Kupované bazalkové pesto většinou nestojí za moc. Zkoušela jsem levnější i dražší a výsledek mi přišel vždycky trochu umělohmotný. Vysadila jsem si proto bazalku za okno. Proč ne do záhonku? Protože tam mi ji vytrvale žrali slimáci, a na to nemám moc nervy.
Za oknem mi tak po celkem krátké době vyrostlo několik krásných stonků, obsypaných voňavými bazalkovými listy. Lákalo mě vytáhnout mixér a všechno pěkně pár sekund pomixovat. Ale nakonec jsem překonala svou lenost a pustila se do drcení v hmoždíři. Pesto je nakonec maličko hrubší, ale to vůbec nevadí. Chutná dokonale!!! Už se těším, až si vyrobím domácí těstoviny, a na ně klepnu lžičku pesta, postrouhám parmezánem a neskutečně si pochutnám.
Suroviny
několik stonků bazalky (já jsem použila 4)
1 stroužek česneku
2 lžíce piniových oříšků
2 lžíce nastrouhaného parmezánu
olivový olej podle potřeby
sůl podle chuti
Postup
Bazalkové stonky omyjeme, osušíme a obereme listy, které postupně dáváme do hmoždíře. Přidáme piniové oříšky, česnek, parmezán a asi tři lžíce oleje. Začneme drtit paličkou od hmoždíře a postupně přidáváme bazalkové listy, oleje podle potřeby a sůl podle chuti.
Drtíme a drtíme, jde to pomalu, ale námaha a čas stojí za ten skvělý výsledek. Přestaneme drtit, až se nám pesto zdá dost rozdrcené. Snažte se!
Hotové pesto naplníme do skleniček. Tedy. Uvedené množství spíš do jedné malé skleničky. :-)
Dobrou italskou chuť přeje elly.
Nový komentář
Komentáře
Tak se mi urodila bazalka a pesto jdu vyzkoušet.Jak to dopadlo dám vědět
Verunka33 — #14Bazalka je jako plevel, ta roste všude
I mě a to jsem taky takový hubitel kytiček
bazalku si take pestuji....doma,zatim jsem ji pouzila pouze nozem nasekanou nadrobno....pesto urcite vyzkousim
Dik za motivaci
tak, bazalkové pesto jsme dělali včera - mixovali jsme ponorným mixerem, piniová semínka jsme pořídili a tvořili.. výsledek stojí za to, kam se kupovaný pesta hrabou
Vyzkouším, bazalku bychom měli mít na zahradě.
Také vyzkouším
Mňam, to bych si taky dala, jen škoda, že mi doma veškerá flora zvadne a zahyne. nevím, čím to je, ale kytkám se u nás prostě nedaří.
jůůů, to určitě zkusím :)
free — #7 jsem měla doma jenom mandle a vůbec mě nenapadlo, že bych je tam nacpala
tak příště
musím vyzkoušet
ještě jsem to nikdy neměla ,ale myslím ,že to je dobré
ako dlho to vydrží?
free — #7 a já přemýšlela čím ty pinie nahradit ... zkusím
Ivásek — #6 Já dala kešu a bylo to skvělé
bazalkové pesto jsem dělala dva dny zpátky - jen piniové oříšky jsem neměla a nemyslím si, že by jejich absence celkové chuti pesta uškodila
Bazalkové pesto je vynikající. Jedla jsem ho, ale doma jsem ho ještě nedělala.
To stojí za vyzkoušení
Mám udělané pesto z medvědího čeneku a to také nemá chybu.Také mám medvědí česnek zamražený,sušit totiž nejde.
lenig — #1 taky mám svou bazalku
to bych mohla udělat, bazalku mám na balkoně...