Suroviny
miska bazalkových listů
100-150 ml olivového oleje
2-3 stroužky česneku
50 g piniových oříšků
50 g strouhaného parmazánu
sůl
Postup
Oříšky opražíme nasucho na pánvi, česnek nastrouháme najemno.
V hmoždíři nebo mixéru utřeme asi třetinu oleje s bazalkou, přidáme česnek, oříšky a vytvoříme hladkou pastu. Doléváme zbytek oleje, až má směs tu správnou hustotu.
Vmícháme parmazán, dochutíme solí a máme hotovo.
Pesto skladujeme ve skleničce v lednici a vydrží nám asi 2-3 týdny.
Dobrou chuť přeje elly.
Nový komentář
Komentáře
A zkoušeli jste rukolové pesto? Viděla jsem to tady http://www.mikynavkuchyni.com/2013/04/tagliatelle-s-rukolovym-pestem-kozym.html
...a chtěla bych zkusit. Nemáte někdo zkušenost? Prej je ted na rukolové pesto recept i v novém apetitu, ale ten sem si nekoupila...
zkusím
tak bazalkové pesto jsem ještě nedělala
georga — #6 take si pestuji
Sem pak myslela, že je to špenát
Výborná věc
Díky za receptík. Bazalku si pěstuji za oknem i meduňku a pesto si hned udělám.
Díky,díky za tento receptík.Já ho stále kupuji a přitom si pěstuji bylinky.Zkusím si ho udělat sama.Doma mám všechny ingredience.Už se těším .jinak já ho používám na saláty,dávam trochu na pizzu může se dát kamkoliv.
Eliza — #3 A na co takové bylinkové pesto používáš? Zní to docela dobře
Hmm, zbytečně složité, dělám bylinkové pesto - zelené bylinky co dá zahrádka - bazalka, šalvěj, tymián, oregano-dobromysl, petrželka, saturejka, máta, meduňka - prostě co je. Natrhám lístky do hluboké mísy, přidám citronovou šťávu - důležité, zabrání oxidaci. Dále hrubou sůl, slunečnicová semínka, česnek - klidně celý a trochu oleje. Vezmu tyčový mixer a mixuju za opatrného přidávání oleje, dokud z toho není kaše. Potom naplním směs do skleniček a jěště jednou převrstvím olejem. je dobré směs nechat tak asi týden uležet - čerstvá chutná trochu po trávě. V chladničce mi zapomenutá sklenička vydržela skoro rok, jinak urychleně mizí. Důležité je po odebrání převrstvit znovu olejem, aby k bylinkám nemohl vzduch. Olej používám klasickou směs rostliných olejů - jsou nejméně náchylné k žluknutí. Olivový zase v chladu tuhne.
bazalkové pesto mám moc ráda, kupuju ho ale hotové
toto pesto musí být dobré,bylinky,česnek,oříšky i olivový olej