Batáty, známé také jako sladké brambory, pocházejí z tropických oblastí Střední a Jižní Ameriky, konkrétně z oblasti Yucatánu a ústí řeky Orinoko. Do Evropy se dostaly již v 15. století, přibližně o 100 let dříve než klasické brambory, díky Kryštofu Kolumbovi. Botanicky však nejsou příbuzné s běžnými bramborami – patří do čeledi svlačcovitých, zatímco brambory jsou lilkovité. Dnes existuje více než 400 odrůd batátů, které se liší barvou (oranžová, fialová, bílá), strukturou i intenzitou sladkosti.

Směs naklíčených semínek a pohanky jsou určené pro přímou spotřebu bez tepelné úpravy, jež jsou zdravým křupavým doplňkem do kaší, jogurtů, salátů, na pomazánky či polévky. Semínka obsahují kvalitní bílkoviny s velmi dobrou skladbou aminokyselin a jsou bohaté na pomalu vstřebatelné sacharidy s nízkým glykemickým indexem.

cb79a29178dd8-obrazek.jpgFoto: Labeta

Potřebujete (na 4 větší porce)

  • 750 g batátů
  • 2 menší brambory
  • 1 velká cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 litr zeleninového vývaru + další dle potřeby
  • 1 lžíce Ghí
  • 100 ml vysokoprocentní smetany

Na dochucení

  • sůl
  • pepř
  • čtvrt lžičky kurkumy
  • půl lžičky mletého zázvoru

Na ozdobení každé porce

  • 1 lžíce Naklíčené pohanky Labeta
  • zelené bylinky dle chuti a sezóny

Postup

Batáty i brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky. Cibuli nakrájejte na kousky a orestujte na ghí lehce do zlatova. Přidejte batáty a brambory, zalijte vývarem. Ochuťte solí, pepřem, kořením. Vařte do změknutí zeleniny asi 20 minut. Ke konci přilijte smetanu a společně rozmixujte do hladka. Nejjednodušší je to ve stolním mixéru. Konzistenci dolaďte dalším vývarem nebo vodou tak, aby byla polévka hustá krémová, ale přesto tekutá. Každou porci na talíři těsně před konzumací ozdobte křupavou pohankou a bylinkami.

Tipy:

Pro intenzivnější chuť polévky použijte jiný postup přípravy. Dýni s bramborami dejte nejdříve péct do trouby. Upečenou zeleninu pak dejte do hrnce, zalijte vývarem a použijte ostatní ingredience.

Pokud nejste fanoušky tradiční tučné smetany, můžete si polévku připravit i v čistě rostlinné „veganské“ verzi.

f530abf5f312f-kr5.jpg
MOHLO BY SE VÁM LÍBIT:
Houbová krémová polévka