edd4f74837909-vajicka-seznam.jpg
Zdroj foto: Shutterstock

V případě přírodních prostředků k barvení vajíček jistě nedosáhnete tak sytých a jasných odstínů, jako v případě kupovaných umělých barviv, ale na druhou stranu si budete počínat ekologičtěji a levněji.

Při barvení vajíček přírodní cestou jsou důležité zejména dva kroky. Tím prvním je příprava vajíčka a tím druhým použití činidla. Příprava vajíčka znamená, že ho před barvením řádně umyjete a odmastíte. Vhodné je samozřejmě sahat také po bílých vejcích, na kterých bude barva lépe vidět. No a činidlem se rozumí něco, co zapříčiní samotné obarvení vajec v přírodním barevném roztoku. Ve většině případů je to ocet, jindy třeba jedlá soda.

Zatímco vejce barvená v cibuli jsme zvyklí připravovat za tepla, mnoha dalšími různými přírodními prostředky se dá barvit i za studena. To znamená, že se nejdříve surovina, která má za úkol obarvit vajíčko, vaří ve vodě po dobu patnácti až třiceti minut, poté se přecedí, nechá vychladnout a přelije do sklenice. Nakonec se k ní přidá ještě ocet.

A jak na jednotlivé barvy?

  • Žlutou barvu získáme za pomoci mleté kurkumy, kdy vajíčko barvíme za studena v roztoku, kde je půl litru vody, 2 lžíce kurkumy a dvě lžíce octa. Intenzita se samozřejmě odvíjí od doby působení barviva (to ostatně platí pro všechny typy těchto barviv s výjimkou řepy, která by po delším působení obarvila vajíčko spíše do šeda).
  • Růžovou pak získáme z řepy. Potřebovat budeme opět půl litru vody, 400 g nastrouhané červené řepy a dvě lžíce octa.
  • Modrou nám zprostředkuje červené zelí (600 g) s přídavkem octa (2 lžíce), tyrkysovou červené zelí (600 g) s přídavkem jedlé sody (2 lžíce), to vše v půl litru vody, opět za studena.  
  • Světloulince zelenou, která vynikne spíše na bílých vejcích, získáme ze špenátu, ale výraznější zelenou nám zajistí postup ten, že nejprve vajíčko obarvíme v kurkumě, poté v červeném zelí s octem, a nakonec jej ještě vykoupeme v sodě.
  • A nakonec parádní hnědou získáte, když vajíčka obarvíte v jednom litru vychlazené silné černé kávy s přídavkem octa (2 lžičky) a soli (1 lžička).

b6e850d7d9690-vaji.jpg
Zdroj foto: Shutterstock

Zdroj info: living.iprimaidnes, ekokoza, plzen.rozhlas