Spojit chutě svátečních dní s jiskrným Bohemia Sektem a vykouzlit netradiční koktejly, které dodají setkání šmrnc a styl? Jestli byste po honu na dárky chtěli vaše kreativní já nechat chvíli odpočinout, máme pro vás nachystaných několik tipů na skvělé koktejly s Bohemia Sektem. Polovinu drinků vytvořil profesionální barman, druhá polovina vzešla z pera umělé inteligence (AI). Myslíte, že se síly vyrovnaly? Posuďte, kdo si vedl lépe – takové hodnocení s drinky v ruce společně s vašimi přáteli je perfektním plánem na večer!

Nahradí AI barové odborníky?

Za poslední roky zaznamenala AI prudký nárůst a prosazuje se v mnoha sférách našeho života. Je přínosem v řadě oborů, ale význam má rozhodně i pro běžného člověka a uživatele internetu. Může poskytnout vhled do tématu i dát dobrou radu. Říká se, že kreativitě se meze nekladou, jak kreativní a úspěšná je ale AI na poli mixologie? Její počínání zhodnotil i Martin Vogeltanz, profesionální barman a I. viceprezident České Barmanské Asociace: „Není pochyb, že umělá inteligence je obecně velkým pomocníkem, zdá se ale, že na některé věci zůstává stále krátká. Její přínos v určitých oblastech by se tak neměl přeceňovat. Některé receptury drinků, které připravila se zapojením Bohemia Sektu, určitě stojí za vyzkoušení, doporučoval bych se ale řídit při výběru z jejích návrhů i svou intuicí.“ Umělá inteligence pracuje obvykle se základní paletou chutí a ingrediencí, občas však dokáže překvapit zajímavou kombinací. Je ale logické, že zkušenosti profesionálních barmanů zatím nepřekoná. „Běžně se stává, že to, co vypadá takzvaně na papíře dobře, ve skutečnosti ne stoprocentně ladí. Teoreticky by měly některé chutě fungovat spolu, ale není to zkrátka ono. Na druhou stranu se může stát, že i kombinace, které se zdají na první pohled šílené, mohou vytvořit dokonalou harmonii,“ popisuje Martin Vogeltanz.

Co je v kurzu

Zapojit šumivé víno do přípravy koktejlů není novinkou, mnozí si jistě nedokážou představit nedělní brunch bez sklenky Mimosy, tedy kombinace sektu a čerstvé pomerančové šťávy. „Oblíbených drinků s šumivým vínem je celá řada a přibývají další. Největším trendem je rozhodně zapojení netradičních ingrediencí, respektive kombinací. Tak vznikají i signature drinky nejrůznějších barů, které se stávají lákadlem pro návštěvníky,“ říká Martin Vogeltanz.

Jak na sektové koktejly

Příprava koktejlů ze sektu je poměrně jednoduchá, stačí dodržet pár základních pravidel.

  1. Netřepat, zlehka promíchat
    Perlení šumivého vína dodává kouzlo i celému drinku. V momentě, kdy do koktejlu přidáváte sekt, byste tak měli jít cestou pouze lehkého promíchání. Šejkr můžete použít na přípravu dalších součástí drinku, které chcete důkladně promísit. Pokud v receptuře narazíte na potřebu protřepání ingrediencí v šejkru, ale ten profesionální doma nemáte, nezoufejte. Stejně dobře vám poslouží i fitness šejkr, popřípadě zavařovací sklenice.
  2. Do správné sklenky
    Pro svůj koktejl zvolte sklenku, která bude lahodit vašemu oku. Vězte ale, že koktejly z šumivého vína se po celém světě nejčastěji podávají v sektových sklenkách.
  3. Dobře vychladit
    Stejně jako si dopřáváte dobře vychlazenou sklenku samotného sektu, tak i vašemu drinku bude nejvíce slušet sekt o správné teplotě. Vyplatí se mít vychlazené i ostatní ingredience, popřípadě i dobře zchladit samotnou skleničku. Stačí dát dovnitř pár kostek ledu a před samotnou přípravou koktejlu je vysypat, nebo sklenku ponechat chvíli v mrazáku.

Drinky podle AI:

Zadání znělo jasně: „Navrhni mixovaný drink, jehož základní ingrediencí je Bohemia Sekt. Měl by se hodit k vánočnímu období nebo oslavám příchodu nového roku. Drink by měl být jednoduchý na přípravu.“ Jak se s úkolem popasovala?

Bubbly BFFs

65844743c20e9obrazek.jpg

  • 10 cl Bohemia Sektu rosé demi sec
  • 10 cl brusinkového džusu
  • Šťáva z 1/2 limetky
  • Led
  • Na ozdobu: čerstvé brusinky a klínek limetky

V šejkru s ledem důkladně protřepejte brusinkový džus a šťávu z limetky. Brusinkovou směs přeceďte do sklenice s ledem, asi do poloviny objemu. Dolijte Bohemia Sektem a zlehka promíchejte. Dozdobte brusinkami a klínkem limetky. Pro variantu bez alkoholu zvolte růžový nealkoholický Bohemia Sekt.

Berrylicious Bubbly Bliss

6584476bd4d7eblobid0.jpg

  • 10 cl Bohemia Sektu demi sec
  • Borůvkový sirup
  • Led
  • Cukr
  • Na ozdobu: citron, borůvky, snítka rozmarýnu

Nalijte trochu borůvkového sirupu do malé misky. Otočte sklenici dnem vzhůru a ponořte její okraj do sirupu. Poté ho ponořte do cukru, abyste vytvořili sladkou krustu. Do sklenice vložte led a na něj nalijte 1-2 lžíce borůvkového sirupu. Přidejte několik čerstvých borůvek. Opatrně dolijte Bohemia Sekt a lehce vše promíchejte. Nakrájejte tenký proužek citronové kůry. Nad drinkem proužek stočte a stlačte, aby se z kůry uvolnily silice. Poté ho vložte do sklenice. Dozdobte snítkou rozmarýnu.

Drinky podle profesionála:

Stejné zadání jako AI obdržel i profesionální barman Martin Vogeltanz. Nechte se inspirovat jeho recepturami…

Pineapple Pals

658447814ba46obrazek.jpg

  • 10 cl Bohemia Sektu brut
  • 10 cl ananasového cordialu (ananas, skořice, cukr, voda, sůl)
  • Na ozdobu: ananasový chips, nevěstin závoj

Do vychlazené sklenice odměřte ananasový cordial a dolijte stejným množstvím Bohemia Sektu. Lehce lžičkou promíchejte a ozdobte ananasovým chipsem a nevěstiným závojem. Pro nejlepší možnou chuť drinku mějte všechny ingredience dobře vychlazené.

Příprava ananasového cordialu: Ananas zbavte kůry, a nakrájejte ho na centimetrové pláy, které buď oflambujte, nebo zapečte. Poté ananas rozmixujte, přidejte 3 dcl vody, 3 celé skořice, 60 g cukru a špetku soli. Vše společně zahřejte do rozpuštění cukru. Po vychladnutí přeceďte přes sítko.
Ananasový chips: Přecezený ananas rozprostřete do tenké vrstvy na pečící papír a v troubě (70°C) vysušte na chips.

Hot Bubbles

658447aa54596blobid0.jpg

  • 10 cl Bohemia Sektu demi sec
  • 10 cl ibiškového cordialu (ibišek, cukr, voda, chilli papričky)
  • 0,5 cl čokoládového sirupu
  • Na ozdobu: chilli paprička, chilli nitky

Do vychlazené sklenice odměřte ibiškový cordial, čokoládový sirup a dolijte Bohemia Sektem. Lehce lžičkou promíchejte a ozdobte chilli papričkou a chilli nitkami. Pro nejlepší možnou chuť drinku mějte všechny ingredience dobře vychlazené. Pro variantu bez alkoholu zvolte nealkoholický Bohemia Sekt.
Příprava ibiškového cordialu: Připravte silný ibiškový výluh z 0,5 litru vody a 15 g ibiškového čaje. Do teplého čaje přidejte 90 g cukru a chilli papričku podle chuti.

Kdo má navrch?

To, jak si počínala umělá inteligence při přípravě receptů, už profesionální barman okomentoval výše. Podle něj se drží spíše základních kombinací a z plejády receptur, které navrhne, je třeba pozorně vybírat. Umělá inteligence není žádné pískle a ačkoli s ní tváří v tvář můžeme prostřednictvím chatbotů hovořit teprve odnedávna, samotná technologie se rozvíjí už od padesátých let. Mohla si tak „ve svém věku“ dovolit drinky nejen navrhnout, ale i zhodnotit receptury svého pomyslného protivníka: „Pineapple Pals se zdá být dobře promyšleným a lákavým drinkem, který by mohl potěšit ty, kdo mají rádi ovocné drinky. Kombinace ananasového cordialu s Bohemia Sektem brut slibuje osvěžující zážitek. Skořice a sůl by mohly přidat zajímavé kořeněné a vyvážené prvky. Ananasový chips a nevěstin závoj jsou kreativní ozdoby, které mohou dodat dojem elegance a exotiky. Vizuální stránka nápoje je často stejně důležitá jako jeho chuť,“ míní umělá inteligence. „Recept na Hot Bubbles zní nápaditě, zahrnuje kombinaci různých chutí, což může být pro mnohé zajímavé. Předpokládám, že název odráží spojení pikantního (chilli) s perlením sektu. Kombinace ibiškového cordialu, čokoládového sirupu a sektu je nezvyklá a může vytvořit netradiční chuťový zážitek. Nádech chilli papričky by měl dodat drinku pikantní nótu. Pokud máte rádi pikantní a sladké kombinace, určitě by stálo za to Hot Bubbles vyzkoušet,“ doporučuje AI. Jak sama dále upozorňuje, hodnocení receptů je značně subjektivní. Všechny receptury mají své jedinečné prvky a volba favorita mezi nimi bude záviset na vkusu a preferencích těch, kdo budou koktejly pít. Nezbývá tak než svolat přátele a vydat se na příjemnou cestu hodnocení drinků po vlastní ose. Tak nějak začíná skvělý večírek!