Foto:This content was created by an artificial intelligence system / Shutterstock
Banh ran pochází pravděpodobně z Číny, odkud se pak rozšířil do dalších částí Asie. Dnes je tradičním dezertem především v severním Vietnamu a jeho doslovný překlad z vietnamštiny by zněl „smažené koláče“. Jeho výroba spočívá v přípravě těsta z lepkavé rýžové mouky, které je následně plněno slanou nebo sladkou náplní a obohaceno jasmínovou esencí. Nejklasičtější náplň je ta z mungo fazolí. Jižní Vietnam má pak obdobu tohoto pokrmu (zvanou Banh cam), která je téměř totožná, ale nezahrnuje právě onu jasmínovou esenci. Další rozdíl spočívá v tom, že zatímco „severní“ Banh ran má zpravidla náplň oddělenou od svého křupavého vnějšku (takže když s ním zatřesete, chrastí), ten „jižní“ nikoli.
Banh ran (nebo Banh cam) seženete na jakémkoli trhu po celé zemi. Jak už bylo řečeno, existuje ve dvou variantách – slané a sladké. Ta sladká se připravuje právě nejčastěji z mungo pasty, plátků kokosu a na severu země se často podává se sirupem, kterým se polévá. Ta slaná se zase plní mletým vepřovým masem, žampiony, mrkví, sušenými nudlemi a kořením.
Zatímco sladký Banh ran si dáte jako dezert, ten slaný je považován za regulérní hlavní chod (večeři) a podávat by se měl se sladkokyselou omáčkou.
O tom, že je tento pokrm skvělou pochoutkou svědčí také fakt, že byl podle CNN Travel zařazen mezi třicet nejlepších světových smažených pokrmů. Konkrétně sem byl tedy zařazen „jižní“ Banh cam, který se do angličtiny překládá jako „orange cake“, ale s pomerančem nemá až na drobnou vizuální podobu (hodnoceno na základě těch, jež mu toto jméno dali) nic společného. Na tomto seznamu nejlepších smažených pokrmů se pak mimo jiné objevily i všeobecně známé pochoutky jako třeba churos, tempura a hranolky.
Zdroj info: umamict.cz, wikipedia, hanoitimes, bestpricetravel, cnn
Nový komentář