934c3f-banana_bread.jpeg (265 KB)Foto: Alena Kolaříková

Banánový chlebíček se dá "vylepšit" ještě řadou dalších ingrediencí. Které se líbí vám?

  • Ořechy - vlašské, lískové, pekanové nebo mandle dodají příjemné křupnutí.
  • Čokoláda - hořká, mléčná či bílá čokoláda může chlebíček osladit a dodat mu zajímavou chuť.
  • Sušené ovoce - rozinky, brusinky, datle nebo fíky jsou nejlepší.
  • Koření - skořice, muškátový oříšek, zázvor nebo kardamom chlebíček krásně provoní.
  • Ovesné vločky - přidají vlákninu a chlebíček bude sytější.
  • Kokos - strouhaný kokos pro exotickou chuť.
  • Jogurt nebo zakysaná smetana - pro vláčnější těsto.
  • Citronová nebo pomerančová kůra - osvěžující chuť.
  • Arašídové nebo jiné ořechové máslo - pro výraznější oříškovou chuť.
  • Semínka - chia, slunečnicová, dýňová nebo lněná jsou nejen zdravá, ale přidají do chlebíčku příjemné křupnutí.

Suroviny

  • 2 vejce 
  • 4 přezrálé banány
  • 100 g změklého másla
  • 200 g polohrubé mouky
  • 100 g čokoláda 
  • 50 g pekanových ořechů
  • 50 g dýňových semínek
  • špetka soli
  • 2 lžičky prášku do pečiva
ch5.jpg
MOHLO BY SE VÁM LÍBIT:
Banánový chlebíček

na hrušky

  • 100 g hrušek
  • 50 g máslové nebo hokaido dýně na kostičky
  • 50 g másla
  • 2 lžičky mletého zázvoru Avokádo

Postup

Ze všeho nejdříve si připravte hrušky s dýní. Hokaido nemusíte loupat. Dýni nakrájejte na malé kostičky, hrušky na kostičky zhruba jednou tak velké. V hrnci zahřejte máslo a vsypejte na něj dýni s hruškami. Na střední teplotu opékejte 10 minut. Vsypejte zázvor, promíchejte a nechejte ještě 2 minuty prohřát.

Banány vyšlehejte nebo vymíchejte s vejci a měkkým máslem. Přidejte mouku smíchanou se solí a práškem do pečiva. Nakonec vsypejte nasekanou čokoládu, nasekané pekanové ořechy a dýňová semínka. Umíchejte hladké těsto, do kterého vmíchejte lehce prochladlé hrušky s dýní. 

Vlejte do formy na toastový chleba nebo srnčí hřbet, kterou jste vymazali trochou oleje a vysypali polohrubou moukou. Na povrch můžete položit plátky hrušek nebo banánů.

Pečte v troubě vyhřáté na 170 °C, přibližně 60 minut. Jestli je chlebíček hotový, zjistíte zapíchnutím špejle do středu. Nesmí vyjít ven obalená neupečeným těstem. 

Nechejte vychladnout a vyklopte z formy.

Dobrou chuť přeje Elly.

b201ff7031d88-ba5.jpg
MOHLO BY SE VÁM LÍBIT:
Lahodný hruškový koláč