Banánový chlebíček se dá "vylepšit" ještě řadou dalších ingrediencí. Které se líbí vám?
- Ořechy - vlašské, lískové, pekanové nebo mandle dodají příjemné křupnutí.
- Čokoláda - hořká, mléčná či bílá čokoláda může chlebíček osladit a dodat mu zajímavou chuť.
- Sušené ovoce - rozinky, brusinky, datle nebo fíky jsou nejlepší.
- Koření - skořice, muškátový oříšek, zázvor nebo kardamom chlebíček krásně provoní.
- Ovesné vločky - přidají vlákninu a chlebíček bude sytější.
- Kokos - strouhaný kokos pro exotickou chuť.
- Jogurt nebo zakysaná smetana - pro vláčnější těsto.
- Citronová nebo pomerančová kůra - osvěžující chuť.
- Arašídové nebo jiné ořechové máslo - pro výraznější oříškovou chuť.
- Semínka - chia, slunečnicová, dýňová nebo lněná jsou nejen zdravá, ale přidají do chlebíčku příjemné křupnutí.
Suroviny
- 2 vejce
- 4 přezrálé banány
- 100 g změklého másla
- 200 g polohrubé mouky
- 100 g čokoláda
- 50 g pekanových ořechů
- 50 g dýňových semínek
- špetka soli
- 2 lžičky prášku do pečiva
na hrušky
- 100 g hrušek
- 50 g máslové nebo hokaido dýně na kostičky
- 50 g másla
- 2 lžičky mletého zázvoru Avokádo
Postup
Ze všeho nejdříve si připravte hrušky s dýní. Hokaido nemusíte loupat. Dýni nakrájejte na malé kostičky, hrušky na kostičky zhruba jednou tak velké. V hrnci zahřejte máslo a vsypejte na něj dýni s hruškami. Na střední teplotu opékejte 10 minut. Vsypejte zázvor, promíchejte a nechejte ještě 2 minuty prohřát.
Banány vyšlehejte nebo vymíchejte s vejci a měkkým máslem. Přidejte mouku smíchanou se solí a práškem do pečiva. Nakonec vsypejte nasekanou čokoládu, nasekané pekanové ořechy a dýňová semínka. Umíchejte hladké těsto, do kterého vmíchejte lehce prochladlé hrušky s dýní.
Vlejte do formy na toastový chleba nebo srnčí hřbet, kterou jste vymazali trochou oleje a vysypali polohrubou moukou. Na povrch můžete položit plátky hrušek nebo banánů.
Pečte v troubě vyhřáté na 170 °C, přibližně 60 minut. Jestli je chlebíček hotový, zjistíte zapíchnutím špejle do středu. Nesmí vyjít ven obalená neupečeným těstem.
Nechejte vychladnout a vyklopte z formy.
Dobrou chuť přeje Elly.
Nový komentář