Naprosto výborný nápad jak z přezrálých banánů vykouzlit voňavý dezert, do kterého se zamilujete. Můžete si ho dochutit podle momentální nálady. Máte rádi čokoládu, kokos nebo ořechy? To všechno můžete do banánového chlebíčku přidat. Nebo raději zvolíte zdravější variantu ze špaldové mouky?
Banánový chlebíček jsem chtěla vyzkoušet už dlouho. Často jsem na něj narážela při brouzdání internetem. Jeho čas konečně nastal, protože byly po ruce 4 banány, krásně přezrálé, zvenčí téměř celé hnědé a uvnitř krásně sladké a měkké. To jsou totiž ty správné pro tento recept.
Chlebíček jsem zkoušela už ve dvou variantách. Jedna je z bílé mouky, s třtinovým cukrem a máslem. Ta druhá je velice zdravá. Polohrubou mouku jsem nahradila špaldovou celozrnnou, máslo kokosovým tukem a třtinový cukr jsem nechala, jen jsem místo 130 g použila 80 g.
Obě dvě varianty byly výborné. Vyzkoušejte tu, která vám více vyhovuje.
Suroviny
- 300 g polohrubé mouky (nebo celozrnné špaldové či pšeničné)
- 1/2 sáčku prášku do pečiva
- špetka soli
- 1/4 lžičky skořice
- 125 g změklého másla (nebo kokosového tuku)
- 130 g třtinového cukru (nebo jen 80 g)
- 3 vejce
- 4 přezrálé banány
navíc můžete přidat, podle vlastní chuti a momentálního stavu zásob
- kokos - strouhaný nebo plátky
- nahrubo nasekanou kvalitní čokoládu
- jakékoliv ořechy
- brusinky nebo hrozinky
Postup
Máslo vyšlehejte s cukrem. Přidejte vejce a šlehejte dál. Banány rozmačkejte a přidejte do směsi. Dále šlehejte, až se všechny suroviny spojí v kompaktní hmotu.
Do mouky přimíchejte prášek do pečiva, sůl, skořici a pořádně promíchejte. Obě dvě složky těsta spojte dohromady a umíchejte voňavé těsto.
Přidejte podle chuti něco navíc. My jsme kombinovali plátky kokosu a nahrubo nasekanou čokoládu. Výborné jsou i různé ořechy. Třeba pekanové.
Formu na srnčí hřbet vymažte máslem a vysypejte polohrubou moukou. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C, přibližně hodinu. Použijte osvědčený vpich špejlí, která musí vyjít čistá, neulepená od těsta.
Vyklopte a nechejte vychladnout.
Dobrou chuť přeje Elly.
Nový komentář
Komentáře
Určitě upeču dceři.
to možná zkusím z bezlepkové mouky
recept předán dceři, ať to upeče :-)
1anicka — #13V drogeriích typu supermarket.
kde se dá koupit kokosový tuk??
gerda — #11 S tím třtinovým cukrem má naprostou pravdu, je to prostě obyčejný cukr, ale fruktóza je ovocný cukr. :) Jsem nevěděla, že když si dám jabko, odrovnám si játra.
elly — #10až tak opatrná nejsem ani já - a to jsem nějaký rejpal - já si vždycky říkám, že člověk, který rozvrtává každé jídlo na talířku a dumá nad jednotlivými molekulami, si každé jídlo spravedlivě zkazí, nepochutná si už na ničem. Je to, jako když se krásná báseň začne pitvat "co tím chtěl básník říci". Rozborem se toho sice většinou dopátráme, ale ten dojem, který jsme měli poprvé při čtení, je ten tam. Palmový tuk, to jo, tomu se fakt vyhnu, ale jinak
theplana — #6to bysme nemohli jíst vůbec nic
dobrůtka
theplana — #6to by museli mít Američani a Kanaďani játra dočista hin! Lívance s javorovým sirupem jsou tam přece národní jídlo a vůbec jím sladí kde co.
Dobrota. Jen ten třtinový cukr je tam kvůli barvě a možná módě, určitě není zdravější. Chemicky je to ta samá sacharóza jako cukr řepný, ten je ale podstatně levnější. Pozor na alternativu s fruktózou, součást hlavně různých přírodních sirupů (kukuřičný, javorový). Ta sice více sladí, ale poškozuje játra, navíc nevyvovlává pocit sytosti, takže se sní více....
já dělala minulý týden broskvový a ten neměl chybu.Vlastně měl,bylo toho málo
mnam
Tak ten vyzkouším
taky dělávám podobný, moc dobrý, vlhký a voňavý chlebíček.
Dělávám, potvrzuju, že jde o výborný lehký moučník. Já to mám na hrnky:
4 měkké banány ustrouhat nebo pomačkat vidličkou
3/4 hrnku změklého másla, 1 hrnek krupicového cukru, 1 a 1/2 hrnku hladké mouky do které rozmícháme 1 vrchovatou lžičku jedlé sody (se sodou se to upečené při jídle tolik nedrobí), 3 celá vajíčka, 2 vrchovaté lžíce kakaa, špetinka soli. A dobroty, přesně, jak píše Elly. Promíchat, péct při 180 st., až se těsto nelepí na špejli.
Já, lenoch líný dělávám jenom řezy, natáhnu to na plech, upeču, zdobím pařížskou šlehačkou anebo zakysanou smetanou. Určitě by to šlo upéct v chlebíčkové formě anebo v srnčím hřbetu.