Na cestách do zahraničí sledujeme i to, co se v jaké zemi vaří, jaké jsou místní speciality a co nesmíme nechat ujít. Takže se mi klidně stane, že si v místní jídelně objednám masovou šedivou kouli v míse s vývarem, která krásně voní, a pak zjistím, že ta koule jsou stmelené držky. Místní se po nich můžou utlouci, ale já po jednom soustu porci vracím…
Ale risk je zisk, řadu jiných jídel jsem díky zkušenosti povýšila na dobroty – třeba kachnu zapečenou v banánovém listí, která se peče pod zemí nebo různé mořské potvůrky, i když tady jsem ještě opatrná. Co bych ale nesnědla, to jsou různí brouci a hmyz – což na trhu není problém sehnat.
Ati Suhyati
Na Bali jsme díky našim kamarádům Filipovi a Shele měli možnost ochutnat místní menu podle vyhlášené kuchařky, maminky Shely. Asti Suhyati přišla před deseti lety na Bali ze západní Jávy a za čas se za ní přistěhovala i její dcera Shela, manželka našeho kamaráda Filipa. Ten je dnes na Bali doma, ale vyrůstal v Bratislavě.
Protože z vyprávění víme, jak Asti skvěle s láskou vaří, poprosili jsme jí, aby nám navařila menu, které má ráda a které si vyfotíme, popíšeme a samozřejmě sníme. I přes počáteční ostýchavost nám vyhověla a my jí za to moc děkujeme.
Ati Suhyati
Zprostředkujeme vám tak skvělé balijské jídlo, které je založeno na místních surovinách, podle indonéských receptů tak, jak je Asti vaří doma svým blízkým.
- Ryba MAHI MAHI
Marináda BUMBU KUNIT, ve které je naložena ryba MAHI MAHI se skládá z kurkumy, česneku, soli a oleje. Ryba je opečena na grilu. Má krásné pevné bílé maso, je výtečná.
- Placky PERKADEL
Placky PERKADEL což jsou vařené brambory, kukuřice, malé kousky pečeného hovězího masa, bílá a červená cibule, pepř, sůl a vajíčko – z této směsi se udělají placičky, které se smaží.
- SAMBAL MATA
SAMBAL MATA - zeleninová omáčka, velmi ostrá, která se jí k rybám a k masu, je to tradiční součást jídla, které Balijci a Jávané milují. Obsahuje mleté nebo jemně nakrájené čerstvé chilli papričky, červenou cibuli, olej a šťávu z limety.
- SAJUR LODE
SAJUR LODE – zeleninová polévka, která se vaří v kokosovém mléku, obsahuje kukuřici, sýr tofu, dlouhé zelené fazole a kousky japonské dýně a koření na dochucení – hlavně sůl.
Jako příloha je většinou ke každému jídlu rýže nebo nudle. Asti udělala speciální kokosovou rýži – vaří ji s kokosovým mlékem, s citronovou trávou a s listem bailo.
Na fotkách vidíte, jak jídlo krásně vypadá, ale bohužel nemůžete vnímat ty vůně a ty chutě! Všechno bylo tak dobré! Proto až pojedete na Bali, nezapomeňte ochutnat místní jídlo. Hledejte restaurace, kde se vaří tradiční recepty, zeptejte se místních, kam chodí na dobré jídlo a kde jim chutná. Těšte se, že narazíte na kuchařku, jako je Asti, maminka naší kamarádky, z Jimbaranu na Bali.
Ati Suhyati
Zdroj fotek: Klára Křížová, Shutterstock
Jak se nejlépe dostat na Bali? My jsme letěli s leteckou společností KLM (www.klm.cz). Přestupovali jsme v Amsterdamu, odkud jsme téměř hned pokračovali do balijského Denpasaru. Z Prahy je možné volit mezi nejméně 5 lety denně. Pokud zvolíte kombinaci letů tak, abyste měli delší čas na přestup v Amsterdamu, můžete stihnout „na skok“ i návštěvu centra města. Spojení mezi letištěm Schipol a městem je velmi snadné a rychlé. Cesta zpátky byla přes noc, což je výhodou, kterou mají tyto evropské letecké společnosti, nepřestupujete někdy o půlnoci, tak se stihnete i trochu vyspat. Přiletěli jsme do Amsterdamu ráno a na přestup jsme měli skoro devět hodin. Proto jsme na amsterdamském letišti Schipol využili služeb salónku, konkrétně KLM Crown Lounge. Bylo to bezva, hlavně možnost po dlouhém letu se vysprchovat, v klidu najíst, nebo využít relaxační křeslo. Při tak dlouhých letech, kdy navazuje čekání na letišti, je toto zázemí naprosto ideální. KLM Crown Lounge má otevřeno od brzkého rána do posledního večerního letu KLM. Vstup stojí od 25-45 EUR, platí se kreditní kartou. Nebo je možné platit nasbíranými mílemi, pokud jste členy věrnostního programu Flying Blue. |
---|
Další články Cestopis Bali:
- Proč jet na Bali?
- Bali: Sloní jeskyně a lázně
- Nákupy v Ubudu a jeho okolí
- V balijském městě Ubud najdete vše - křivolaké uličky i opičky
- Cestopis Bali: Rýžová terasovitá pole Tegallalang
- Cestopis Bali: chrámové vodní zahrady Tirta Ganga
Nový komentář
Komentáře
Ati Suhyati je opravdu

Ati Suhyati thank you very much!!! 
Klára Křížová — #9
určitě si tam nějaké dobrůtky najdeme
Já asijskou kuchyni miluju. Mám rád ostrou thajskou, takže první mé dojmy z indonézské, respektive balijské byly rozpačité. Ale Ati je ze severozápadní Jávy a to, co nám uvařila a co vidíte na fotkách bylo vážně dokonalé.
Na co si musíte dávat v Indonésii obecně pozor, respektive, co moc neumí, je zpracování masa. Většinu vysuší do mrtva. Od ryb až po hovězí... A nejde jim vyvětlit, že to chcete medium rare....
vyadá to krásně
Hanula — #7neni to tak ostrý jako v Thajsku, balijská kuchyně je jemnější
všechno bych vyzkoušela , vypadá to úžasně !
V asijských zemích se často používá kokosové mléko a to teda fakt nemusím tak mě to neláká
asi b\ch nezkoušela
Nemám ráda kokosové mléko a ani ty recepty mě nějak nezaujaly. Akorát ty placky Perkadel,ty bych si možná dala