Letní radovánky v podobě grilování, pojídání čerstvě utrženého ovce, opalování a cachtání se ve vodních tocích jsou na běžném pořadu dne, ne vždy si však při provozování těchto slastných aktivit uvědomíme, jaká neviditelná nebezpečí je doprovázejí. Nejčastějším problémem těchto dnů jsou totiž obávané letní střevní virózy. Všichni je dobře známe, všichni s nimi máme již svou zkušenost, a někteří z nás se jim opět nevyhnou. Letošní rok jsou obzvláště zákeřné a nebezpečné, vím o tom své…

Je víkend, slunce pálí jako o život, na pískovně si vybalíte svou svačinku v podobě čerstvě natrhaných třešní, za chvilku si z místního stánku přinese klobásku s pivkem, slastně se rozvalíte na deku a sníte vše, co máte k dispozici. Po chvíli zajdete zvlažit své tělo, kde si chtě nechtě loknete sinicemi znečištěné vody, a vše jede na novo...

Až do nedávna se mi tento scénář víkendového letního dne moc zamlouval, a tak jsem ho, samozřejmě jako každým rokem, s velkou chutí praktikovala. Jednoho dne jsem ovšem dorazila domů rychleji než obvykle a po pár minutách pochopila, že jsem na své oblíbené hrátky doplatila. Dostavil se totiž čert v podobě nepříjemných střevních potíží. Když ani po týdnu neustávaly, začala jsem celou věc řešit se svým lékařem, který mi okamžitě po odebrání krve nasadil antibiotika se slovy: „Slečno, nedivte se, letos je předepisuji jak na běžicím pásu. Má přirozená zvědavost mi tedy nedala a svou lékařku, MUDr. Kolářovou, jsem vyzpovídala.

xxx

Paní doktorko, říkáte, že jsem letos jehlou v kupce sena… jaké zákeřné bakterie na nás útočí?
Je pravda, že tento rok mám ve své ordinaci daleko více případů. Samozřejmě že letní období je pro bakterielní nákazy živnou půdou, ale množství předepsaných antibiotik je letos daleko vyšší – zaznamenali jsme zvýšený výskyt bakterie Shigella i u dospělých jedinců.

Znamená to, že jí trpí předně děti?
Obvykle ano, jedná se o bacilární úplavici, každoročně jí během letních měsíců onemocní až přes sto tisíc pacientů.

Jak se obtíže projevují?
Shigellu doprovází velmi silné průjmy a krev ve stolici, což je opravdu nebezpečný jev, neboť příměs krve může značit i jiná onemocnění trávicího traktu.

Zeptám se teď poněkud všeobecněji: Jaký je nejčastější zdroj nákazy letních střevních viróz?
Nejčastěji jím bývají zkažené potraviny, které jsou důsledkem špatného skladování v horkých letních dnech, dále pak kontaminovaná voda a špatně umyté ovoce. Letní dny jsou pro všechny možné bakterie „úspěšným“ obdobím.

Jak se máme nejlépe chránit?
Všem svým pacientům důrazně doporučuji, aby si v létě odpustili v restauračních zařízeních jakákoliv jídla s obsahem majonéz, svým dětem například zakazuji nákup točené zmrzliny. Možná je to příliš tvrdé, ale zdraví je přednější. Snížená hygiena v tomto období je pak druhý nejčastější zdroj nákazy, takže veškeré nebalené potraviny si před požitím umyjte, pokud možno teplou vodou!

A co například v kempech, na letních táborech, kde je přeci jen možnost osobní hygieny omezenější?
V těchto případech doporučuji antibakteriální přípravky, kterými můžeme své ruce vždy a všude účinně ošetřit.

Co dělat, když už se u nás příznaky střevního onemocnění objeví?
Pokud střevní obtíže přetrvávají déle než tři dny, neprodleně navštivte lékaře. Na základě popisu vašich potíží vám bude odebrána krev, proveden rektální výtěr a nasazena adekvátní léčba.

Paní doktorko, jaké léky na střevní onemocnění by si měly naše čtenářky přibalit do svého cestovního kufříku?
Každému z nás vyhovuje něco jiného, ale já nedám dopustit na živočišné uhlí a probiotika, těmito léky dozajista nemůžete nic zkazit! Probiotika navíc doporučuji užívat preventivně po celý rok.


Paní doktorko, děkuji vám za rozhovor a nám všem přeji pevné zdraví ve všech směrech.

Čtete také:

TÉMATA:
ZDRAVÍ