Shikimová kyselina, ze které se vyrábí aktivní složka Tamiflu (léku proti ptačí chřipce), je obsažena v koření zvaném badyán. Badyán je plod malého orientálního stromu (Illicium verum Hooker F.), který patří do čeledi Mangoliaceae. Badyán se používá v orientální kuchyni několik tisíc let jako aromatizující prostředek. Do Evropy se dostal v 17. století, kdy byl použit do pekařských výrobků a při výrobě ovocných džemů.
Spíše než v kuchyni se badyán používal v čínské medicíně při řadě obtíží, např. při špatném trávení, bolesti žaludku, bolesti břicha u dětí. Podle novějších studií vykazuje badyán aktivitu vůči některým typům rakoviny, např. plic.
V současné době se badyán dává do souvislosti s bojem proti ptačí chřipce, neboť je hlavním zdrojem shikimové kyseliny. Ta se považuje za zásadní složku antivirového léku, který snižuje závažnost chřipkových projevů.
V praxi se kyselina shikimová extrahuje ze semen badyánu, pak se konvertuje na epoxid, následně na azid a v posledním kroku na krystalickou látku označovanou jako “oseltamivir”, což je aktivní složka přípravku Tamiflu.
Dodavatelem shikimové kyseliny (98 %) nebo extraktu badyánu je např. čínská firma Phytointl Hi-Tech. Firma Roche, která je jediným výrobcem Tamiflu, nakupuje velké množství badyánu, který používá k výrobě Tamiflu.
Autor : Ing. Alexandra Kvasničková
Zdroj: doktorka.cz
Těším se na vaše recepty a kulinářské bylinné speciality. Můžete za ně vyhrát kosmetiku. A navíc, ten NEJ zařadíme do seriálu o vaření Bez koření není vaření! Zároveň doufám, že mi někdo pomůže ještě neznámými radami na zánět horních cest dýchacích. Zatím žiji z mateřídouškového sirupu a bylinkového čaje proti nachlazení.
Nový komentář
Komentáře
svetluszka: no přece - my, s čistýma rukama a perníkem ( badyán v příjemnější formě ) v ruce, se ptačí chřipce ubráníme! A stejně je to humbuk, na normální chřipku každoročně zemřou statisíce lidí na planetě a nikdo o tom nepíše a jak pěkně mutuje ten chřipkový vir!... jo, Tamiflu je asi výborný obchodní artikl a lidi se bojí hlavně toho, co ještě neznají. Nazvěme to třebas ptačí chřipkou a hned bude kšeft
Sirikit: gerda:
..no ale co z toho plyne pro nás..?..
...
svetluszka: protože si před jídlem nemyli ruce!
Všelék jitrocel - i na nachlazení a horní cesty dýchací
čaj:
1 kávová lžička sušeného listu jitrocele se zalije šálkem vřelé
vody,asi 10min nechá vyluhovat.Popíjí se několikrát denně šálek připraveného čaje.
Zaručený a osvědčený lék na kašel:
1 cibule - jemně nakrájet nebo nastrouhat na nerez. struhadle,přepasírovat přes plátýnko nebo umělý cedník
do šťávy přidat
1-2 lžíce medu
zamíchat,užít jednorázově kolik se dá.
Zabírá spolehlivě.
Čaj proti nachlazení
suroviny
voda, pepř, hřebíček, zelený čaj, zázvor
postup
Do 0,25 litru vody přidáme špetku mletého pepře, 4-5 hřebíčků,
1 lžičku zeleného čaje a 1/3 lžičky zázvoru.
Necháme 2x krátce přejít varem a podáváme do postele.
poznámka
V krátkém čase po vypití tohoto čaje bychom se měli začít potit...
A proto: pijme svařené víno, neb do svařáku se používá skořice, hřebíček a BADYÁN !!!
svetluszka: asi ho v tý Asii měli fakt málo,když se mazlili s těma nakaženýma slepicema.
no jo, ale když se nejvíc badyán používá v orientální kuchyni a v čínské medicíně, proč těch cca 100 lidí co ptačí chřipku zemřelo bylo z asie...?...
..Že by málo badyánu?...