Znáte slovenský štědrák? A co německá štóla, italské panettone nebo španělský turrón? Je jich nepřeberné množství. A co taková absolutní klasika českých moučníků – bábovka? Zdánlivě všední, ale nikdy ne obyčejná. Nechte si domov provonět právě tou vaší nejoblíbenější vánoční ozdobou, nebo letos vyzkoušejte něco nového…
Začneme hned vedle, u našich sousedů. Slovenský národní skládaný koláč z nadýchaného kynutého těsta se čtyřmi druhy náplní – makovou, ořechovou, tvarohovou nádivkou a domácími povidly to je štědrák – dokonalá kombinace chutí. Německá štóla – kyprá buchta, která zdomácněla i u nás, hojně posypaná vrstvou moučkového cukru, plněná rozinkami, mandlemi a kandovaným ovocem a má tvar bochníku, který má připomínat malého Ježíška zabaleného v plenkách. Italské panettone – sladký chléb s rozinkami a kandovanou pomerančovou a citronovou kůrou. Peče se v Itálii na Vánoce a Nový rok a pochází již z 15. století. Základními surovinami pro španělský turrón jsou mandle, včelí med a cukr, z nichž se tradičním postupem vyrábí sladká hmota podobná tureckému medu. Tento recept se předává z generace na generaci a každá španělská oblast a rodina má svou vlastní upravenou recepturu.
Koláče, bábovky, buchty jsou i dnes základem české sladké kuchyně. Suroviny se mění podle ročního období, teď v zimě využíváme nejraději zásoby povidel, máku, ořechů, zavařenin a sušeného ovoce. Pečení je tradiční způsob, jak potěšit celou rodinu či přátele. Jediné, co ještě potřebujete jsou kvalitní formy a plechy.
Formy na pečení Tefal Delibake jsou vyrobeny z vysoce kvalitní uhlíkové oceli, s německým know-how a představují zaručený klíč k úspěchu! I ty nejsložitější recepty jsou díky nepřilnavému povrchu jednoduché, lze je z forem snadno vyklopit a výborně se čistí. Nepřilnavý povrch Tefal je technická vrstva vyrobená z polymeru s označením PTFE (polytetrafluoretylen) a právě ten určuje v nádobí nepřilnavé vlastnosti. PTFE je ze zdravotního hlediska natolik nezávadný, že je mnohdy využíván ve zdravotnictví k povrchové úpravě kardiostimulátorů a miniaturních trubiček nahrazujících tepny.
S formou na bábovku Tefal Delibake (J1640274) 22 cm si užijte sladkou chuť úspěchu i u těch nejsložitějších receptů! Nepřilnavý povrch formy na bábovku zajišťuje snadné vyklopení usnadňuje pečení a snadno se čistí. Doporučená cena je 349 Kč / 13,90 EUR / 4 690 Ft
Jablečno-ořechová bábovka
- 100 g namletých ořechů nejlépe vlašských, ale můžou být mandle
- 1/2 hrnku třtinového cukru
- 1 hrnek polohrubé mouky
- 1/2 hrnku oleje
- 150 g nastrouhaných jablek
- 4 vejce
- 1 prášek do pečiva
- 100 ml mléka
- Tuk + mouka na vymazáni a vysypání formy.
Smícháme nejprve suché ingredience a poté přidáme vše ostatní. Zamícháme a pečeme v předehřáté troubě na 160 stupňů cca 45 minut.
TIP: připravte si polevu z čoko-oříškové pomazánky rozehřáté v mikrovlnné troubě. Ale můžete použít i horkou čokoládu rozehřátou s trochou másla, a nakonec posypat mandlemi
@fit_stepbystep, Eliška Bodišová
Tefal Delibake vyjímací dno (J1641574) 28 cm disponuje odnímatelným dnem, takže můžete podklad také použít jako servírovací talíř, což vám ušetří další krok! Doporučená cena je 449 Kč / 15,90 EUR / 5 890 Ft
Linecký dort
Naše babičky pekly linecký dort hlavně na podzim, kdy bylo dost jablek. Ale nesměl chybět ani na vánočním stole.
Ingredience:
- 250 g hladké mouky
- 130 g másla
- 120 g cukru
- 4 ks velká jablka
- 1 ks vejce
- citronová šťáva
- špetka soli
- mouka na vál
Postup:
- 1. Do hladké mouky smíchané se špetkou soli zamícháme cukr, pak postupně zapracujeme mírně povolené máslo a vejce, vypracujeme těsto, které necháme chvíli odležet.
- 2. Nastrouháme si omytá a oloupaná jablka.
- 3. Ze 2/3 těsta rozválíme na pomoučené pracovní ploše plát o něco větší, než je dortová forma, těsto do tukem vymazané formy položíme (okraje musí sahat kousek přes okraj formy), rozložíme nastrouhaná jablka pokapaná citronovou šťávou.
- 4. Ze zbytku těsta nakrájíme proužky, položíme ozdobně do kříže, zamotáme ozdobně i okraje.
- 5. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 30 minut.
Více se najdete na Tefal.cz nebo Homeandcook.cz
Nový komentář
Komentáře
Bábovky jsem pekla doma často, ale nějak mě to omrzelo a dělám ji během roku opravdu minimálně. Většinou šlo o bábovku hrníčkovou nebo makovou. Začala jsem péct koláče a mám oblíbenou buchtu, kterou jsem objevila díky https://mlsnavarecka.cz/10x-nejlepsi-buchta-na-plech-rychle-a-jednoduche-recepty/ .Většinou se snažím něco upéct už kvůli dětem a manželovi o víkendu, kteří mají rádi buchty.