Bábovičky se budou hodit jako zajímavé občerstvení pro návštěvu nebo jako nápaditá snídaně. Vypadají krásně, co říkáte?
Suroviny
- 100 g 45% Zlatý sýr Krolewski blok
- 200 g hladké mouky
- 200 g polohrubé mouky
- špetka soli
- 10 g cukru krupice
- 260 ml vlažného mléka
- 150 g másla
- 3 ks žloutky
- 40 g droždí
- máslo na vymazání
- 100 g slaniny
- dýně Hokaido
Postup
Na kvásek vmíchejte do 4 lžic vlažného mléka lžičku cukru, rozdrobte droždí a zakryté nechte asi 15 minut vzejít. Obě mouky se solí přesejte do mísy a přidejte změklé máslo, zbytek mléka a žloutky a zamíchejte.
Kvásek vlijte do mouky a postupně přilévejte směs másla, mléka a žloutků. Vypracujte tužší těsto, které se nelepí ani k míse ani k vařečce. Povrch lehce poprašte moukou a zakryté utěrkou nechte asi hodinu kynout.
Dýni a sýr nastrouhejte na hrubém struhadle. Slaninu nakrájejte na menší kousky a opečte na pánvi. Smíchejte s dýní.
Vykynuté těsto na pomoučeném vále ještě jednou ručně propracujte a pak rozválejte na menší obdélník. Po celé ploše rozetřete dýni, rozprostřete sýr a stočte jako roládu. Pokud použijete velkou bábovkovou formu, vložte roládu do důkladně máslem vymazané a strouhankou vysypané bábovkové formy a zakryté nechte znovu asi hodinu kynout. Když použijete formu na malé bábovičky a roládu nakrájejte na kolečka, zapracujte do koláčků a vložte do silikonových formiček.
Pak je potřete máslem a dejte péct do trouby předehřáté na 180 °C.
Zhruba po 10 minutách snižte teplotu pečení na 160 °C a pečte ještě asi 10 minut.
Špejlí zjistěte, zda jsou bábovičky upečené. Podávejte na snídani s opečenou slaninkou, vajíčky a zeleninou, nebo k odpolední svačině.
Dobrou chuť přeje Black100.
Inspirace na slané bábovky
Slaná bábovka se šunkou a sýrem
Zdroj fotografií: Black100, Alena Kolaříková
Nový komentář
Komentáře
vypadá to moc dobře
Určitě to bude dobrůtka.
Dobroty.