Jirka.jpg (182 KB)

Bábovičky se budou hodit jako zajímavé občerstvení pro návštěvu nebo jako nápaditá snídaně. Vypadají krásně, co říkáte?

Suroviny

  • 100 g 45% Zlatý sýr Krolewski blok
  • 200 g hladké mouky
  • 200 g polohrubé mouky
  • špetka soli
  • 10 g cukru krupice
  • 260 ml vlažného mléka
  • 150 g másla
  • 3 ks žloutky
  • 40 g droždí
  • máslo na vymazání
  • 100 g slaniny
  • dýně Hokaido

Postup

Na kvásek vmíchejte do 4 lžic vlažného mléka lžičku cukru, rozdrobte droždí a zakryté nechte asi 15 minut vzejít. Obě mouky se solí přesejte do mísy a přidejte změklé máslo, zbytek mléka a žloutky a zamíchejte.

Kvásek vlijte do mouky a postupně přilévejte směs másla, mléka a žloutků. Vypracujte tužší těsto, které se nelepí ani k míse ani k vařečce. Povrch lehce poprašte moukou a zakryté utěrkou nechte asi hodinu kynout.

Dýni a sýr nastrouhejte na hrubém struhadle. Slaninu nakrájejte na menší kousky a opečte na pánvi. Smíchejte s dýní.

Vykynuté těsto na pomoučeném vále ještě jednou ručně propracujte a pak rozválejte na menší obdélník. Po celé ploše rozetřete dýni, rozprostřete sýr a stočte jako roládu.  Pokud použijete velkou bábovkovou formu, vložte roládu do důkladně máslem vymazané a strouhankou vysypané bábovkové formy a zakryté nechte znovu asi hodinu kynout. Když použijete formu na malé bábovičky a roládu nakrájejte na kolečka, zapracujte do koláčků a vložte do silikonových formiček.

Pak je potřete máslem a dejte péct do trouby předehřáté na 180 °C.

Zhruba po 10 minutách snižte teplotu pečení na 160 °C a pečte ještě asi 10 minut.

Špejlí zjistěte, zda jsou bábovičky upečené. Podávejte na snídani s opečenou slaninkou, vajíčky a zeleninou, nebo k odpolední svačině.

Dobrou chuť přeje Black100.

Inspirace na slané bábovky

Vaječná snídaňová bábovka

slanababovka.jpg (145 KB)

Slaná bábovka se šunkou a sýrem

DSC_0192.jpg (93 KB)

Zdroj fotografií: Black100, Alena Kolaříková

Uložit

Uložit

Reklama