Po staletí byly byliny chovány v úctě jako nepostradatelná součást denního života. Hrály významnou roli ve výživě, byly užívány v domácnosti, v kosmetice, byly hlavním zdrojem přírodních léčiv. Bohužel s rozvojem technické civilizace, která podlehla kouzlu chemického průmyslu, upadlo málem využívání přírodních zdrojů v zapomnění.
Nicméně od té doby, co se mnohé civilizační produkty ukázaly přinejmenším kontroverzními, obnovili lidé svůj zájem o byliny, a ty nyní prožívají svou renesanci. A právem.
Umí zahnat neduhy. V průběhu historie byly v různých kulturách použity stovky rostlin v lékařství a znalosti jejich účinků se dědily z generace na generaci. Vy sama jistě máte pár „babských“ rad, jak se zbavit bolení v krku, zmírnit kašel nebo nadýmání, co pomůže, když nemůžete spát.O využití bylin v kuchyni snad žádná z nás nepochybuje. O bylinách se říká, že jsou solí kuchařského umění. I docela obyčejné jídlo se může díky bylinkám stát lákavou pochoutkou. Kdo by neznal libeček, tymián, kmín, kopr, fenykl a mohla bych jmenovat stovky dalších.
Mnoho bylin kromě toho, že vylepšuje chuť, podporuje také trávení. Už staří Římané podávali na závěr hostiny anýzové koláčky, které bránily nadýmání a křečím zažívacího traktu.
Odedávna se byliny používaly jako konzervační prostředky. Ve středověku se třeba balilo maso do vratiče, který mu dodal kořeněnou chuť a odpuzoval mouchy.
Námořníci přidávali do sudů s pitnou vodou mátu, aby zůstala po dobu plavby sladká.
Široké uplatnění nacházely byliny v domácnostech. Osvěžovaly vzduch, odpuzovaly parazity a nepříjemný hmyz, ale i myši. Prý je vyhání vůně máty a vratiče. Budu to muset vyzkoušet. Snítka routy by měla zase odpudit mravence.
Byliny bývaly také jediným dostupným dezinfekčním prostředkem.
Kosmetické využití rostlinného materiálu můžeme nalézt opět ve všech kulturách. Už před sedmi tisíci lety staré civilizace krášlily a natíraly své mrtvé nejen proto, aby se uchovalo jejich tělo, ale také aby bylo krásnější pro posmrtný život. Egypťané tuto praxi převzali a zdokonalili.
Starověcí Řekové přenesli kosmetiku z obřadnosti na osobnost, Římané pořádali aromatické rituály péče o tělo a už tehdy existovaly recepty na barvení vlasů, proti vzniku vrásek a tělesného pachu.
V renesanci se sbíraly recepty na mýdla, krémy a aromatické vody, uchovávaly se v herbářích a předávaly z matky na dceru.Byliny se stávaly i součástí literárních děl (Shakespeare o nich psal s rozkoší znalce a zjevně znal i jejich použití a symboliku) i čarodějných rituálů.
Tak, jak se věřilo, že existují dobré a zlé čarodějnice, byly také byliny, které sloužily buď k lákání nebo odpuzování zlých sil.
Příklad za všechny: česnek proti upírům.
Tak to bylo jen tak pro pobavení na závěr a teď se budu těšit zase já na vaše zkušenosti s bylinkami. Staňte se na chvíli babkou kořenářkou a předejte své zkušenosti.
Kde všude byliny využíváte?
Pěstujete si je sama?
Používáte je raději čerstvé nebo sušené?
Máte nějaký zaručený recept?
Na neduhy, v domácnosti nebo jako koření?
Kdy nebo kde je nejčastěji používáte?
Kterou bylinku sama považujete za nejúžasnější?
Máte nějakou bylinkovou zajímavost?
Napište nám a podělte se o své zkušenosti (dobré, ale i špatné), nápady nebo třeba fotky bylinkové zahrádky.
Babky kořenářky 21. století
Po staletí byly byliny chovány v úctě jako nepostradatelná součást denního života. Dnes o ně lidé svůj zájem obnovují. Byliny nyní prožívají právem svou renesanci.
Doporučujeme
Komerční tipy
-
Konec suchým očím! Vyzkoušejte Artelac Nature s extraktem ze světlíku lékařského Prach, suchý vzduch, práce s počítačem, užívání některých léků. To jsou jen některé z mnoha příčin podrážděných očí. Nepříjemný pocit trápí občas každého z nás, ale až 20 % populace trpí syndromem suchého oka. Přitom stačí mít po ruce správné umělé slzy!
-
Recept na rychlou večeři pro celou rodinu: slaný koláč s rybou I když jídlo milujeme a rády si zavaříme i podle složitých receptů, občas potřebujeme připravit něco rychlého. Vděčné je v takovém případě vše, co lze zapéct. Nejlépe to, co máme vždy po ruce. Třeba rybu, hrášek, brambory a cuketu. Vznikne vyvážený pokrm, který bude chutnat i dětem.
-
Děti v autě: Cestování s nimi může být až o polovinu bezpečnější První dětskou autosedačku, obvykle vajíčko, automaticky umísťujeme do auta proti směru jízdy. Čelem vpřed udělá dítě až kolem prvních narozenin. Jenže ani tehdy ještě není podle expertů jeho tělíčko uzpůsobeno případnému čelnímu nárazu. Pak může dojít ke zbytečné tragédii.
-
Vyzkoušený recept: Filé z Aljašky na pomerančích jako rychlý oběd nebo večeře Ryby jsou důležitou součástí našeho jídelníčku. Jak často je jíte? Nezapomínejte na ně v žádném ročním období. V redakci testujeme výrobky od značky Nowaco, které máme moc rádi. Do našeho testování jsme přizvali i bloggerku Adrianu, se kterou spolupracujeme. Ta si přichystala v rámci testování skvělý recept, o který se s vámi rádi podělíme.
-
Náš TIP: Profi Imuno+Enzym - extra silný na podporu imunity Vážení a milí čtenáři, dovolte abychom Vám nabídli NOVINKU na maximální podporu imunity doplněk stravy Profi Imuno+Enzym. Tento unikátní přípravek jsme vyvinuli společně s českými lékaři, abychom podpořili Vaší imunitu v tomto náročném období.
-
Rozhovor: Ředitelka firmy Kosmetika Capri Ing. Jitka Poláková objevila účinek kozích surovin a vyvinula revoluční produkty s růstovým faktorem v kosmetice Kozí mléko funguje jako mocný prostředek pro dosažení krásné pokožky. Je totiž nesmírně bohaté na aminokyseliny i minerály a obsahuje vzácné mastné kyseliny blahodárně působící na naši pokožku. Ing. Jitka Poláková využívá v recepturách všech svých kosmetických produktů právě účinků kozího mléka, másla, syrovátky, kolostra.
-
Recept na rybu s vlhkou drobenkou inspirovaný Jamiem Oliverem Jemné maso pangase klidně můžeme připravit jen na pánvi a jako přílohu zvolit bramborovou kaši. Někdy ale máme chuť trochu experimentovat. Se zajímavou kombinací přišel kuchař Jamie Oliver. Jeho recept na rybu s vlhkou drobenkou nám nedal spát.
-
Existuje i přírodnější řešení, když ekzém svědí Atopický ekzém trápí 30 % světové populace. Z toho je téměř 20 % kojenců a malých dětí. U 80 % případů se atopie začíná projevovat v prvních měsících života. Na atopický ekzém neexistuje lék. V lepším případě v dospělosti vymizí, ale bohužel existují případy, kdy se s ním pacient potýká po celý život.
-
Už vás někdy napadlo smíchat tvaroh s jogurtem dohromady? Kombinací vznikne vyrovnaná a harmonická chuť s energií tvarohu a elegantní lehkostí jogurtu. Tvaroh zjemněný jogurtem ztrácí svoji přirozenou nakyslost, ale stále je přiměřeně hustý, aby nestekl ze lžíce a krásně se rozplynul na jazyku. Navíc je plný bílkovin a obsahuje prospěšnou bifido kulturu.
-
Doporučujeme: Profi Imuno+Enzym - extra silný na podporu imunity Vážení a milí čtenáři, dovolte abychom Vám nabídli NOVINKU na maximální podporu imunity doplněk stravy Profi Imuno+Enzym. Tento unikátní přípravek jsme vyvinuli společně s českými lékaři, abychom podpořili Vaší imunitu v tomto náročném období.
Nový komentář
Komentáře
oprava-firma
Bylinky miluju,ale nejlepší "mazání" a oleje má firka JUST !!!
sbírám byliny na chalupě,dělala jsem mast z kostivalu, pampeliškový med,3ťávu z bezu, šípkové víno,piju čaje z čerstvých bylin, směs z nejméně 5ti druhů, vždy tam je kopřiva. Na Jelse jsme sbíraly byliny s místním botanikem. Letos se tam chystám zase, pořád se něco nového o bylinách dozvídám.
Bejlí můžu na všechny způsoby. Zázračně pomáhá na "ženské potíže" kontryhleový macerát.
Dělám si kostivalové mazání na klouby.
Štve mně, že se v nich moc nevyznám. Čerstvé bylinky musí být výborné jak do salátů nebo pod maso
Bylinky mám moc ráda. Něco málo pěstuji na balkoně - pažitku, bazalku, mátu, oregáno - ale většinu kupuji. Používám je při vaření, při nemocech /momentálně se napájím majoránkovým čajem proti nachlazezní/ nebo si je sypu do vany
já jsem bylinkám nepřišla na chuť. Používám pouze kopr, ale takový ty bazalky a tymiány, brrrr, nechutnají mi v pokrmech.
Dělám pampeliškový med,pokud mi vyjde čas a včas natrhám pampelišky.
.Pažitka,šnitlík,kopr,klasika na zahrádkách.
Pěstuji je na zahrádce, nějaké sníme, pak mi tam utečou zvířata a dorazí je.
já jsem narazila v Amstrdamu na takový balíček, bylo na něm napsaný "start kid" a balíček obsahoval nějaká semena, květináček,rašelinu,nebo něco podobnýho. A samozřejmě návod jak začít. dost mě pobavilo to provedení, bylo to jako u nás pro děti ty hlavy co z nich má vyrůst obilí
Ano, pěstuju na zahrádce - a pak je všechny spotřebujeme.
V čajích, v mastích, v tinkturách, jako koření...
Bylinky to je moje. Dřív jsem jich měla plnou zahrádku, dneska alepoň balkón. Teď jsem je počítala, 11 druhů a už se těším jak s teplem jejich zástup rozšířím. Nejradši s nimi vařím.
Na bylinky nedám dopustit, pěstuju je na zahrádce a nejvíc je používám usušené na vaření a čajíky