Po staletí byly byliny chovány v úctě jako nepostradatelná součást denního života. Hrály významnou roli ve výživě, byly užívány v domácnosti, v kosmetice, byly hlavním zdrojem přírodních léčiv. Bohužel s rozvojem technické civilizace, která podlehla kouzlu chemického průmyslu, upadlo málem využívání přírodních zdrojů v zapomnění.
Nicméně od té doby, co se mnohé civilizační produkty ukázaly přinejmenším kontroverzními, obnovili lidé svůj zájem o byliny, a ty nyní prožívají svou renesanci. A právem.
Umí zahnat neduhy. V průběhu historie byly v různých kulturách použity stovky rostlin v lékařství a znalosti jejich účinků se dědily z generace na generaci. Vy sama jistě máte pár „babských“ rad, jak se zbavit bolení v krku, zmírnit kašel nebo nadýmání, co pomůže, když nemůžete spát.
Mnoho bylin kromě toho, že vylepšuje chuť, podporuje také trávení. Už staří Římané podávali na závěr hostiny anýzové koláčky, které bránily nadýmání a křečím zažívacího traktu.
Odedávna se byliny používaly jako konzervační prostředky. Ve středověku se třeba balilo maso do vratiče, který mu dodal kořeněnou chuť a odpuzoval mouchy.
Námořníci přidávali do sudů s pitnou vodou mátu, aby zůstala po dobu plavby sladká.
Široké uplatnění nacházely byliny v domácnostech. Osvěžovaly vzduch, odpuzovaly parazity a nepříjemný hmyz, ale i myši. Prý je vyhání vůně máty a vratiče. Budu to muset vyzkoušet. Snítka routy by měla zase odpudit mravence.
Byliny bývaly také jediným dostupným dezinfekčním prostředkem.
Kosmetické využití rostlinného materiálu můžeme nalézt opět ve všech kulturách. Už před sedmi tisíci lety staré civilizace krášlily a natíraly své mrtvé nejen proto, aby se uchovalo jejich tělo, ale také aby bylo krásnější pro posmrtný život. Egypťané tuto praxi převzali a zdokonalili.
Starověcí Řekové přenesli kosmetiku z obřadnosti na osobnost, Římané pořádali aromatické rituály péče o tělo a už tehdy existovaly recepty na barvení vlasů, proti vzniku vrásek a tělesného pachu.
V renesanci se sbíraly recepty na mýdla, krémy a aromatické vody, uchovávaly se v herbářích a předávaly z matky na dceru.
Tak, jak se věřilo, že existují dobré a zlé čarodějnice, byly také byliny, které sloužily buď k lákání nebo odpuzování zlých sil.
Příklad za všechny: česnek proti upírům.
Tak to bylo jen tak pro pobavení na závěr a teď se budu těšit zase já na vaše zkušenosti s bylinkami. Staňte se na chvíli babkou kořenářkou a předejte své zkušenosti.
Kde všude byliny využíváte?
Pěstujete si je sama?
Používáte je raději čerstvé nebo sušené?
Máte nějaký zaručený recept?
Na neduhy, v domácnosti nebo jako koření?
Kdy nebo kde je nejčastěji používáte?
Kterou bylinku sama považujete za nejúžasnější?
Máte nějakou bylinkovou zajímavost?
Napište nám a podělte se o své zkušenosti (dobré, ale i špatné), nápady nebo třeba fotky bylinkové zahrádky.
Babky kořenářky 21. století
Po staletí byly byliny chovány v úctě jako nepostradatelná součást denního života. Dnes o ně lidé svůj zájem obnovují. Byliny nyní prožívají právem svou renesanci.
Doporučujeme
Komerční tipy
-
Přivítejte jaro s kuchyňskými pomocníky v barvě champagne S příchodem jara se probouzí nejen příroda, ale i chuť k přípravě čerstvých a lahodných pochoutek… A co kdyby váš jarní elán tentokrát doprovázely stylové kuchyňské spotřebiče, které vám usnadní každodenní život v kuchyni, a ještě jí dodají elegantní retro nádech? Kolekce spotřebičů Gorenje Retro v jemném odstínu champagne vás uchvátí a přivolá jaro do vaší kuchyně.
-
Náš TIP: Mechové cupcakes – vláčné, svěží a neodolatelné! Mechové cupcakes jsou nejen velmi krásné, ale také skvostně chutnají. Cupcakes jsou vláčné a ve své mechové hromádce skrývají ušlehaný smetanový krém. Nemusíte se bát, že by chutnaly po špenátu, i když právě špenát je hlavní ingrediencí.
-
Dubai Esports and Games Festival 2025: Herní ráj se vrací ve velkém stylu! Dubaj se znovu stane epicentrem světového gamingu! Od 25. dubna do 11. května 2025 ovládne město Dubai Esports and Games Festival (DEF) – čtvrtý ročník největší herní akce v regionu, která slibuje 17 dní naplněných soutěžemi, interaktivními zážitky a exkluzivními akcemi.
-
Zapečená brokolice s batáty: Barevná pochoutka plná chuti Bezmasé jídlo může být skvělou večeří i rychlým obědem. Pokud máte rádi zeleninové pokrmy zapečené se sýrem, vyzkoušejte s námi lahodnou a zdravou kombinaci brokolice, batátů a svého oblíbeného sýru. Pokrm chutná nejen dospělým, ale i dětem.
-
Proč jsou jahody, zákusky a zážitky na Farmě Vraňany naprosto neodolatelné? Objevte kouzlo farmy, které vás dostane! Farma Vraňany, rodinný podnik, který vznikl v roce 1998 díky bratrům Milanovi a Radkovi Hančovým, se už dlouhá léta těší oblibě nejen mezi milovníky čerstvých jahod a dalšího ovoce, ale také mezi těmi, kteří hledají příjemné místo pro rodinný výlet. Tento šesti hektarový přírodní celek, nacházející se v malebné krajině, nabízí něco víc než jen nákup čerstvých produktů – jde o místo, kde si odpočinete a načerpáte novou energii, ať už při sběru jahod na poli či v dětské zóně místním bistru.
-
Perfektní zvuk a volnost pohybu – to jsou Huawei FreeArc Huawei FreeArc přinášejí kvalitní zvuk v inovativním provedení. Jsou lehká, pohodlná a díky ergonomickému tvaru perfektně sedí. Otevřený design umožňuje bezpečně poslouchat hudbu i v rušném prostředí. S dlouhou výdrží baterie a voděodolností jsou ideálním doplňkem pro aktivní životní styl.
-
MORA představuje revoluci v kuchyni: Indukční varné desky s patentovanou technologií Tradiční česká značka MORA uvádí na trh novou řadu indukčních desek, které posouvají hranice moderního vaření. Díky nejnovějším patentovaným technologiím a inovativním funkcím usnadňují tyto varné desky přípravu jídla a zajišťují svým uživatelům maximální komfort, přesnost a efektivitu při vaření. Objevte s námi všechny přednosti nových indukčních desek MORA a užijte si snazší a pohodovější vaření!
-
Češi objevují kouzlo prémiových destilátů – když méně je více Češi postupně mění svůj přístup k alkoholu. Stále více z nich dává přednost kvalitě před kvantitou a objevuje kouzlo prémiových destilátů. Tyto nápoje spojují výjimečné chuťové zážitky, tradici a příběhy, které za nimi stojí.
-
Těžký život dvou chlapců s Prader-Williho syndromem – sužují je neustály hlad a psychické potíže. Lék je ale nadosah! Prader-Williho syndrom (PWS) je komplexní genetické onemocnění, způsobující mimo jiné opožděný vývoj, psychické potíže a neustálý hlad. I když jím v Česku trpí stovky lidí, k jeho léčbě není vyvinutý lék. To chtějí změnit rodiče dvou chlapců Teodora a Sebastiana, kteří se s tímto vážným onemocněním potýkají. Jejich příběhy ukazují, jak náročné je s diagnózou žít. Vaším příspěvkem pomůžete s vyvinutím léku nejen pro ně, ale pro všechny děti trpící touto nemocí.
-
Falkensteiner Michaeler Tourism Group (FMTG) rozšiřuje své portfolio o nový prémiový hotel v Rakousku Renomovaná turistická skupina převezme provoz bývalého hotelu Alpine Palace. Tento historický hotel bude v roce 2025 uzavřen a po rozsáhlé rekonstrukci znovu otevřen právě na zimní sezónu 2026/2027 jako 5 Falkensteiner Hotel Saalbach-Hinterglemm*. Provozní smlouva s vlastníkem nemovitosti, Raiffeisenverband Salzburg, byla podepsána v prosinci.
Nový komentář
Komentáře
oprava-firma
Bylinky miluju,ale nejlepší "mazání" a oleje má firka JUST !!!
sbírám byliny na chalupě,dělala jsem mast z kostivalu, pampeliškový med,3ťávu z bezu, šípkové víno,piju čaje z čerstvých bylin, směs z nejméně 5ti druhů, vždy tam je kopřiva. Na Jelse jsme sbíraly byliny s místním botanikem. Letos se tam chystám zase, pořád se něco nového o bylinách dozvídám.
Bejlí můžu na všechny způsoby. Zázračně pomáhá na "ženské potíže" kontryhleový macerát.
Dělám si kostivalové mazání na klouby.
Štve mně, že se v nich moc nevyznám. Čerstvé bylinky musí být výborné jak do salátů nebo pod maso
Bylinky mám moc ráda. Něco málo pěstuji na balkoně - pažitku, bazalku, mátu, oregáno - ale většinu kupuji. Používám je při vaření, při nemocech /momentálně se napájím majoránkovým čajem proti nachlazezní/ nebo si je sypu do vany
já jsem bylinkám nepřišla na chuť. Používám pouze kopr, ale takový ty bazalky a tymiány, brrrr, nechutnají mi v pokrmech.
Dělám pampeliškový med,pokud mi vyjde čas a včas natrhám pampelišky.
.Pažitka,šnitlík,kopr,klasika na zahrádkách.
Pěstuji je na zahrádce, nějaké sníme, pak mi tam utečou zvířata a dorazí je.
já jsem narazila v Amstrdamu na takový balíček, bylo na něm napsaný "start kid" a balíček obsahoval nějaká semena, květináček,rašelinu,nebo něco podobnýho. A samozřejmě návod jak začít. dost mě pobavilo to provedení, bylo to jako u nás pro děti ty hlavy co z nich má vyrůst obilí
Ano, pěstuju na zahrádce - a pak je všechny spotřebujeme.
V čajích, v mastích, v tinkturách, jako koření...
Bylinky to je moje. Dřív jsem jich měla plnou zahrádku, dneska alepoň balkón. Teď jsem je počítala, 11 druhů a už se těším jak s teplem jejich zástup rozšířím. Nejradši s nimi vařím.
Na bylinky nedám dopustit, pěstuju je na zahrádce a nejvíc je používám usušené na vaření a čajíky