87366670_2230557227249999_3491233500210659328_n.jpg (144 KB)

Dnešní recept má od své babičky naše čtenářka Jana. A rozdělila se o něj s námi.

Suroviny

  • 500 g hladké mouky
  • 60 g cukru krupice
  • 1 vejce
  • 2 lžíce rozpuštěného másla
  • špetka soli
  • cca 125 ml mléka

Na kvásek:

  • 250 ml mléka
  • 2 lžíce cukru krupice
  • 20 g kvasnic

Na dokončení:

  • Povidla
  • Skořici
  • Rum
  • Šlehačka
  • Tučný tvaroh z vaničky

Postup

Nejprve připravíme kvásek. Do vlažného mléka dáme cukru a rozdrobené kvasnice. Přikryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém místě vzejít.

Do mísy vsypeme mouku, cukr, sůl, vejce rozpuštěné Ghíčko a poté i kvásek. Podle potřeby přiléváme mléko. Vypracujeme hladké, vláčné těsto, které se nesmí lepit.

Necháme přibližně hodinu kynout. Těsto by mělo zdvojnásobit objem.
S takto připraveným těstem můžeme začít pracovat. Těsto přendáme na pomoučenou pracovní plochu, lehce propracujeme a vyválíme na placku cca 8mm tlustou. Vykrajujeme kolečka, která necháme opět chvilku nakynout.

Kolečka z kynutého těsta smažíme na pánvi s nepřilnavým povrchem lehce pomazané přepuštěným máslem. Důležité je smažit placky pomalu, na mírném plamenu, aby byly celé pěkně propečené.

K servírování jsem použila domácí povidla ochucená rumem a skořicí a vyšlehanou šlehačku s tvarohem.

Dobrou chuť přeje Jana - Solnička v kuchyni.

Tvarohové koblihy s malinovou omáčkou

koblihy6.jpg (165 KB)

Koblížky

DSC_0020.jpg (94 KB)

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková, Jana Nováková

Reklama