Co si připravíme?
Ovoce i zelenina, které se chystáme zpracovávat musí být vždycky čerstvé a nepoškozené (nahnilé, plesnivé, napadené škůdci nebo mechanicky poškozené). Marmelády a džemy jsou rozvařené ovoce s cukrem, zeleninu můžeme nakládat do octa a soli a poté sterilovat teplem. Nezapomínáme na dostatečnou hygienu, všechno náčiní se kterým pracujeme musí být důkladně čisté, stejně tak sklenice, do kterých naše výtvory plníme.
Jaké sklenice?
Můžeme použít zavařovací sklenice Omnia, jejichž víčka mají nalisovanou gumu. Červená je určena pro zavařování masa, bílá pak pro ovoce a zeleninu. Dále jsou na trhu sklenice Ball, které mají uzávěr na závit a navíc se dají popsat nesmazatelným fixem.
Pokud se vám doma v průběhu roku shromažďují sklenice se šroubovacím uzávěrem, při zavařování je zužitkujete. I tyto sklenice se dají koupit v obchodech.
Před zavařováním zkontrolujte, zda jsou sklenice i víčka neporušené a dobře čisté. Nejlépe vám s jejich mytím pomůže myčka nádobí.
Postačí nám hluboký hrnec opatřený poklicí. Jeho dno vyložíme plátěnou utěrkou, na niž postavíme naplněné a pevně uzavřené sklenice. Důležité je, aby se sklenice nedotýkaly. Zalijeme je teplou vodou, asi kolem 80 °C (před bodem varu). Tuto teplotu bychom měli udržovat po celou dobu zavařování, voda nesmí vařit.
Až sklenice vyndáme z hrnce, položíme je na dřevěné prkénko nebo znova na složenou utěrku. Nesmíte je položit na studenou podložku, protože by mohly prasknout.
Zavařování v páře
Pokud zavařovací hrnce máte, můžete zavařovat choulostivější plody namísto ve vodě, tak v páře. Na dno zavařovacího hrnce nalijeme asi 2 cm vody, na to postavíme dřevěnou mřížku , na kterou naskládáme sklenice. Uzavřeme hrnec a vodu přivedeme k varu.
Sterilizace mimo sklenice
Ovoce nebo zeleninu zahřejeme k bodu varu a horké nalijeme do čistých, nahřátých sklenic, až po okraj. Potom ihned obrátíme dnem nahoru. Tato sterilizace je běžná u marmelád.
Želírovací zkouška
Po asi 4 až 8 minutách vaření kápneme trochu vzniklé hmoty na suchý a studený talířek. Pokud tuhne, je všechno v pořádku a můžeme směs plnit do skleniček. Pokud netuhne, povaříme dál a zkoušku po chvíli zopakujeme.
Nezapomeňte na dokonalé popisky
Vychladnuté sklenice opatříme nálepkou, kde máme označeno co jsme zavařovali a datum. Tak budeme mít ve svých zavařeninách vždy přehled, vždycky budeme vědět kdy máme kterou zavařeninu spotřebovat.
Velice hezky vypadá, když si pohrajete s výzdobou sklenice a opatříte jí "čepičku" z látky nebo papíru.
1. nálevky s úzkým otvorem nám pomůžou při plnění sklenic šťávou, želé a marmeládou
2. nálevky se širokým otvorem zase usnadní plnění sklenic se širokým uzávěrem
3. kleště na vyjímání horkých sklenic z vody
4. zavařovací gumičky a zátky
5. odpeckovávač na peckovité ovoce ocení všichni, kteří ví, jaká je to práce, odpeckovat ovoce ručně
6. nožík a škrabka jsou nezbytnými pomocníky
7. teploměr na zavařování
8. a samozřejmě čisté zavařovací sklenice
Tip mojí babičky
"Když zavařuju sladké ovoce, nikdy do něj nedávám cukr. Stačí na dno sklenice dát špetičku soli, která vytahuje sladkost z ovoce. Potom přidám ovoce, kterým zaplním sklenici až po okraj a zaliju až nahoru převařenou vodou. Sklenici normálně uzavřu víčkem a steriluji podle druhu ovoce asi 20 minut. Vzniklá zavařenina je velice nízkokalorická a stejně chutná jako ta, kterou ocukrujete."
Příště: Mrazíme a sušíme zásoby na zimu
Příjemné zavařování přeje
Nový komentář
Komentáře
dělám si okurky, lečo, čalamádu
myslím že zavařeno máme na deset let dopředu
daska59 — #24 ja take ale letos jsem nemohla
Zavařuju co mi přijde pod ruku
Palita: taky zavařuji v troubě, ale utěrku nedávám. A taky v pohodě jen občas se mi rozvařili švestky ty se blbě zavářej.
Kamila17: Můj postup je následovný: 10 minut naplno pak stáhnu na 200-220°C aby to občas pustilo bublinku, taky 10 minut. Třeba okurky celkem 25 minut. Rošt na dole.
Kamila17 - na plech dám utěrku a na ni postavím sklenice a zaleju vodou do výšky plechu. Nepoužívám čas, zavařuji od oka, vždycky kouknu jak to vypadá ve sklenici, zatím se vždy povedlo vše.
gerda : Já mám tenhle recept od babičky, ale cukru dávám jen 13 dkg a soli 3 dkg. Dělám to tak už léta a všem to chutná. Stejný nálev dávám i na červenou řepu, jenom místo toho všeho koření a zeleniny, jenom křen a fenykl.
Až se zima zeptá, tak jí pošlu do háje.
Včera jsem zavařila devadesátou sedmou sklenici meruňkového džemu a dnes hodlám pokračovat. (U nás jsou na tom všichni závislí, jak na kokainu).
A až skončím s merunami, už mi průběžně dozrávají okurky...
A náš tata si nedokáže představit nedělní oběd bez kompotu. K řízku, kuřeti,... ke všemu kompot
Já jsem si v dětství na kompotech vypěstovala slušnou zásobu tukových buněk a neslušnou nadváhu... ovoce jedině čerstvé
No jo, ale co s tím, když je plná zahrada ovocných stromů? A všechno nejde zkapalnit
A i s tím je práce
Taky jsem za komoušů zavařovala, protože nebylo nic na trhu
, ale v dnešní době se mi to zdá jako ohromná ztráta času
to jeste nekdo zavaruje ? ja jako dite povazovala dycky kompoty za rafinovanou formu muceni
...a myslim si to tak nejak furt
ad babičin tip: je to zajímavé, ale cukr se do zavařenin dává kvůli konzervaci, spíš než kvůli chuti. já preferuji pytlíčky na zavařování se sníženým podílem cukru
Včera jsem zavařovala meruňky, dneska mě čekají okurky. Zavařuji ale v troubě.
brrrrrrr, zavařování