Bůček na asijský způsob jsem chtěla už dlouho vyzkoušet. Jenže k tomu pořád tak nějak nebyla příležitost. Až návštěva u kamarádů, kde jsme měli grilovat, mě motivovala k naložení tenkých plátků bůčku.
Sedla jsem si k internetu a začala hledat různé dobré rady a recepty, jak na asijský bůček. Našla jsem jich, samozřejmě, hodně. Lišily se v detailech, většinou v použitých dochucovadlech. Vybrala jsem si ty suroviny, které máme doma rádi (a mám je většinou v zásobě) a připravila svou verzi bůčku po asijsku :-)
Suroviny
- 800 g bůčku – bez kůže a kosti
- 4 jarní cibulky i se zelenými stonky
- 5 stroužků česneku
- palec zázvoru
- 1 stéblo citronové trávy
- šťáva z 1 citronu
- 3 lžičky koření pěti vůní
- 3 lžíce třtinového cukru
- 4 lžíce rýžového oleje
- 1 lžíce omáčky sriracha
- 2 lžíce sojové omáčky
- 2 lžíce rybí omáčky
- čerstvě mletý pepř
Postup
Bůček si nejprve vložte na tři hodinky do mrazáku. Bude se vám tak lépe krájet. Použijte ostrý nůž a nakrájejte bůček na velice tenké plátky.
Jarní cibulku nakrájejte na kolečka, zázvor a česnek nasekejte nadrobno, stejně tak citronovou trávu. Dejte do misky. V hrnci zahřejte cukr a zahřívejte, dokud se nerozpustí. Nespalte! Sundejte z plotny a přilijte sojovou omáčku i rybí omáčku, chilli omáčku sriracha, rýžový olej a citronovou šťávu. Ještě chvíli zahřívejte na plotně, na mírnou teplotu, dokud se všechny složky nespojí.
Přidejte nakrájené suroviny, čerstvě mletý pepř a koření. Do této marinády naložte tenké plátky bůčku. Promíchejte, aby byly opravdu dokonale obalené.
Nechejte 24 hodin v lednici.
Poté pečte v troubě, na 200 – 220 °C, dokud nejsou kousky křupavé a vypečené. Trvá to různě dlouho, podle síly plátků bůčku. Bůček můžete také grilovat, doma na elektrickém grilu, ale také na venkovním, plynovém nebo grilu na dřevěné uhlí. To už záleží na vás.
S čím asijský bůček podávat? Bývá to často s rýžovými nudlemi, sladkokyselou omáčkou a bylinkami. My jsme zvolili méně tradiční doplňky – listový salát a oblíbenou chlebovou placku. Bůček můžete dát také do burgerů.
Dobrou chuť přeje Elly.
Kus masa? Na našem magazínu máme velký výběr!
Grilovaná krkovička a salát s vůní kopru
Grilovaná pomerančová krkovička se špetkou ohnivého chilli
Pomalu pečený bůček a cibulové brambory
Zdroj fotografií: Alena Kolaříková a Lenka Mastešová
Nový komentář
Komentáře
Tak ten recept - to by asi nebylo nic pro mne. Z rybí omáčky se mi zvedá žaludek, brr.
vladka321 — #7Tak tedy já nemusím ani krkovičku, natož bůček - za mě tedy ne...
No, dnes se holt obejdu.......
Tak u mě se najdou skoro všechny ingredience, ale bůček nikoli, ovšem recept vypadá úžasné - vyměním bůček za krkovičku a to bych se na to podívala, že by to ti mí zmlsanci nesnědli
Minimálně třetinu ingrediencí nemám, ale bůček to bez nich vydrží, bude holt skoroasijský
Koření pěti vůní- o tom slyším poprvé, musím se kouknout na google, jinak to vypadá pro muže lákavě
samé dobrůtky
Tak tomu nelze odolat.
To maso je opravdu excelentní, takový bůček si nechám líbit