Egypt není právě má oblíbená destinace, tato země mě v podstatě vždy děsila, ale díky ní se má zvědavost upřela právě na artyčok!

Staří Egypťané si totiž artyčoku velmi považovali. Svědčí prý o tom vyobrazení na stěnách pohřebních komor faraonů.

Podle známé bylinkářky Ursel Buhringové staří Řekové dali této pro nás nezvyklé rostlině jméno Kynara podle ostrova v Egejském moři, z něj pak bylo odvozeno vědecké jméno rodu Cynara. Základem pro druhové označení scolymus se stal řecký výraz kolop - pichlavý kůl.

Na pohled krásná poupata této lahůdky jsou podle poznatků dávné i současné vědy velmi zdravou pochoutkou bohatou na vitamíny, minerály s příměsí cynarin, jenž podporuje odvod žluči. I proto jej léčitelé doporučují vzteklým - žlučovitým lidem…

Z hlediska učení bylinkářů květní lůžka artyčoku obsahují polysacharid inulin, a ten (jak známo) činí artyčok skvělou zeleninou pro diabetiky.

Od minulého století se u artyčoku používají také jeho listy. Ty pak slouží jako pomocníci při potížích s potravinovými tuky. Listy artyčoku podporují rychlejší proudění již zmíněné žluči a slouží tím i k prevenci žlučových kamenů. Celá tato výjimečná rostlina působí protizánětlivě a antioxidačně, mezi její skvělé vlastnosti patří i ta, že zmírňuje nucení ke zvracení, snižuje hladinu cholesterolu, a tím napomáhá ke správné funkci jater. Síla artyčoku se projevuje zlepšením přirozené ochrany jaterní tkáně a následně snadného odstranění jedovatých látek z těla! Tím, že artyčok působí na hladinu cholesterolu, je významným bojovníkem při nemocech oběhového systému a též cévních změn při aterioskleroze.

Někteří léčitelé dokonce doporučují užívání této zeleniny při chemoterapii nebo při nevolnosti v těhotenství.

Pokud však již trpíte žlučovými kameny či ucpáním žlučových cest, je nutné konzumaci této v podstatě léčivky konzultovat s lékařem.

Artyčok lze používat jako zeleninu, poprvé jsem ho jedla u mé kamarádky pečený s masem (vynikající).

Z artyčoku lze připravit účinný čaj pro prevenci arterisklerozy, čaj na nevolnost a známé je i artyčokové víno, kdy se do portského nakládají nasekané listy.

Reklama