Věděla jste například, že i káva označená jako 100% arabica může chutnat o poznání méně než „obyčejná“ robusta?
Než se plody urodí
Kávu rozlišujeme podle toho, na jakém stromě vyrostla. Jak již název napovídá, arabica pochází z kávovníku arabského (Coffea arabica) zatímco robusta z kávovníku statného (Coffea canephora). A v jejich pěstování je značný rozdíl.
- Zatímco kávovníku arabskému se dobře daří jen ve vyšších nadmořských výškách a v mírném klimatu (kolem 20 °C), ten statný dobře prospívá i v nižších polohách, kde teploty šplhají podstatně výš.
- Vypěstovat arabicu je náročnější i kvůli její vyšší inklinaci k napadení škůdci a chorobami.
- Do vyšší ceny se promítá i ruční sběr – arabica je totiž náchylnější na opadávání kávových třešniček při sklízení strojem.
- Pěstitelé robusty mají výhodu i v tom, že jejich stromy plodí více a dříve - už ve dvou letech, zatímco arabica třeba až v šesti letech.
- Zrna kávovníku arabského navíc potřebují k dozrání delší čas - alespoň 9 měsíců oproti půl roku v případě robusty.
Arabicu dnes nejčastěji pěstují v jižní Americe - konkrétně v Brazílii, zatímco největším vývozcem robusty je Vietnam. |
Rozdíl uvidíte i ucítíte

Robustu a arabicu od sebe rozeznáte na první pohled. Zrnka té první jsou menší, zaoblená a s rovnou rýhou uprostřed. Arabský kávovník má zrno protáhlé, plošší a rýha uprostřed je zvlněná.
Počítejte ale s tím, že ani 100% arabica nezaručuje, že si skutečně pochutnáte. Záleží totiž i na jejím druhu, kterých bylo vyšlechtěno nepřeberné množství, způsobu pěstování, pražení, délce skladování a tak dále. Proto se může lehce stát, že tolik chválená arabica bude kvalitou pokulhávat za robustou.
Když potřebujete vzpruhu
Rozdíl je i v obsahu kofeinu, kvůli kterému kávu často pijeme, když potřebujeme povzbudit. Tady naopak vede robusta, která ho v sobě ukrývá až třikrát více než arabica.
Na světovém trhu převažuje arabica. Tvoří naprostou většinu prodávané kávy (kolem 70 %). |
Espresso? Ideálně blend
Abyste získala nejen skvělou chuť a aroma espressa, ale také bohatou cremu a vyšší obsah kofeinu, radí odborníci vybírat takzvaný blend. Jde o směs zrnek kávy arabica a robusta.
Jde jen o vaše chuťové pohárky
Nenechte se zmást reklamou ani názory odborníků, která z káv je kvalitnější. Vybírejte si jednoduše takovou, která bude chutnat vám.
------------------
Zdroj fotografí: www.shutterstock.com
Čtěte také:
- Nahradí čokoládu a mohou ho i kojenci! Chutný a zdravý zázrak jménem karob
- Máte chuť na čokoládu? Pět důvodů, proč si namísto tabulky dát přímo kakaové boby
- Je káva bez kofeinu zdravější? Způsob výroby vás nemile překvapí
Nový komentář
Komentáře
já jsem si zvykla na arabicu
mám pro běžný den raději robustu, bez ohledu na cenu, ale rádi si dáme i kávu z domácích pražíren, ta je většinou míchaná