Ačkoli botanici znají více než stovku druhů kávovníků, v obchodech nejčastěji narazíte na zrna z pouhých dvou – jsou to robusta (canephora) a arabica. První rozdíl mezi nimi, který spatříte už v regále, je v ceně. Arabica je výrazně dražší. Pokud vás okamžitě napadne, že v tom případě bude asi i kvalitnější, máte pravdu. Ale jen částečně. Za její vyšší cenou totiž stojí i další důvody.

Věděla jste například, že i káva označená jako 100% arabica může chutnat o poznání méně než „obyčejná“ robusta?

Než se plody urodí

Kávu rozlišujeme podle toho, na jakém stromě vyrostla. Jak již název napovídá, arabica pochází z kávovníku arabského (Coffea arabica) zatímco robusta z kávovníku statného (Coffea canephora). A v jejich pěstování je značný rozdíl.

  • Zatímco kávovníku arabskému se dobře daří jen ve vyšších nadmořských výškách a v mírném klimatu (kolem 20 °C), ten statný dobře prospívá i v nižších polohách, kde teploty šplhají podstatně výš.
  • Vypěstovat arabicu je náročnější i kvůli její vyšší inklinaci k napadení škůdci a chorobami.
  • Do vyšší ceny se promítá i ruční sběr – arabica je totiž náchylnější na opadávání kávových třešniček při sklízení strojem.
  • Pěstitelé robusty mají výhodu i v tom, že jejich stromy plodí více a dříve - už ve dvou letech, zatímco arabica třeba až v šesti letech.
  • Zrna kávovníku arabského navíc potřebují k dozrání delší čas - alespoň 9 měsíců oproti půl roku v případě robusty.
Arabicu dnes nejčastěji pěstují v jižní Americe - konkrétně v Brazílii, zatímco největším vývozcem robusty je Vietnam.

Rozdíl uvidíte i ucítíte

Robustu a arabicu od sebe rozeznáte na první pohled. Zrnka té první jsou menší, zaoblená a s rovnou rýhou uprostřed. Arabský kávovník má zrno protáhlé, plošší a rýha uprostřed je zvlněná.

Odlišná je i chuť a vůně připravené kávy. Robusta je zemitější a hořká, arabica kyselejší, jemnější a rozmanitější chuti (od ovoce, přes květiny až po čokoládu) i výraznějšího aroma. Může za to mimo jiné i delší doba zrání, kdy do plodu přejde více cukru a lipidů. Proto chutná podstatně více lidem. Robusta ale zase dodává bohatší pěnu, respektive cremu, jak by řekli baristé, a obsahuje i více antioxidantů.

Počítejte ale s tím, že ani 100% arabica nezaručuje, že si skutečně pochutnáte. Záleží totiž i na jejím druhu, kterých bylo vyšlechtěno nepřeberné množství, způsobu pěstování, pražení, délce skladování a tak dále. Proto se může lehce stát, že tolik chválená arabica bude kvalitou pokulhávat za robustou.

Když potřebujete vzpruhu

Rozdíl je i v obsahu kofeinu, kvůli kterému kávu často pijeme, když potřebujeme povzbudit. Tady naopak vede robusta, která ho v sobě ukrývá až třikrát více než arabica.

Na světovém trhu převažuje arabica. Tvoří naprostou většinu prodávané kávy (kolem 70 %).

Espresso? Ideálně blend


Abyste získala nejen skvělou chuť a aroma espressa, ale také bohatou cremu a vyšší obsah kofeinu, radí odborníci vybírat takzvaný blend. Jde o směs zrnek kávy arabica a robusta.

Jde jen o vaše chuťové pohárky

Nenechte se zmást reklamou ani názory odborníků, která z káv je kvalitnější. Vybírejte si jednoduše takovou, která bude chutnat vám.
------------------
Zdroj fotografí: www.shutterstock.com

Čtěte také:

Reklama