IMG_20200314_144814.jpg (116 KB)

Jestli Britové ne, tak vy si určitě chvilku odpočiňte, uvařte kávu a k ní si upečte úžasné koláčky, vdolečky, originálně se jmenují scones a v Anglii se podávají s vyšlehanou smetanou a džemem. O tradici čajů jsme psaly nedávno zde

Suroviny na jejich pečení jsou základní. Určitě je máte doma ve spíži a v lednici... Scones můžete doplnit o čerstvé ovoce a květiny.

Suroviny

  • 2 vejce
  • 150 ml podmáslí nebo kefíru
  • 120 ml polotučného mléka
  • 250 g hladké mouky
  • 250 g polohrubé mouky
  • 70 g cukru moučka
  • 1 prášek do pečiva
  • špetka soli
  • 100 g rozpuštěného másla

na potření

  • 1 žloutek
  • 2 lžíce mléka

k podávání

  • smetana ke šlehání
  • džem

IMG_20200314_144832.jpg (144 KB)

Postup

Prášek do pečiva promíchejte se špetkou soli, hladkou i polohrubou moukou.

Vejce vyšlehejte s cukrem. Přimíchejte kefír nebo podmáslí, rozpuštěné máslo, mléko. Přidejte mouku s práškem do pečiva a promíchejte. 

Vznikne tužší těsto, které bude lehce lepit. Podsypejte si pracovní plochu, na ni vyklopte těsto, které zase posypejte moukou.

Rozválejte na výšku asi dva až tři centimetry. Vykrajujte kolečka, o průměru asi šest centimetrů. 

Skládejte na plech vyložený pečícím papírem. Potřete rozšlehaným žloutkem.

Pečte v troubě vyhřáté na 200 °C, 15 až 18 minut. Dozlatova.

Nechejte vychladnout (můžou být vlažné). Rozkrojte a naplňte džemem, šlehačkou, ovocem...

Dobrou chuť přeje Elly.

Sladkosti na každý den

Snadná olejová bábovka

1.jpg (102 KB)

Zdroj: Žena-in.cz

Dvoubarevná buchta na plech s čokoládou a kokosem

2.jpg (125 KB)

Zdroj: Alena Kolaříková

Reklama