Podle některých zdrojů byla na počátku všeho lidstva silná podnikavá skupina životaschopných nulek v tlupách – dnešní lidé s krevní skupinou 0 s nimi již mají pramálo společného, ale historicky na ně navazují. Co by tedy nuly měly jíst? Měly by se zásadně vyvarovat modrých fazolí, které působí svalovou únavu a brání spalování kalorií, růžičkové kapusty, květáku a zelí. Neprospívá jim ani lepek a kukuřice, které zpomalují metabolismus. Naopak prospěšné jsou mořské řasy, ryby a jiné potvůrky, které obsahují jód, a nulky si rovněž rády pošmáknou na špenátu, brokolici a libovém mase, které naopak metabolismus zrychlují.

Krevní skupina A přišla jako druhá v historickém pořadí a vlastnili ji zemědělci. Z dávnověku si přinesli dědictví citlivé zažívání a jejich dnešní prapraprapra…vnukové mají problémy s masem, špatně tráví tuky a dělají jim problémy i mléčné výrobky. Jejich tělo má problémy rovněž s pšenicí a fazolemi, zato dobře snáší rostlinné oleje, které jim chrání srdce. Dále doporučují odborníci ananas a sóju – pro zrychlení metabolismu.

Po lidech s A přišli lidé s krevní skupinou B – lidé prý racionální a pragmatičtí. Ti by se měli vyvarovat především arašídů, které blokují činnost jater, čočky, která potlačuje příjem živin, ale třeba i kukuřice. Neměli by jíst ani pohanku, pšenici a sezamová semínka. Naopak dobrá je pro „béčka“ listová zelenina, která zvyšuje činnost metabolismu. Vhodné je i jehněčí maso, králičí a srnčí a také nízkotučné mléčné výrobky.

Skupina AB se objevila jako poslední – lidé kteří předznamenávali v minulosti dalekou budoucnost. Lidé s touto skupinou by se měli vyvarovat červeného masa, které tělo špatně tráví, a neprospěje jim ani pohanka a pšenice. Prospívá jim naopak tofu, listová zelenina a ananas, které přispívají k dobrému trávení a vhodně stimulují pohyb střev.

Na závěr jsme se zeptali paní doktorky Myslíkové z obezitologického centra, co si myslí o tomto rozřazení výživy podle krevních skupin, a tady je její názor:
“Myslím si, že člověk by se měl stravovat podle zásad zdravé výživy, měl by mít vyváženou stravu s vitamíny, minerály a stopovými prvky, která bude obsahovat bílkoviny, tuky a cukry ve vyváženém poměru. Naše populace požívá příliš mnoho tuků, lidé by je měli výrazně omezit. Názoru, že každá skupina má svou vlastní oblíbenou a neoblíbenou potravinu či skupinu potravin, popravdě příliš nevěřím, myslím, že jde o jakousi módní záležitost.“

Reklama