Pusťe brusinky pod peřinu!
Trápí vás opakované záněty močového ústrojí? Zázračné červené plody ze Severní Ameriky vám pomohou užívat si sexu beze strachu z vracejících se infekcí.
Sexuální hrátky se se záněty močového měchýře příliš neslučují. Pokud patříte mezi 20 % žen trpících opakovanou infekcí, americké brusinky (Vaccinium Macrocarpon) by se díky svým účinkům mohly stát vaším oddaným spojencem. Pomohou zachovat váš sexuální vztah bez bolestí a nepříjemných komplikací. Nechte tyto temně červené bo-bulky vykonat, co umějí, zatímco vy se budete bezstarostně oddávat svým milostným vzplanutím.
Pohlavní styk je jednou z běžných příčin zánětu močového měchýře. Močová trubice a vagina jsou oddělené pouze 2 až 3 mm silnou tkání. „Při pohlavním styku se mohou všudypřítomné bakterie mechanicky vmasírovat ženskou krátkou močovou trubicí do močového měchýře. S ohledem na sexuální aktivitu typicky probíhající ve večerních hodinách mají tyto bakterie dostatek času kolonizovat močové cesty, pokud se žena nedojde po pohlavním styku vymočit... a po krásném večeru následuje velmi nepříjemné ráno. Infekce je v 90 % případů způsobena bakteriemi E.Coli, které jsou přirozeně přítomné v dolní části zažívacího traktu a v oblasti zevního genitálu. Právě při pohlavním styku se tyto bakterie mohou přenést do dolních močových cest,“ vysvětluje MUDr. Viktor Vik z Fakultní Thomayerovy nemocnice v Praze.
Protože je infekce močových cest v mnoha případech spojena s častým či intenzivním milováním, přezdívá se zánětu močových cest „nemoc líbánek“ nebo „nemoc svatební cesty“. „Infekce opravdu bývá mnohem častěji diagnostikována např. po víkendech,“ dodává Viktor Vik. Není proto divu, že ještě v nedávných dobách lékaři doporučovali ženám trpícím opakovanými záněty sexuální abstinenci. Nepříjemné záněty močových cest mohou být hlavní překážkou v udržování zdravého sexuálního života. Cystitida totiž zároveň snižuje sexuální potěšení. „Pokud žena prodělává zánět močového měchýře, často se sexu vyhýbá, protože je pro ni bolestivý,“ komentuje doktor Vik.
K předcházení opakovaných infekcí močových cest a zachování zdravého sexuálního života někteří lékaři doporučují konzumaci amerických brusinek. Výzkumy ukázaly, že toto ovoce obsahuje rostlinné látky, tzv. proantokyanidy (PAC), které zamezují bakteriím v usazování na stěnách močových cest. Bakterie jsou díky těmto účinkům z močových cest snadněji odplavovány společně s močí a infekce nemá šanci propuknout. Americké brusinky jsou navíc stoprocentně přírodním produktem bez vedlejších účinků. Mohou být konzumová-ny pravidelně a tím, že se díky nim vyhnete zánětům, předcházíte nutnosti opakovaného nasazování antibiotik, která organismus zatěžují.
Čtyři jednoduché triky, jak se vyhnout zánětům močových cest
Urolog Mudr. Vik doporučuje 4 jednoduché praktiky, jež ocení každá žena, která se chce vyhnout zánětům močového měchýře.
1. Prázdný močový měchýř před sexem. „Nezní to zrovna eroticky, ale funguje to. Pokud se milujete, aniž byste se předtím řádně vyprázdnila, zvyšujete tím riziko, že se u vás zánět rozvine. Riziko infekce může snížit také močení následující bezprostředně po pohlavním styku, kterým se bakterie odplaví. A samozřejmě řádná hygiena před i po milování.“
2. Pít dostatečné množství tekutin „Doporučuji minimálně 1 až 1,5 litru tekutin denně, u žen trpícími opakovanými infekcemi močových cest samozřejmě více. Dostatek tekutin zajišťuje pravidelné vyprazdňování močového měchýře a tím i odplavování bakterií. Příjem tekutin musí být rozložen v průběhu celých 24 hodin. Nelze se domnívat, že pokud celý den nic nevypiji, tak to poté večer doženu lahví minerálky. Rovněž je velmi důležité nepředržovat moč a svému močovému měchýři při potřebě vyhovět."
3. Pravidelně konzumujte brusinky. „Ať už ve formě tablet nebo koncentrovaného, nejlépe 100%, džusu. Nejčastěji doporučuji naředit 5 ml koncentrovaného džusu v 1,5 litru vody a pít tuto směs během celého dne. Touto cestou pacientka přijímá dostatečné množství PAC obsaženého v brusinkách a zároveň do sebe dostane dostatek tekutin. K dosažení podobného efektu se však hodí jakákoliv forma brusinek. Doporučená denní dávka se pohybuje kolem 30 g sušených nebo čerstvých amerických brusinek.
4. Užívejte vitamin C. „Vitamin C, kterému se v chemické terminologii říká kyselina askorbová, se vylučuje výhradně močí, což ji zkyseluje a vytváří nepříznivé prostředí pro množení bakterií E.Coli, které jsou hlavní příčinou ženských infekcí močového měchýře.“ Dobrým zdrojem vitaminu C mohou být opět americké brusinky, ale pouze v čerstvé formě. Ty obsahují 13,3 mg PAC na 100 g.
Důležité je ale dodat, že každá žena, která již zaznamená příznaky zánětu močových cest, by měla neprodleně navštívit svého lékaře, který jí předepíše patřičnou léčbu pomocí antibiotik!
Americké brusinky pomáhají předcházet infekcím močových cest
Nejrůznější vědecké studie dokazují, že k dosažení stálé ochrany před infekcemi močových cest je důležité konzumovat PAC každý den. Brusinky tyto rostlinné látky obsahují, ať už je konzumujete v sušené podobě, v tabletách, jako brusinkový džus, koncentrát nebo ve formě jiného produktu s obsahem amerických brusinek. Studie vycházející z Harvardské lékařské fakulty v Bostonu dokázaly, že 300 ml brusinkového džusu nebo 30 g sušených čerstvých brusinek samotných nebo obsažených v dalších produktech denně mohou znatelně snížit riziko návratnosti zánětů močových cest.
Zánět močového měchýře je zánět dolních močových cest a nejčastěji trápí ženy. V 90 % případů je způsoben bakteriemi E.Coli. Zánět močového měchýře v Česku prodělá alespoň jednou v životě polovina ženské populace.
Abychom váš sexuální život ještě okořenili, přinášíme vám sadu jednoduchých receptů s afrodiziakálními účinky. Jistě je oceníte nejen s blížícím se svátkem zamilovaných.
Ochutnejte naše výtečné:
Fíkové crostini s brusinkovým smetanovým sýrem
Přísady na 4 porce:
1 bageta
2 čajové lžičky oleje
20 g vlašských ořechů
150 g jemného smetanového sýra
2-3 polévkové lžíce mléka
pepř
40 g sušených, sekaných brusinek
12 tenkých plátků parmské šunky
4 čerstvé fíky
několik lístků rukoly a brusinek na ozdobu
1. Bagetu nařežte na 12 plátků. Potřete olejem a krátce opečte na nepřilnavé pánvi. Nechte okapat na kuchyňské utěrce.
2. Nadrobno nasekejte brusinky a vlašské ořechy. Rozetřete do hladka smetanový sýr s mlékem a ochuťte pepřem. Vmíchejte vlašské ořechy a brusinky.
3. Směs natřete na plátky bagety a navrch položte šunku. Ozdobte omytímy na silné plátky nakráje-nými fíky. Crostini ozdobte několika snítky rukoly a brusinkami.
Doba přípravy: zhruba 20 minut
Výživové hodnoty v jedné porci:
Energie: 456 kcal / 1908 kJ Bílkoviny: 14,3 g Tuky: 21,5 g Sacharidy: 52 g
Guacamole s opečenými krevetami
Přísady na 4 porce:
1/2 malé červené chilli papričky
1 jarní cibulka
1 chemicky neošetřovaný citron
2 zralá avokáda
100 g nízkotučného jogurtu
sůl, pepř
40 g sušených brusinek
4 obřích krevet (syrových, stažených, spařených)
2 čajové lžičky oleje
1. Očistěte a najemno nasekejte chilli papričku a jarní cibulku. Omyjte limetku, nastrouhejte polovinu kůry a vymačkejte šťávu. Nasekejte vlašské ořechy.
2. Rozpůlte avokádo, odstraňte pecku a vydlabejte dužinu. Avokádovou dužinu, limetkovou šťávu a jogurt rozmačkejte na jemné pyré. Ochuťte solí a pepřem. Vmíchejte limetkovou kůru, chilli papričku, jarní cibulku a brusinky.
3. Krevety omyjte a nechte okapat. Na nepřilnavé pánvi rozehřejte olej a asi 2-3 minuty v něm krevety smažte.
4. Guacamole servírujte spolu s krevetami ve sklenicích.
Doba přípravy: zhruba 25 minut
Výživové hodnoty v jedné porci:
Energie: 255 kcal / 1067 kJ Bílkoviny: 8,9 g Tuky: 20,1 g Sacharidy: 11 g
Jahodový pohár s brusinkami
Přísady na 4 porce:
500 g jahod
1 chemicky neošetřená limetka
1/2 vanilkového lusku
100 g sušených brusinek
1/2 čajové lžičky drcených bobulí růžového pepře
špetka soli
20 g sněhových pusinek (již hotových)
1. Omyjte jahody, očistěte je a v závislosti na jejich velikosti rozkrájejte na půlky nebo čtvrtky.
2. Omyjte limetku a nastrouhejte kůru. Z jedné poloviny limetky vymačkejte šťávu. Rozpulte podélně vanilkový lusk a vyškrábejte dužinu.
3. Smíchejte jahody s limetkovou kůrou, šťávou, vanilkou, brusinkami, bobulemi růžového pepře a špetkou soli. Zakryjte a nechte marinovat na chladném místě zhruba 15-20 minut.
4. Jahody narovnejte do sklenic. Rozlomte sněhové pusinky a dle vlastní chuti je přidejte k jahodám.
Doba přípravy: zhruba 15 minut + 15 -20 minut doba potřebná k marinování
Tip pro čerstvé brusinky: Místo sušených brusinek můžete v období od září do ledna, kdy jsou u nás k dostání, použít čerstvé brusinky. 125 g čerstvých brusinek ohřívejte za stálého míchání 3-4 minuty v hrnci s 1 čajovou lžičkou vody a 2 polévkovými lžícemi cukru. Před marinováním nechte vychladit.
Výživové hodnoty v jedné porci
Energie: 110 kcal / 463 kJ Bílkoviny: 1,4 g Tuky: 0,7 g Sacharidy: 24 g
Nový komentář
Komentáře
zobám je pravidelně