Sušenky všech možných chutí jsou oblíbeným pamlskem dětí i dospělých. Dnešní zdravou variantu si určitě oblíbíte.

amarantové sušenky

Zajímavou surovinou, kterou v receptu najdete, je amarant. Tato bezlepková obilovina má cenné výživové vlastnosti a velice dobře chutná. Obsahuje vysoký podíl vlákniny, největší množství proteinů ze všech obilovin, vápník, hořčík, kyselinu listovou i železo. Kromě toho v něm najdete esenciální aminokyseliny, které mají pozitivní vliv na regeneraci mozku.

Amarant můžete zakoupit třeba jako mouku, kterou použijete do čehokoliv od pečení až po zahušťování jídel. Amarantové vločky můžete přidat do domácího müsli, nasypat do jogurtu či mléka. Nemletá, celá semínka, zkuste použít namísto rýže jako přílohu.

Já ve své kuchyni miluji pufovaný amarant. Rozpukaná semínka amarantu přidávám právě do různých sušenek nebo jiných dezertů. Dá se v něm také obalit maso, ale skvěle chutná třeba jako ozdoba na krémové polévce.

Recept na sušenky jsem získala v prodejně zdravé výživy, kde pufovaný amarant kupuji. Doplnila jsem ho pohankovou moukou, kterou mám ráda pro její oříškovou chuť a vůni. Výsledné sušenky jsou po vytažení z trouby měkké a nejdou sundat z plechu dolů. Nelekejte se. Stačí počkat až vychladnou a ztrvdnou. Pak je jednoduše sloupnete a uložíte do krabičky.

amarantové sušenky

Suroviny

  • 2 hrnky pufovaného amarantu
  • 1 hrnek hladké mouky
  • 1/2 hrnku pohankové mouky
  • 2 vejce
  • 180 g másla
  • 1 hrnek třtinového cukru
  • 1/4 hrnku nastrouhané čokolády s vysokým obsahem kakaa

Postup

Všechny suroviny smícháme dohromady a v misce necháme odpočinout v lednici asi hodinku.

Poté tvarujeme kuličky, které v dlani rozmáčkeneme a skládáme na plech vyložený pečícím papírem.

Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C, asi čtvrt hodinky až dvacet minut.

Dobrou chuť přeje Elly.

TÉMATA:
MLSÁNÍ