Alkohol a kalorická bomba? Věřte, nevěřte, je tomu tak. Kalorický je jak alkohol sám o sobě, navíc mu energii zvyšuje přidaný cukr a někdy i tuk. Jeden gram čistého tuku v sobě skrývá 38 kJ (kilojoulů) využitelné energie. Pro srovnání: v 1 g cukrů nebo bílkovin je 18 kJ, v jednom gramu alkoholu 27 kJ (zdroj www.stob.cz)

Přepočítáno na deci, nejméně kalorické je průměrně silné pivo, jenže u deci piva se zhruba 150 kilojouly  zůstane málokdo. Půllitr už jich ovšem má zhruba 750 kJ, což už je více než velký kus pečiva. Deci bílého vína má v průměru 290 kilojoulů, červené zhruba 320. Pokud si dopřejete půl litru vína, přijmete asi tolik energie, kolik má vepřový řízek - výhodou ovšem budiž, že v něm nebude tuk. Mimochodem, deci obávané koly má asi 190 kilojoulů...

Ještě více kilojoulů než víno má šumivý sekt, zejména sladký, kde se kalorická hodnota jednoho deci pohybuje mezi 400 až 500 kilojouly.  Nejhůře je na tom tvrdý alkohol, whisky mívá kolem 1 000 kJ (velký panák tedy asi 500 kJ) a deci vaječného koňaku má zhruba 1 200 kilojoulů, stejně jako smetanové likéry. Na druhou stranu, tyto nápoje se většinou nepijí na litry - ale zase, jejich nevýhodou je spojení cukru a tuku, po kterém kila přibývají jako divá.

Na druhou  stranu, není třeba se alkoholu zříkat vůbec - ale dávejte přednost suchému vínu a zapíjejte ho vodou. Naopak, raději se vyhýbejte alkoholovým kalorickým bombám, sem kromě sladkých likérů patří také míchané koketjly, zvláště ty, které obsahují smetanu, vajíčka a sladké sirupy.

A jak to, že někdo neztloustne pití alkoholu navzdory? Bývají za tím dvě věci: buď má vlídný metabolismus, který i kilojouly z alkoholu rychle spálí, anebo sice pije, ale již nejí a tudíž není jeho celkový energetický příjem nikterak alarmující. Příklad? Asi každá z vás někdy viděla notorického pivaře, který přitom neměl žádný pivní mozol, ale byl naopak hubený jako lunt. Možná proto, že na jídlo už mu nezbývalo - zdravé to ale určitě není.      

TÉMATA:
ZDRAVÍ