Alergie na jablko a hrušku představuje nejčastěji se vyskytující případ alergie na ovoce. Ze stopkatých druhů jsou rizikové i třešně, meruňky a broskve. Respekt mějte i před špenátem, rajčaty, celerem, petrželí a kebrlíkem. Alergickou reakci může vyvolat jen pouhý doty či krájení.
Ořechem do imunity
Nejtěžší průběhy mívá alergie na ořechy, ať už jde o lískové, vlašské, burské nebo mandle. Na vyvolání alergické reakce stačí jen stopové množství ořechů, vyvarujte se v tom případě i oříškové čokolády nebo zmrzliny.
Horkem proti alergenům
Alergeny obsažené v ovoci a zelenině jsou citlivé na teplo, vařením se tak zničí. Přecitlivělost na ovoce a zeleninu je často spojena s pylovou alergií. Zajímavost: Polovina alergiků, kteří reagují na pyl břízy, je současně přecitlivělých na jablka!
Někdy se u lidí, alergických na ovoce a zeleninu, objevuje zkřížená alergická reakce, tedy alergie na více druhů zároveň. Například lidé s reakcí na jahody mají problémy i při konzumaci malin, protože oba druhy patří do čeledi růžovitých. Častá je ale také alergie mezi nepříbuznými druhy, člověk tak může být alergický na jablko, třešeň, celer, mrkev, sóju, lískový ořech a brambor. Na vině jsou bílkoviny, které jsou pro všechny tyto druhy společné.
Věk hraje pro zdraví
Na stárnutí se sice nikdo netěší, ale jste-li alergik, radujte se z každé další vrásky. S rostoucím věkem se totiž snášenlivost potravin zvyšuje, takže mladý alergik může mít ve středním věku od svých potíží snadno pokoj. Výjimku z tohoto pravidla představují ořechy, kdy alergie na ně přetrvává někdy i celý život. Proč, to není jasné.
Bojujete s alergií na potraviny? Jak?
Nový komentář
Komentáře
tito potravinové alergie sú trápenie... :(
naštěstí alergii na potraviny nemám
Mám alergii na všechno ovoce kromě tropických plodů a několika málo domácích výjimek. A reakci mám taky docela drsnou. Pokud si do několika minut nevezmu léky, tak mi pouchne krk natolik, že se začnu dusit.
hm, bojuju bojuju... Jak? no že to nejím přece...
Mám alergii na vlašské ořechy, na kiwi, ryby a podobné potvory...
S ořechama to bylo nejhorší - už od malinka - reaguji anafylaktickým šokem. Naštěstí je poznám na jazyku dá se to včas zachránit.
Na potraviny jsem alergická,až hrůza.Beru už dlouhá léta na to léky a stejně to nezabírá.Když dostanu chut´na jablko a ostatní potraviny,tak si je vezmu a vždy čekám,co to opět semnou provede.Jako vždy mi opuchne celý ret i patro,ale po několika minutách se to samo ztratí.Je pravda,že je to velice nepříjemné,ale to bych musela být do konce svého života,jen a jen o vodě !!!!!!
To je fakt na hlavu.Na jednu stranu slyšíme, že máme jíst plodiny,které rostou v našem regionu, že těhotné nemají jíst pomeranče aby dítě nebylo alergik a pak se zjistí že jablka a hrušky jsou největší alergen. Fakt nezávidím vám všem, kteří máte tyto zdravotní problémy. Já mám tzv.chladovou alergii, s čímž se dá žít, trošku na domácí prach a peří,jsem vlastně zdravá. Bez hrušek si den nedovedu představit, je to moje nejoblíbenější ovoce. Teď tedy upřednostňuji broskve,ale ranné hrušky už jsou na trhu taky.
Zásah!
Trpím zkříženými alergiemi. Jsem alergik hlavně na pyly (trochu na prachy, roztoče a jiná milá malá zvířátka...), bříza na jaře je pro mě děs!!!
Ale jsem alergická též na ovoce, zeleninu a ořechy. Např. nemůžu: jablka, hrušky, papriku, hrášek, mrkev, kiwi, lískové oříšky, mandle (arašídy, vlašské a kešu můžu).... a další
Každý rok nebo ob rok mi přibude další, které nemůžu.
Naštěstí jablka, hrušky, hrášek a mrkev mohu po uvaření, upečení či jiném poctivém přejití varem!!!
U čokolád či bonboniér s oříškovou (lísko či mandlo) náplní bezpečně poznám "šmejdy". Když si kousnu a okamžitě nic mi to neudělá, je to šmejd a náhražka!