Je až těžko uvěřit, jak velké procento populace touto zrádnou alergií trpí. Uvádí se, že dokonce 70 % lidí trpí některou formou nesnášenlivosti kravského mléka.  Jednou z možných forem je nesnášenlivost laktózy, tedy mléčného cukru. Té lze docela dobře předcházet tím, že budete pojídat pouze zakysané mléčné výrobky, kde je mléčný cukr již naštěpený, a tedy lépe stravitelný.

 

Alergie na mléčnou bílkovinu je o něco zákeřnější. Její projevy mohou být totiž různé. Chytré knihy uvádějí, že jí nejčastěji trpí malé děti a kojenci. U nich se projevuje vyrážkou, ekzémem nebo průjmem. V drtivé většině z toho vyrostou…

 

Postihuje ale i dospělé, což jsem netušila. Může propuknout třeba právě tak jako u mě, čili v těhotenství. Nebo v jiné životní situaci, kdy jste třeba ve velkém stresu nebo je prostě vaše tělo nuceno žít s razantní změnou.

A tak jsem s osypaným břichem a posléze celým tělem procházela kožní ordinace, názory se různily jak aprílové počasí, mazala jsem se tekutým pudrem, posléze sádlem a polykala antialergické tabletky proti svědění doufajíc, že to miminko přežije ve zdraví. A přemýšlela jsem nad tím, v které fázi nekonečného svědění člověka vezou do blázince…

Víc než po půl roce jsem na to konečně přišla. Souvislost s mlékem.


Alergie na mléčnou bílkovinu se může projevit svědivou kůží, vyrážkou podobnou kopřivce, svoji roli hraje mléko i u ekzémů, ale také průjmů a bolestí břicha. I na pohled banální obtíž, a to pocit těžkosti či nevolnosti v žaludku po požití mléka je varovným signálem, že naše tělo mléko nesnáší.

 

Příčinou je patrně ten obyčejný fakt, že jako dospělý savci  už nejsme schopni strávit mléko tak, jak to dokáže mládě. A tělo se brání. Trávení mléčných bílkovin je složitý proces. Navíc každá kráva produkuje mléko jiné, s maličko jinou bílkovinou. Dříve lidé pili mléko většinou vždy od jedné krávy, takže si s jedním druhem bílkoviny tělo poradilo. Dnešní krabicové mléko je vlastně směsí stovek až tisíců různých bílkovin od různých krav. A to už je pro tělo opravdu velká zátěž. Navíc mléko zahleňuje, což sice není zdraví nebezpečné, ale dost nepříjemné.

Možná je souvislost i v tom, že jsme měli projevy této alergie už jako miminka (nadýmání, případně průjem), ale kdysi to pediatři řešili jako nadýmání a průjem a maminky nás dál krmily sušenými náhražkami mateřského mléka, které tehdy existovaly pouze z kravského mléka.  A tak si neseme alergii životem a ta se může při nějaké zátěžové situaci projevit.

Když se dnes zjistí u miminka tato alergie, je veškerá tato bílkovina vysazena z jídelníčku dítěte, případně i matky, pokud kojí, a za 8 týdnů je vyléčena. V budoucnu by dítě nemělo mít na běžné dávky kravské bílkoviny tuto přehnanou reakci.

 

Náhražky existují velmi kvalitní. Nevěřila jsem, ale musím říct, že si lze naprosto v pohodě zvyknout na sojové či ovesné „mléko“.

Pro lidi stižené touto alergií je však velký problém jít nakupovat. Nesmí se sýry, tvarohy, jogurty… ale sušené mléko obsahuje i mnoho sušenek, instantních čokolád a jiných nápojů, čokoláda klasická...

 

A „normálně“ uvařenou svíčkovou na smetaně nebo bramborovou kaši si musí taky odpustit...

 

Z vlastní zkušenosti tedy vím, že lékaři tuto alergii stále dost podceňují,  takže pokud máte nějaké problémy vysledované po konzumaci mléka, vysaďte ho – třeba se to zlepší!!!!

 

A možná jsou mezi námi další postižení touto alergií a přihodí nějakou novinku nebo radu…

TÉMATA:
ZDRAVÍ