Ájurvéda je učení o dlouhém, zdravém a šťastném životě – rozsáhlá a celistvá léčebná metoda, která se v Indii praktikuje již déle než 5000 let. Podle ní je úplné zdraví možné jen tehdy, když jsou tělo a duše ve vzájemném souladu. Vnitřní vyváženost a dokonalá spokojenost stejně jako trvale dobrý pocit jsou vlastní každému člověku od narození. Cílem ájurvédy je dosažení tohoto ideálního stavu. K tomu je zapotřebí vlastně jen dbát na přirozené potřeby svého těla a žít podle nich. Téměř každý den zatěžujete své tělo stravou ze stánků rychlého občerstvení, negativními myšlenkovými vzorci, špatnými životními návyky a všemi možnými negativními vlivy na okolní prostředí. Tímto způsobem se veškerá životní energie, která proudí vaším tělem, dostává z rovnováhy, a vy se budete muset moc snažit, abyste ji zase dali do pořádku. Zdravá výživa v ájurvédickém stylu, jóga, meditace, masáže, atd. dokážou znovuvytvořit rovnováhu a energii, pokud člověk naslouchá signálům svého těla. Podle ájurvédy ovlivňuje naše tělo i myšlenky šest chuťových směrů: sladkost, kyselost, slanost, ostrost, trpkost a hořkost. To je pro čaje velmi důležité. V obchodech se nabízí mnoho hotových čajových směsí, jejich základ je v tradičních ájurvédských receptech. Bylinky jsou ovšem kombinovány tak, že vycházejí z potřeb člověka dnešních dní. Tady jsou některé z ájurvédických směsí: Nebeský čaj štěstí: kombinace bylinek se svatojánskými bylinkami, které vás přivedou do stavu radostného klidu. Čaj jasného ducha: listy gingka vám pomohou nalézt vnitřní klid. Sporýš lékařský, máta peprná a meduňka podporují účinnost a dávají čaji jemnou čerstvou chuť. Malý léčebný čaj: speciální bylinky a koření šetrným způsobem podporují látkovou výměnu. Napomáhá při půstech nebo při dietě. Vitalit: tento čaj je ideální pro ty, kteří potřebují více energie a vitality. Díky svému lehce mátovému aroma působí inspirujícím a osvěžujícím dojmem. PŘÍPRAVA ÁJURVÉDICKÉHO ČAJE 1. Vodu na čaj (1 l) přivedeme k varu. Do konvičky dáme asi 6 vrchovatých lžiček čaje (= 6 šálků). Zalijeme vodou. Necháme vyluhovat 3 až 5 minut. 2. Čaj přes sítko přecedíme do druhé, předehřáté konvice. Pijeme bez dalších přísad. 3. Čaj je velmi vydatný. Můžeme ho zalít podruhé i potřetí PŘÍŠTĚ: Čaje yogi – skutečně kořenné sunnynka
Reklama