Od domácí bábovky s rozinkami naloženými v rumu zdravím všechny, které ještě stále nezdolaly reklamy na práškové brambory a instantní vepřovou kýtu!
Dnes bych ráda, abyste mi pomohly s malou soukromou statistikou oblíbenosti rychlých, ve vodě rozpustných pokrmů.
- Jak jsme na tom v naší zemi s náhražkami poctivých omáček a pravých na topení sušených nudlí?
- Kolik z nás ještě vůbec umí udělat svíčkovou a kynuté knedlíky?
- Kdo z vás má sešit s recepty ještě po babičce a také ho používá?
- Kolikrát týdně se uchýlíte k polévce z pytlíku?
- Jak by se tvářil se váš partner, kdybyste mu předložily játrové knedlíčky jako od maminky, spolu se sušenou mrkví, plnou glutamátu?
- Jak se vám líbí reklamy s pohodovou rodinkou živící se zásadně rychloomáčkami, které zvládne umíchat pomalu i batole?
- Řešíte při nákupu množství přidaných látek do pokrmů, uvedených na obalu?
- Co si myslíte o jejich vlivu na naše zdraví?
To všechno a ještě jistě mnohem víc je dnešním tématem dne, které lze shrnout vlastně do jedné otázky.
Jak jsme na tom kuchyni s poctivostí?
Na vaše postřehy a názory, případně na různé kuchařské vychytávky a fígle, čekám na známém e-mailu redakce@zena-in.cz
Nový komentář
Komentáře
Bambulka1 — #94 Brokolice, zapečená s těstovinama a sýrem je skvělá!
enka1 — #96 no, třeba i na francouzský brambory nebo na šunkofleky je výborná!
mio — #95 zkusím, mně se strašně zamlouvá ta bešamelka. Pro sebe si ji naleju na něco jinýho.
enka1 — #92 tak zkus aspoň manželovi, určitě sklidíš pochvalu, mému to chutná moc!
jednou bych tu brokolici chtěla skusit ještě jsme ji nejedli zapečenou chlapi mají raději květák
tlustoprdka — #88 Květák, ani brokolici moc nemusí, jen smažená květák, nebo květákové karbanátky ještě občas sní.
mio — #91 Manžel bude možná vděčný. Uvařím, uteču.
enka1 — #90 škoda, věčná škoda, ale pozor!! tenhle pokrm, prý dělá boule za ušima i podobným jedincům jako jsi ty!
mio — #89 To teda bude věc,asi jediná, v které se neshodnem
.Nepozřu tepelně upravenou zeleninu najmě květák, přestože syrový sním celou hlávku.
tlustoprdka — #88 květák milujeme, já už ale dokonce častěji než smažený, dělám tento recept:
http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=6073
je fakt BOŽSKÝ!!! (já tam ještě přidávám předem uvařené brambory)
átéčko — #82 A ještě jsem zapomněla na smažený květák a brokolici. Květák jako mozeček. Pak děláme zapékanou brokolici-povařená brokolice, vajíčko, strouhaný sýr a na kostečky šunka.
A o víkendu jsem narazila na recept "anglická hnízda". Je to bramborová kaše, která se dá na plech uděláš do ní důlek a do toho důlku vajíčko s anglickou na kostičky (ale myslím si, že tam můžeš dát i šunku). A dáš to zapéct do trouby. Kolik strávníků, tolik hnízd. Možná by se to mohlo ještě vylepšit strouhaným sýrem.
Ja se teda snazim varit jenom z poctivych surovin, ikdyz obcas ta polivka z pytliku taky probehne, ale pak kupuju alespon bezglutamatovou knorku
Jsem ze staré školy, ale polévky ze sáčku používám pouze, když jsem v časové tísni. Jinak vařím vývar s domácími nudlemi. Knedlíky houskové ke svíčkové jinak musím bramborové nebo bosáky. Vánočku, velikonoční bochánek a pod., peču pro i pro děti.Nejraději koláčka s tvarohem nebo s mákem, ale můžoéu i s marmeládou.

Májík — #83 Nemám štěstí, zase by byl blbý jinak
átéčko — #82 ehm..... nebylo by jednodušší vyměnit manžela??
Holky díky za nápady!!! Buctičky s krémem dělám taky, zítra budu dělat koblihy s povidlama, do těch přidávám badyán. Moje babička je smažila na husím sádle.
Špenát nejí mladší syn
Knedlík s vajíčkem dělávám také.
Nejvíc mě štve manžel, když začne... víš, nedávej tam např. zelenou petrželku, nebo, cibuli, nebo ořechy a recept je ničemu!
Buřty na černým pivě je taky ňamka
.
Tak to se nepovedlo, pokud bys chtěla pošlu mailem
átéčko — #64 Když je manža masovej vyzkoušej toto:
[size= 10.5pt; color: black; font-family: Verdana]Slaná bublanina:[/size]
[size= 10.5pt; color: black; font-family: Verdana]Masová směs:[/size]
[size= 10.5pt; color: black; font-family: Verdana]2 kuřecí řízky /steaky - to ljsou vykoštěná stehna/[/size]
[size= 10.5pt; color: black; font-family: Verdana]2 cibule [/size]
[size= 10.5pt; color: black; font-family: Verdana]1 větší červená paprika nebo 2 menší[/size]
[size= 10.5pt; color: black; font-family: Verdana]sůl, mletý pepř, kari[/size]
[size= 10.5pt; color: black; font-family: Verdana]Nakrájet cibuli na půlkolečka,maso i papriku na kousky. Osmahnu cibuli, přidám maso, sůl, pepř, kari,červenou papriku. Chvíli podusím, ale nepodlévám samo plustí šťávu, ke konci pak bez pokličky vysmažím sťávu a dám vychladnout.[/size]
[size= 10.5pt; color: black; font-family: Verdana]Těsto:[/size]
[size= 10.5pt; color: black; font-family: Verdana]15 polévkových lžic polohrubé mouky[/size]
[size= 10.5pt; color: black; font-family: Verdana]1 prášek do pečiva[/size]
[size= 10.5pt; color: black; font-family: Verdana]100g strouhaného sýra[/size]
[size= 10.5pt; color: black; font-family: Verdana]3 vejce[/size]
[size= 10.5pt; color: black; font-family: Verdana]5 dcl mléka[/size]
[size= 10.5pt; color: black; font-family: Verdana]1 lžíce rozpuštěného másla já dala plátek odhadem[/size]
[size= 10.5pt; color: black; font-family: Verdana]1/2 lžičky soli[/size]
Dělala jsem to jednou, je to dobré, ale doporučuji ochutit trochu více těsto - je nevýrazné! Chystáme se tam vmíchat sýr, nebo více koření.