5af4345df0b12obrazek.pngO chřestu se často hovoří jako o studnici zdraví. Tato delikátní zelenina je možná ještě pro mnohé neznámá, ale pokud toužíte po opravdovém zdroji vitaminu, nástroji k hubnutí a navíc ingredienci, která funguje jako afrodiziakum, rozhodně nezapomeňte využít celkem krátké chřestové sezony, která je od konce dubna v plném proudu a cpát se touto dobrotou můžeme až do začátku června. Mňam!

Proč jíst chřest?

  • Obsahuje totiž celou řadu vitaminů, spoustu vlákniny, vápník, železo nebo selen. A co dál?
  • Chřest je obrovský zdroj bílkovin. A chutnat vám může klidně i k snídani s vajíčkem nebo k obědu zapečený. To ocení nejen sportovci.
  • Tato vynikající zelenina neobsahuje téměř žádný tuk a minimum kalorií, a proto je skvělým hubnoucím nástrojem.
  • Chřest neboli asparágus prospívá zdraví. Je vhodný při léčbě močových potíží a ledvin, pomáhá při poruchách funkcí jater a žlučníku, bojuje proti pálení žáhy.
  • Je významným zdrojem vitaminu E, A a C.
  • Příznivě působí také na trávení díky vysokému obsahu vlákniny.
  • Chřest pomáhá regulovat krevní tlak a podporuje imunitní systém.
  • Chcete-li zvýšit chuť na sex, dopřávejte si chřest ve velkém. Jako afrodiziakum ho už konzumovali staří Řekové a Římané.
  • Chřest je velmi snadný na přípravu. Zelený chřest stačí omýt a oddělit spodní dřevnatou část. Bílý je třeba pečlivě oloupat. Pak jej vložíte do vroucí vody. Bílý chřest se vaří cca 8 až 12 minut, zelený asi 5 minut.
  • Asparágus se hodí ke všemu – k masu i k vegetariánským pokrmům. Je vynikající jako příloha, ale také třeba ve formě polévky nebo v salátu. Velkou výhodou je, že ho nemusíte nijak složitě dochucovat.

Mohlo by vás také zajímat:

Reklama