Proč jíst chřest?
- Obsahuje totiž celou řadu vitaminů, spoustu vlákniny, vápník, železo nebo selen. A co dál?
- Chřest je obrovský zdroj bílkovin. A chutnat vám může klidně i k snídani s vajíčkem nebo k obědu zapečený. To ocení nejen sportovci.
- Tato vynikající zelenina neobsahuje téměř žádný tuk a minimum kalorií, a proto je skvělým hubnoucím nástrojem.
- Chřest neboli asparágus prospívá zdraví. Je vhodný při léčbě močových potíží a ledvin, pomáhá při poruchách funkcí jater a žlučníku, bojuje proti pálení žáhy.
- Je významným zdrojem vitaminu E, A a C.
- Příznivě působí také na trávení díky vysokému obsahu vlákniny.
- Chřest pomáhá regulovat krevní tlak a podporuje imunitní systém.
- Chcete-li zvýšit chuť na sex, dopřávejte si chřest ve velkém. Jako afrodiziakum ho už konzumovali staří Řekové a Římané.
- Chřest je velmi snadný na přípravu. Zelený chřest stačí omýt a oddělit spodní dřevnatou část. Bílý je třeba pečlivě oloupat. Pak jej vložíte do vroucí vody. Bílý chřest se vaří cca 8 až 12 minut, zelený asi 5 minut.
- Asparágus se hodí ke všemu – k masu i k vegetariánským pokrmům. Je vynikající jako příloha, ale také třeba ve formě polévky nebo v salátu. Velkou výhodou je, že ho nemusíte nijak složitě dochucovat.
Mohlo by vás také zajímat:
- Hovězí závitky plněné chřestem a sušenými rajčaty
- Králík pečený s česnekem a chřestem
- Chřestové risotto s mořskými plody
Nový komentář
Komentáře
Chřest mám velmi ráda.
Dělám každý rok chřestový krém, jelikož je u nás doma oblíbený.
Chřestový krém musí být každoročně a už jsme si pochutnali. Pryč jsou ty doby, kdy jsem nevěděla co dřív uvařit, protože jsem měla vlastní "plantáž". Teď při té ceně, koupím zřídka.