Vývar na teď nebo na později

První tip je velice jednoduchý a doufáme, že ho řada lidí praktikuje i nyní. Jde o zužitkování odřezků ze zeleniny. Slupky a další zbytky můžete vložit do plastové krabičky, zamrazit a později použít na přípravu vývaru. Nebo si z nich vývar můžete udělat rovnou, nechat zchladit, nalít do sáčků a rovnou zamrazit v této podobě.

Foto: Shutterstock

Hrstková či minestrone

Z mnoha zbytků se dá připravit také polévka, čím více toho do ní přidáte, tím bude výživnější. Můžete do ní dát například zbytky zeleniny, luštěnin, brambor nebo třeba těstovin. Neurazí ani uzeniny. Po vzoru české hrstkové nebo italské minestrone.

Foto: Shutterstock

Luštěniny na chléb

Čočku, hrášek i další luštěniny si můžete namazat i na chleba. Stačí je přetvořit do podoby pomazánky. Tedy rozmačkat, přidat česnek, hořčiči a další ingredince dle chuti. Vyzkoušejte například pomazánku z cizrny

Foto: Shutterstock

Starší pečivo

Staré pečivo nechte vyschnout a použijte na strouhanku nebo z něj připravte žemlovku. Třeba podle našeho receptu. Jednou za čas strávníky určitě potěší i chleba ve vajíčku. 

Foto: Shutterstock

Placky z kaše

Bramborovou kaši, která zbyla osiřelá od oběda, můžete přetvořit v placky. Stačí přidat vejce a mouku v takovém množství, aby hmota držela pohromadě a šly z ní tvarovat placky. Ty následně opečte na oleji na pánvi.

Foto: Shutterstock

Rýže nasladko

Vařená rýže se dá upravit například na sladko do podoby rýžového nákypu s ovocem.

Foto: Shutterstock

Masová pomazánka

Zbylé maso například z pečeného kuřete můžete podávat ve formě pomazánky. Stačí přidat třeba žervé, nakrájenou cibulku a horčici. Chybu neuděláte ani kyselou okurkou. Fantazii se meze nekladou. Zkusit můžete i masovou pomazánku z kýty

Foto: Shutterstock

Banánové smoohie

Hnědnou-li vám doma banány, přidejte je třeba do buchty místo části cukru nebo si z nich umixujte smoothie plné vitamínů

Foto: Shutterstock

Vytuněný knedlík s vejcem 

Zbylý knedlík můžete umíchat s vajíčkem. Když k němu navíc přidáte ještě nakrájenou slaninu,  popřípadě kysané zelí, obyčejný pokrm se posune zase o level výš. 

Foto: Shutterstock

Omeleta ze zbytků

Hodně zbytků se dá upotřebit také při přípravě frittaty, což je původem italské jídlo podobné omeletě. Do vajec můžete nicméně zamícht i zbytky sýrů, zeleniny, těstovin či brambor. A nebojte, není to jako když pejsek a kočička vařili dort. Pochutnáte si. 

Foto: Shutterstock

Spotřebujte do a minimální trvanlivost

Rozlišovat tyto dva nápisy na potravinách vám také pomůže neplýtvat. Spotřebujte do najdete na potravinách, které jsou čerstvé a mají kratší trvanlivost. Po uplynutí dané doby se už produkt nesmí prodávat. Poté byste ho měly jíst jen s opatrností a jen v případě, že nevidíte ani necítíte nic podezřelého. Patří sem mléčné výrobky, chlazené maso nebo ryby. 

Minimální trvanlivost do mají potraviny s delší životností, které se tak rychle nekazí. I po uplynutí uvedeného data je potravina zpravidla vhodná pro konzumaci, ale výrobce negarantuje její plnou výživovou a chuťovou kvalitu. V obchodech se potraviny mohou prodávat i po uplynutí doby minimální trvanlivosti, pokud jsou viditelně označené a oddělené od zbytku zboží. Patří mezi ně sušenky, těstoviny, zavařeniny, čaje nebo konzervy. 

V hlavní roli mrazák

Pokud jste si přeci jen udělala velké zásoby jídla, které nejste schopná zpracovat před tím, než se zkazí, dobrým pomocníkem je mrazák. Zamrazit můžete například pečivo, které vydrží až čtvrt roku. Podle iniciativy Zachraň jídlo lze až na tři měsíce zamrazit máslo a margarín, na čtyři měsíce strouhaný sýr, na měsíc mléko a na půl roku syrové linecké těsto.

Co naopak do mrazáku nepatří, protože se to potom nedá jíst, jsou syrová vejce ve skořápkách, zelenina s vysokým obsahem vody, jako je třeba okurka, nebo jogurty či smetana na vaření, u nichž hrozí vodnatost.

Reklama