V našem těle se každou sekundu odehrává tvrdý boj mezi kyselými a zásaditými látkami. Naše tělo se snaží o trvalé dosažení a udržení tzv. acidobazické rovnováhy. Pokud tato rovnováha není dlouhodobým výsledkem zmíněného boje, prohráváme. V důsledku překyselení mohou vzniknout zdravotní potíže – včetně tak častého pálení žáhy (pyrózy). Pokud vás již pálí žáha nebo trpíte pocitem plnosti jsou vhodným řešením antacida – např. Rennie, které je nejznámější z nich a funguje na jednoduchém principu neutralizace. Ideální je samozřejmě prevence.
Možností, jak mít žaludek v pohodě i během dne v pracovním stresu, je mnoho. Nejjednodušší variantou je pravidelná strava. Připravujte si proto svačinky klidně i do práce. Stačí jablko či jiné ovoce, chleba se sýrem, jogurtový nápoj, či cereální tyčinka. Když svačinku připravujete svému školákovi, připravte ji i sobě. K obědu si neváhejte dát přílohu ve formě zeleniny nebo salátů. K večeři vám potom bude stačit už jen něco lehčího. Nezapomínejte rozložit denní příjem kalorií až na 6 jídel a na pravidelný pitný režim.
I pravidelné cvičení pomůže zmírnit stresové období. Ukrojíte-li hodinku ze svého času, uvidíte, že po pár lekcích vhodného pohybu vám díky vyplaveným endorfinům vše půjde mnohem lépe.
Jak ovlivňuje naše strava vnitřní kyselost?
Podle reakce, která vzniká v organismu po jídle, dělíme potraviny do čtyř skupin:
A. Potraviny, které podporují kyselost: maso, vnitřnosti, vaječné bílky, sýry, tvaroh, luštěniny, růžičková kapusta, arašídy, ocet, hořčice, sekt, sycené nápoje, celozrnné pečivo
B. Potraviny, které kyselost přímo způsobují: rafinovaný cukr, sladkosti, čokoláda, dorty, zmrzlina, těstoviny, sušenky, koláče, bílé pečivo, rafinované tuky a oleje, margaríny, káva, limonády a jiné sycené nápoje, sířené sušené ovoce, alkoholické nápoje (sycené i nesycené)
C. Neutrální potraviny: stolní voda, přírodní nerafinované (nejlépe panenské) oleje a tuky, přírodní máslo, čerstvé ořechy a mandle (ne pražené a solené)
D. Potraviny podporující zásaditost (omezující kyselost): brambory, čerstvé mléko, smetana, zakysané mléčné výrobky, listová a kořenová zelenina, cibule, česnek, rajčata, zeleninový vývar, pažitka, petržel, majoránka, ovoce, nesířené sušené ovoce, nesycené minerálky.
Co jíst, abychom předešli pálení žáhy a pocitu plnosti způsobeného překyselením žaludku?
Jak by vám vyhovovala tato kombinace: 80 % potravin ze skupin C a D + 20 % potravin ze skupin A a B?
To se snadno řekne nebo napíše. V praxi to vypadá takto:
a) jezte více zeleniny (např. zelí), ovoce a brambor,
b) na talíři ať převládá zelenina s brambory a maso nechť je jednou denně pouze jejich přílohou,
c) omezte lahůdky, sladkosti, kávu a alkohol.
Dodržování všech správných zásad není vždy jednoduché a někdy je fajn si dát na povzbuzení např. čokoládu. Pokud se setkáte s pálením žáhy, vyzkoušejte Rennie. Působí rychle, je bezpečné a má příjemnou peprmintovou nebo ovocnou chuť. 1-2 pastilky rozpustit v ústech, maximálně 14 pastilek denně
Rennie pastilky jsou volně prodejné v lékárnách.
www.rennie.cz
Rennie a Rennie Spearmint bez cukru jsou volně prodejné léky k vnitřnímu užití. Čtěte pečlivě příbalovou informaci.
Rennie Fruit je doplněk stravy. Dbejte na různorodou a vyváženou stravu a zdravý životní styl. Při přetrvávajících příznacích se poraďte se svým lékařem.
Nový komentář
Komentáře
Rady co se mělo nebo nemělo (rozuměj sežrat) ve chvíli, kdy vás v noci probudí svíravá bolest a myslíte že jde o infarkt, jsou fakt k nezaplacení... Pokud na pálení žáhy trpíte, patrně změníte životní styl (pokud nejste masochista) a pokud vás něco takového postihne nečekaně, Rennie určitě doma nenajdete
Ale i průměrná hospodyňka vlastní jedlou sodu. Není to žádná delikatesa, ale pomůže
jj to se to radí já se nestihnu v práci někdy vůbec najíst
Monina: ne pražené a solené
Známá mi poradila na pálení žáhy sníst 3 mandle. Nevím proč 3, ale funguje to
Včera jsem četla docela zajímavý článek právě o pálení žáhy. Snad to taky někoho zaujme ...
http://www.menzone.cz/view.php?cisloclanku=2008010043