Zdravím všechny milovnice a milovníky letních plodů!

Já ze všeho nejvíc miluju jahody a červený rybíz. Jsou to jediné plodiny, pro které jsem na zahradě ochotná něco dělat. :-) Včera jsme si s přítelem přivezli první jahody od jeho maminky a už se těším, až pojedeme k mým rodičům na rybíz. Míváme ho vždycky hrozně moc, takže zveme i příbuzné z Prahy - pomůžou otrhat a část si pak odvezou. Většinou se stihne i nějaký ten výlet, večer ohýnek s kytarou, prostě pohoda. To je pravý začátek léta.

S uvedenými letními plody nemám žádné zábavné zážitky, ale vzpomněla jsem si na jeden, který se pojí k jiné plodině, která taky dozrává v létě - kukuřici. Kdo z nás nikdy v životě jediný klas na nějakém poli neukradl, že...? Mně to naučili moji rodiče už jako malou. Bylo mi tak pět let a byli jsme s rodiči a sestrou na nějakém výletě. Náhodou jsme šli kolem kukuřičného pole a rodiče se rozhodli, že si nějakou tu kukuřici vezmeme a večer uvaříme. Zalezli jsme všichni kousek do pole, mezi vysokými klasy nás nebylo vůbec vidět, a jali se otrhávat kukuřici. Já se sestrou už jsme plánovaly, jak si ze šustí vyrobíme panenky. Jak jsme tak trhali, projížděl okolo na kole nějaký myslivec s flintou přes rameno. A mě, dítko nevinné, tenkrát nenapadlo nic lepšího, než zrovna když k nám byl nejblíž, položit mamince (samozřejmě pěkně hlasitě) otázku: „A komu tu kukuřici zaplatíme?" Jakou to celé mělo dohru, už si přesně nepamatuju. Myslivec jel myslím bez zastávky dál a mně možná byly vysvětleny některé základní principy zlodějiny. :-) Každopádně tahle historka se dodnes občas dává k dobru na rodinných sešlostech.

A aby tady taky bylo něco s těmi jahodami, posílám svůj oblíbený letní recept:

Tvarohové knedlíky s jahodovou omáčkou

Knedlíky:
Na 250 g měkkého tvarohu potřebujete asi 250 g hrubé mouky, jedno vejce a špetku soli (nepřežeňte to, knedlíky mají být sladké :-)). To všechno dobře smícháte, až dostanete těsto, z kterého vyrobíte kulaté knedlíky (rozumějte tvaru koule). Ideální průměr je kolem čtyř cm. Pokud se vám těsto zdá řídké, přidejte mouku. Knedlíky se vaří ve vodě asi deset minut, musí vyplavat na hladinu.

Omáčka: Čerstvé jahody nakrájejte na kousky a proslaďte moučkovým cukrem. Chvíli je nechte, aby pustily šťávu. Potom je zalijte neslazeným kondenzovaným mlékem, případně nenašlehanou šlehačkou nebo smetanou a zamíchejte. Pokud chcete, můžete ještě podle chuti přisladit. Omáčka je nejlepší vychlazená.

Servírujeme: Knedlíky rozdělte na talíře (doporučuji použít hluboké) a zalijte omáčkou. Nebo to všechno postavte na stůl v mísách, ať si každý vezme, kolik chce :-). Ideální k večeři na konci parného letního dne.

Kassy



Mmmm, sbíhají se mi sliny... na jahodové knedle i na kukuřici. Nejlepší jsou mlaďounké kukuřičky, které se dají jíst jen tak syrové... Díky za povídání i za recept!

Reklama