Zatímco píšu, kyne mi těsto: píše čtenářka Helenka. Tak tomu říkám příspěvek k tématu se vším všudy, i s atmosférou... vonících po babiččiných buchtách. Těch, na kterých Helenka vyrostla.
Tak moje nejoblíbenejší jídlo jsou cihly od babičky z horního konce. Teda ona to není ani moje babička spíš prateta sestřenice z dolního konce, ale už jí tak říkáme. Cihly nechroustáme, tedy ty pravé pálené. kromě jedněch dožínek v čtyřiaosmdesátém, ale ty znám jen z vyprávění. Cihly říkáme takovým těm tradičním českým buchtám obdélníkového tvaru s makovou, tvarohovou nebo povidlovou náplní. A v podání babičky to cihly prostě jsou.
Ona je totiž stará škola nad takovými těmi drobnými zákusky vždycky říkávala:“ Jak když vrabci naseró....“ A protože její manžel pracoval v pohraničí jako lesní dělník musely být i moučníky dle toho. „Vezmeš pod každó paži jednu a máš oběd i večeřu a mastnó slinó si můžeš plivnout do dlaní, aby šla práca od ruky.“ A mastné byly. Margarínu říkávala babička šizunk. A když se pekly buchty muselo být máslo. Když bylo po zabíjačce, dávala sádlo:“ Ať dědek v lese neremcá, že má bezmasý oběd.“ Pro pravé máslo chodívala nedaleko na statek. Před posvícením na dva statky a když se mamka vdávala, oběsil se zootechnik z místního JZD. Říkávalo se, že z nešťastné lásky, ale naše rodina věděla, že se bál, že si babička přijde pro máslo na mamčiny svatební koláče a on nedotáhne pětiletku ani za dvacet let.
Na těhle buchtách jsem vyrostla. S láskou vzpomínám na mastná kola na kalhotech když mi napadaly drobky do klína. . A naučila je péct i mě.
Nad každou kostkou másla tak vzpomínám na babičku. Jak jsem stály nad díží, mýchaly těsto, babička vyprávěla ....občas nakoukl do světnice některý ze sousedů, který jel do města pro margarín:“ Pečete buchty? Myslel jsem si to.“ Tak se vlastně udržovala sousedská vzájemnost ve vesnici po dlouhé roky.
Zatímco píšu, kyne mi těsto. Bohoušek jede na jakýsi alternativní tábor kdesi k Jáchymovu a říkal, že se mu budou buchty hodit. Jsem uplně dojatá, když si představím, jak se po šichtě zakousne do povidlové vzpomínky mého dětství.
Helenka
poz. text nebyl redakčně upraven
______________
Milá Helenko, sliny se mi sbíhají, doufám, že se „cihly“ povedly. Děkuji za příspěvek, který nejen zavoněl, ale i pohladil.
Saša
Tématem dnešního dne 31. května je: Jídlo, na které nezapomenu
Pokud jste čerstvé nevěstinky, anebo bydlíte se svým přítelem jen krátce, možná si na své první uvařené jídlo ještě vzpomenete, ale my to téma malinko zpestříme i pro ty, co už mají první jídlo nějaký ten pátek za sebou, žijí ve společné domácnosti dlouho, ale také pro ty, které jsou třeba sami.
Napište nám - např.
- Jaké jídlo máte nejraději
- Jaké jídlo vaříte nejraději
- Jaký máte největší zážitek z vaření
- Co se vám kdy povedlo či nepovedlo
- Zda vaříte lépe vy nebo váš partner
- Jaké bylo vaše nejoblíbenější jídlo u maminky
- A nebo také jaké nejzajímavější jídlo jste ochutnaly v zahraničí
Napište prostě co chcete, nechci po vás konkrétní odpovědi, ale příběh, který se týká vaření a na který ráda vzpomenete. A můžete klidně přihodit i nějaký „netradiční“ recept, který se třeba u vás dědí po generace (můžete a nemusíte).
Pište na radakční e-mail: redakce@zena-in.cz
A protože věřím, že kuchařinek je nás velká spousta a veselých příběhů ještě víc, výherkyně budou tentokrát vylosovány dvě.
Jedna od nás dostane kuchařskou knihu: Labužníkovy historky (skvělá, také jsem ji četla a pobavila mě), a druhá obdrží dva elegantní šálky s podšálkem od firmy Tescoma.
Hezký den s Ženou – in (a s vařečkou))
Nový komentář
Komentáře
Kdepak, není nad Honzovy buchty!
enka1 — #5
Tý woe, buchty tvrdé nikoliv, natvrdlá jsem já
Mňam, zní to lákavě... to musely být buchty
Helenko, babičky měly vždycky pravdu. vyprdni se na máslo, dej tam sádlo a než je dáš do trouby, tak je sádlem potři. a až je vyndáš, potři je ještě jednou. pak se Bohouška už nezbavíš. a nezapomeň do těsta rum a do Bohouška dva

Helenko, nezapoměň Bohouškovi do těch buchet přidat pár součástek z manikůry - mohlo by se mu to hodit.
Jestli jede Bohoušek i se svojí slečnou, tak nezapomeň zdvojnásobit dávku