Pro své zákazníky Mlékárna připravila tyto recepty v podobě video receptů vhodných nejen na slavnostní stůl, ale také jako pohoštění pro rodinu či přátele. Mlékárna Valašské Meziříčí oslovila ke spolupráci známou blogerku a autorku kuchařek Vendulu Špetlíkovou z blogu Vaříme s Vendy, která má bohaté zkušenost s vařením, ale také natáčením kulinářského pořadu. Vendy je milovnicí tradičních českých receptů, ve kterých používá kvalitní suroviny. Jirka Sýkora vyznává vyváženou a plnohodnotnou stravu. Oba rádi vaří.
„Rozhodli jsme se společně propojit naše produkty a zdravý životní styl desetibojaře Jirky Sýkory, nezbytný pro všechny mladé lidi. Připravili jsme slavnostní pokrmy a natočili krátká videa z vaření rychlých, chutných pokrmů. Ke spolupráci jsme přizvali také známou blogerku Vendy z blogu Vaříme s Vendy, která má bohaté zkušenosti s vařením," říká Radka Benešová, Marketing manager Mlékárny Valašské Meziříčí. „Na video recepty jsme použili produkty Mlékárny Valašské Meziříčí, ať již Kysanou smetanu, Bílý jogurt nebo Smetanové jogurty ochucené z Mlékárny Valašské Meziříčí, které dodávají pokrmům lehkost i chuť,“ dodává Radka Benešová.
Vendula Špetlíková je autorkou dvou knih o vaření. V televizním pořadu předávala divákům pohled do své kuchyně a hlavně inspirovala k výzvě Předej to dál! Je zastáncem tradiční české kuchyně a receptů po našich maminkách, babičkách a ze starých kuchařských knih, které střeží jako rodinný poklad. Cílem pořadu bylo, aby se tyto recepty dále předávaly dětem, vnoučatům a rodinným přátelům. Její druhá kniha – Vaříme s Vendy! Recepty na spokojený život vznikla právě na základě tohoto televizního pořadu, s celoplošnou distribucí v ČR a SR.
JOGURTOVÉ NEKYNUTÉ LÍVANCE
Česká klasika, v moderní odlehčené verzi bez kvasnic
Ingredience
- 2,5 hrnku (250 ml) hladké mouky
- 2 celá vejce
- 1,5 hrnku mléka
- 1 bílý jogurt (150 g)
- 1 prášek do pečiva
- 1 vanilkový cukr
- Špetka soli
Postup
Postup na tyto lívance je zcela jednoduchý a rychlý. Všechny ingredience umícháme v hladké těsto, na pánvi rozehřejeme olej a smažíme (né zprudka) na rozpáleném oleji do zlatova. Lívance pak podáváme podle chuti s jogurtem, ovocem, marmeládou, nebo domácím džemem.
LOSOS PEČENÝ NA SOLI S JOGURTOVÝM PŘELIVEM
Jednoduchá rychlá příprava, pro labužníky i začátečníky
Ingredience (Na 4 porce)
- 4 steaky z lososa
- 2 bílé jogurty (á 150 g)
- 1 kg Hrubozrnné mořské soli
- Citrónová (limetková) šťáva
- Hrst pokrájeného kopru
- Cukr
- Bílý pepř
- Sůl
Postup
Pekáček vysypeme hrubozrnnou solí, lososa na ní položíme kůží dolů a dáme péct do trouby asi na 25-30 minut. Přeliv je zcela jednoduchý, smícháme bílý jogurt se špetkou soli, cukru a bílého pepře, zakápneme citrónovou (limetkovou) šťávou a přidáme nakrájený kopr. Podávat můžeme s uvařeným bramborem.
JOGURTOVÉ MINIDEZERTY S POVIDLY
Rychlé minidezerty, které zvládne úplně každý,
Tuk v těstě nahrazuje jogurt, který zaručí vláčnost korpusu
Ingredience těsto
- 1 hrnek polohrubé mouky (hrnek=250ml)
- 1/4 hrnku cukru krupice
- 1 vanilkový cukr
- 1 prášek do pečiva
- 2 celé vejce
- 2 bílé jogurty (á 150 g)
- 3 lžíce kakaa
- 3 lžíce rumu
- 3 lžíce švestkových povidel
Postup
Všechny ingredience umixujeme v hladké těsto. Kakaové těsto vylijeme do vymazané a vysypané formy (srnčí hřbet). Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C cca 30 minut (nutné zkusit špejlí, zda je upečeno). Koláč necháme vychladit a poté vyklopíme z formy.
Další ingredience
- Povidla
- Smetana 33%
- Smetana fix
Postup
Po vychladnutí nakrájíme koláč na plátky, je to jednoduché, protože se držíme zářezů od srnčího hřbetu (celkem 16 ks). Poté na tácek vyskládáme 8 kusů plátků, potřeme povidly a přiklopíme druhým plátkem. Nakonec již jen nastříkáme šlehačkou vyšlehanou se ztužovačem a ozdobíme dle fantazie.
VENDY TIP! Na koláč můžeme po vychladnutí nalít čokoládovou plevu a posypat tím, co máme rádi – oříšky, kokos, mandle, nebo nastrouhanou čokoládovou tyčinku. Takto připravený koláč můžeme servírovat samostatně, nejen na minidezerty.
VRSTVENÝ JOGURTOVÝ POHÁR
Sladká tečka nesmí chybět, ale mnohdy není čas na přípravu – tento pohár se připraví za chvilku a výsledek stojí za to
Ingredience
- 1 ovocný smetanový jogurt (150 g)
- Drobenka z korpusu, nebo bábovky (můžeme nahradit drcenými piškoty)
- Čerstvé ovoce
Postup
Do poháru pokrájíme odřezky korpusu, nebo bábovky, navrstvíme ovocný jogurt a celý postup opakujeme až je pohár hezky plný. Nakonec ozdobíme čerstvým ovocem a lístky máty, nebo meduňky.
Nový komentář
Komentáře
Jogurty, kefir, ale i ostatni produkty z Val. Mezirici kupujeme. Velka spokojenost.
Hezké.