Na těsto:

  • 7 g čerstvého droždí
  • 110 ml mléka
  • 220 g hladké mouky
  • 20 g cukru krupice
  • 1/2 čajové lžičky (3 g) soli
  • šťáva z půlky citronu
  • 100 g změklého másla

Na ovocnou směs:

  • 150 ml jablečné šťávy
  • 100 g rozinek
  • 20 g pražených lískových oříšků, nasekaných
  • 40 g kandované pomerančové a citronové kůry, jemně nasekané

Na dokončení:

  • 150 g pomazánky Nutella®
  • 30 g rozpuštěného másla
  • moučkový cukr

Postup:
Povaříme jablečnou šťávu a následně do ní namočíme rozinky. Ve velké míse smícháme droždí, mléko, prosátou mouku, cukr, sůl, citronovou šťávu a vytvoříme těsto. Zpracováváme asi 10 minut, dokud není hladké a elastické. Zapracujeme do něj máslo a opět 5 minut hněteme. Namočené rozinky slijeme a smícháme s oříšky a citrusovou kůrou. Ovocnou směs přidáme do těsta, vše přendáme do mísy a necháme 2 hodiny kynout. Na 1 hodinu vložíme do lednice. Nakynuté těsto jemně rozválíme na čtverec 20x20 cm, který přeložíme. Troubu předehřejeme na 200 °C a poté štólu pečeme 40 minut na 180 °C. Po upečení necháme vychladnout. Následně štólu podélně rozpůlíme, spodní díl pomažeme pomazánkou Nutella® a přiklopíme zpět. Povrch potřeme máslem a ozdobíme moučkovým cukrem.

Více informací naleznete zde.


Přečtěte si také:

Reklama