Na těsto:
- 7 g čerstvého droždí
- 110 ml mléka
- 220 g hladké mouky
- 20 g cukru krupice
- 1/2 čajové lžičky (3 g) soli
- šťáva z půlky citronu
- 100 g změklého másla
Na ovocnou směs:
- 150 ml jablečné šťávy
- 100 g rozinek
- 20 g pražených lískových oříšků, nasekaných
- 40 g kandované pomerančové a citronové kůry, jemně nasekané
Na dokončení:
- 150 g pomazánky Nutella®
- 30 g rozpuštěného másla
- moučkový cukr
Postup:
Povaříme jablečnou šťávu a následně do ní namočíme rozinky. Ve velké míse smícháme droždí, mléko, prosátou mouku, cukr, sůl, citronovou šťávu a vytvoříme těsto. Zpracováváme asi 10 minut, dokud není hladké a elastické. Zapracujeme do něj máslo a opět 5 minut hněteme. Namočené rozinky slijeme a smícháme s oříšky a citrusovou kůrou. Ovocnou směs přidáme do těsta, vše přendáme do mísy a necháme 2 hodiny kynout. Na 1 hodinu vložíme do lednice. Nakynuté těsto jemně rozválíme na čtverec 20x20 cm, který přeložíme. Troubu předehřejeme na 200 °C a poté štólu pečeme 40 minut na 180 °C. Po upečení necháme vychladnout. Následně štólu podélně rozpůlíme, spodní díl pomažeme pomazánkou Nutella® a přiklopíme zpět. Povrch potřeme máslem a ozdobíme moučkovým cukrem.
Více informací naleznete zde.
Nový komentář
Komentáře
Štolu peču už řadu let podle vyzkoušeného receptu, ale život je změna, je třeba zkusit vše.
Recept, který vypadá na to, abych ho vyzkoušela.
Já štólu každoročně peču z tvarohového těsta, mám ji vyzkoušenou, je vynikající...
Ovšem tento recept vypadá dobře, uložím si ho a vyzkouším...
Já osboně přidávám do másla i trochu rumu, štóla chutná ještě lépe a dlouho vydrží, Potom posypu moučkovým cukrem.
zkusím to,vypadá to dobře,jinak štólu kupujeme