Korpus
200 g TUC krekrů
100 g másla

Cheesecake
500 g plnotučného vaničkového tvarohu
120 g Lučiny
120 g cukru moučka
1 vrchovatá lžička skořice
špetka soli
3 vejce

Slaný karamel
100 g cukru krystal
30 ml vody 70 ml smetany ke šlehání
45 g másla nakrájeného na malé kousky
1/2 - 1 lžička soli podle chuti

Postup:
Všechny suroviny si asi hodinu předem vytáhněte z lednice, aby měly pokojovou teplotu a pečicí formu o průměru 24 cm vyložte pečicím papírem. V mixéru rozdrťte sušenky a máslo rozpusťte. Smíchejte a směs vtlačte na dno formy. Dejte ztuhnout do lednice na zhruba 30 minut. Troubu předehřejte na 160 stupňů a na dno trouby umístěte nádobku s vodou, aby v troubě byla správná vlhkost.

Vyšlehejte tvaroh, Lučinu, cukr, a sůl do hladkého krému. Opatrně a na nejnižší rychlost zašlehejte vejce. Náplň nalijte na vychlazený sušenkový základ a několikrát s formou bouchněte o kuchyňský stůl, abyste odstranili případné bublinky vzduchu. Pečte cheesecake 30–35 minut. Je hotový ve chvíli, kdy se při poklepání na bok formy chvěje jako želé. V lednici pak ještě ztuhne. Vypněte troubu, pootevřete dvířka trouby a nechejte v ní cheesecake asi půl hodiny vychladnout.  Pak přemístěte do lednice a nechejte chladit alespoň dvě hodiny.

Do hrnce dejte cukr a vodu a nechejte na nízké teplotě rozpustit, trvá to tak 10 minut. Během vaření nemíchejte! Až bude cukr hnědý, stáhněte hrnec z ohně a přidejte máslo nakrájené na malé kousky. Vraťte zpět na plotnu a malým pramínkem přilévejte smetanu. Promíchejte, nechejte prohřát a přidejte sůl. Horký karamel nechejte čtvrt hodiny vychladnout, sem tam promíchejte, a poté jej přeceďte přes sítko. Až je karamel jen teplý a trochu ztuhnul, přelijte ho přes cheesecake a nechejte chladit ještě alespoň 6 hodin, ideálně však přes noc.

Navštivte TUC na Facebooku!

Reklama