6165ead94aff2clanek.jpg
Foto: Shutterstock

Sněhové pusinky
Řešení, které se nabízí jako první, jsou samozřejmě sněhové pusinky. Na ty je totiž potřeba jen sníh z bílků a moučkový cukr. Pro ozvláštnění můžete přidat ještě potravinářské barvivo. Díky němu získáte pusinky, které budou hrát všemi barvami.

Koktejly
Vaječný bílek můžete přidat také do koktejlu. Je kupříkladu součástí receptu na nápoj jménem Pink Lady. Připravuje se z 4,5 cl ginu, 1,5 cl grenadiny a vaječného bílku. Vše dokonale promíchejte v šejkru s ledem a nalijte do koktejlové sklenice.

Granola
Domácí granola plná ovesných vloček, oříšků a dalších ingrediencí je skvělou snídaní či svačinou. Extra křupavost dodá tomuto zapečenému müsli právě vaječný bílek. Ovesné vločky, libovolné ořechy a semínka smíchejte se sladidlem (med, javorový sirup apod.), vmíchejte ušlehaný bílek, rozprostřete na plech a upečte dozlatova.

Mražení
Pokud pro bílky nemáte aktuální využití, je možné je zamrazit – nejprve v tvořítku na led a potom v uzavřené krabičce nebo zavíracím sáčku. Mražené bílky vydrží až dvanáct měsíců. Nezapomeňte si na ně ale napsat datum zamražení.

Majonéza
Čtěte správně, z bílků si někteří lidé připravují i majonézu. V mixérů smíchejte jeden bílek, půl lžičky soli, jednu lžičku cukru, čtvrt lžičky namletého hořčičného semínka a 2 lžičky citrónové šťávy. Do umixované směsi za stálého míchání přidávejte rostlinný olej, dokud nezískáte optimální konzistenci.

Ovesná kaše
Pokud si rádi připravujete ovesnou kaši a chcete jí dodat extra krémovost – máme pro vás tip. Těsně před tím než kaši odstavíte z plotny, do ní přimíchejte buď bílek, nebo z něj ušlehaný sníh. A už nebudete chtít kaši jíst jinak. Navíc pokrmu dodáte bílkoviny.

Omeleta
Další tip se hodí spíš pro dietáře – bílkovou omeletu mají v oblibě zejména lidé, kteří potřebují rychle zhubnout. Přidáním dalších ingrediencí, jako je například šunka, zelenina, špenát a koření, může být i bílková omeleta chutným pokrmem. Takto dochucené bílky můžete nalít i do formy na muffiny a upéct v troubě. 

Polevy a krémy
Bílky jsou samozřejmě také základem nejrůznějších sladkých polev a krémů na dorty, cupcaky a další zákusky.

Zdroje: autorka článku, Instagram, thekitchn, nigella, koktejly.eu