DSC_2781.jpg (104 KB)

Naopak můžete najít mnoho způsobů jak pečivo využít. Připravíte z něj jídla, která budou opravdu chutnat a můžete je podávat na snídani, oběd i večeři. Máme pro vás tipy, co se staršími rohlíky, vánočkami, toastovým i klasickým chlebem, bagetami. Prostě cokoliv z pečiva vám zbyde, dokážete využít.

1. Chleba ve vajíčku - vaječná topinka

Jednoduché a rychlé jídlo, které milují dospělí i děti. Připravit se dá nejen z kváskového chleba, ale třeba také z baget nebo různých celozrnných chlebů. Základ je samozřejmě pečivo, nakrájené na tenké plátky. V hlubokém talíři rozšlehejte pár vajíček a ochuťte solí a pepřem. Náš tajný tip? Přidejte stroužek česneku a špetku majoránky. 

DSC_0421.jpg (80 KB)

Do vajíčka namáčejte plátky pečiva a smažte v rozpáleném oleji (nebo ještě lépe na rozpáleném sádle). Skládejte na talíř s papírovou utěrkou, která odsaje přebytečný tuk. 

Na talíři ozdobte čímkoliv, co máte rádi. My někdy dáváme plátek sýra na plátek chleba už v pánvičce, po otočení na druhou stranu a sýr se pěkně rozpustí. Ozdobit můžete šunkou, sýrem, rajčaty, paprikou, plátky cibule, namazat hořčicí. Jak komu chutná. 

2. Topinky - třeba k tataráku

Křupavé topinky potřené česnekem raději nesmažte z čerstvého chleba. Proč? Ten nasaje více tuku než chléb, které který je den, dva i tři starý. Topinky smažte ve vyšší vrstvě sádla, papírovou utěrkou odsajte tuk a řádně potřete stroužkem česneku.

IMG_5627.jpg (68 KB)

Topinky nesmí chybět u čerstvého tataráku. Nebo si na ně připravte chutnou topinkovou směs. Ta může být s masem i bez masa, klidně pikantní. Jak máte rádi.

3. Francouzské toasty

Jde vlastně o sladkou variantu chleba ve vajíčku. Ideální na francouzské toasty je bílý toastový chléb. Ještě chutnější však budou, když na ně využijete vánočku nebo briošky. My jsme po Velikonocích zkoušeli francouzské toasty z mazance a byly dokonalé!!!

francouzsketoasty4.jpg (120 KB)

Recept na francouzské toasty najdete na našem magazínu.

4. Žemlovka

Jídlo, které někdo miluje a jiný nesnáší. Mnoha lidem tuhle sladkou pochoutku znechutila školní jídelna. Když ji však umíte připravit, bude se celá rodina olizovat až za ušima :-) Nejlepším pečivem na žemlovku jsou francouzské bagety nebo vánočka. 

zemlovka1.jpg (87 KB)

Jak si připravit nejlepší a netradiční žemlovku? Recept najdete na našem magazínu.

5. Panzanella - netradiční italský salát

Věřili byste, že ze staršího chleba můžete připravit výborný a svěží salát? Takový, který je hotový za chvilku? Kromě starého chleba potřebujete jen hromadu voňavých zralých rajčat, bazalku a základní suroviny jako je sůl, pepř, česnek a olivový olej. 

IMG_1723.jpg (67 KB)

Snadný recept jak takový salát připravit najdete na našem magazínu.

IMG_1729.jpg (65 KB)

6. Strouhanka

Tu potřebujete v kuchyni celkem často. Neobejdou se bez ní řízky, použijete ji do sekané. Na strouhanku jsou ideální francouzské bagety nebo obyčejné rohlíky.

7. Krutony

Připravte je z toastového chleba - bílého nebo celozrnného. Hodí se také francouzské bagety nebo obyčejné rohlíky. Pečivo nakrájejte na drobné kostičky a dejte na plech. Vložte do trouby vyhřáté na 200 °C a opékejte dokřupava, dozlatova. Vyndejte z trouby, lehce osolte a přidejte kousek másla. Promíchejte pečivo s máslem a solí a ještě dejte na tři minuty do trouby. A máte ty nejlepší krutony!!!

kvetakovykrem.jpg (68 KB)

8. Rozpečte pečivo v troubě

Už den staré pečivo, jako jsou třeba rohlíky, nechutná moc dobře. I na to máme snadný recept. Stačí, když rohlíky naskládáte na plech do naplno vyhřáté trouby a necháte pár minut rozpéct. Budou jako čerstvé, možná ještě lepší. Křupavé. Když na ně máznete kousek másla, bude se krásně rozpouštět a vás čeká ta nejbáječnější snídaně.

Jak zpracujete starší pečivo vy? Těšíme se na vaše tipy.

Uložit

Uložit

Uložit

Reklama