Naopak můžete najít mnoho způsobů jak pečivo využít. Připravíte z něj jídla, která budou opravdu chutnat a můžete je podávat na snídani, oběd i večeři. Máme pro vás tipy, co se staršími rohlíky, vánočkami, toastovým i klasickým chlebem, bagetami. Prostě cokoliv z pečiva vám zbyde, dokážete využít.
1. Chleba ve vajíčku - vaječná topinka
Jednoduché a rychlé jídlo, které milují dospělí i děti. Připravit se dá nejen z kváskového chleba, ale třeba také z baget nebo různých celozrnných chlebů. Základ je samozřejmě pečivo, nakrájené na tenké plátky. V hlubokém talíři rozšlehejte pár vajíček a ochuťte solí a pepřem. Náš tajný tip? Přidejte stroužek česneku a špetku majoránky.
Do vajíčka namáčejte plátky pečiva a smažte v rozpáleném oleji (nebo ještě lépe na rozpáleném sádle). Skládejte na talíř s papírovou utěrkou, která odsaje přebytečný tuk.
Na talíři ozdobte čímkoliv, co máte rádi. My někdy dáváme plátek sýra na plátek chleba už v pánvičce, po otočení na druhou stranu a sýr se pěkně rozpustí. Ozdobit můžete šunkou, sýrem, rajčaty, paprikou, plátky cibule, namazat hořčicí. Jak komu chutná.
2. Topinky - třeba k tataráku
Křupavé topinky potřené česnekem raději nesmažte z čerstvého chleba. Proč? Ten nasaje více tuku než chléb, které který je den, dva i tři starý. Topinky smažte ve vyšší vrstvě sádla, papírovou utěrkou odsajte tuk a řádně potřete stroužkem česneku.
Topinky nesmí chybět u čerstvého tataráku. Nebo si na ně připravte chutnou topinkovou směs. Ta může být s masem i bez masa, klidně pikantní. Jak máte rádi.
3. Francouzské toasty
Jde vlastně o sladkou variantu chleba ve vajíčku. Ideální na francouzské toasty je bílý toastový chléb. Ještě chutnější však budou, když na ně využijete vánočku nebo briošky. My jsme po Velikonocích zkoušeli francouzské toasty z mazance a byly dokonalé!!!
Recept na francouzské toasty najdete na našem magazínu.
4. Žemlovka
Jídlo, které někdo miluje a jiný nesnáší. Mnoha lidem tuhle sladkou pochoutku znechutila školní jídelna. Když ji však umíte připravit, bude se celá rodina olizovat až za ušima :-) Nejlepším pečivem na žemlovku jsou francouzské bagety nebo vánočka.
Jak si připravit nejlepší a netradiční žemlovku? Recept najdete na našem magazínu.
5. Panzanella - netradiční italský salát
Věřili byste, že ze staršího chleba můžete připravit výborný a svěží salát? Takový, který je hotový za chvilku? Kromě starého chleba potřebujete jen hromadu voňavých zralých rajčat, bazalku a základní suroviny jako je sůl, pepř, česnek a olivový olej.
Snadný recept jak takový salát připravit najdete na našem magazínu.
6. Strouhanka
Tu potřebujete v kuchyni celkem často. Neobejdou se bez ní řízky, použijete ji do sekané. Na strouhanku jsou ideální francouzské bagety nebo obyčejné rohlíky.
7. Krutony
Připravte je z toastového chleba - bílého nebo celozrnného. Hodí se také francouzské bagety nebo obyčejné rohlíky. Pečivo nakrájejte na drobné kostičky a dejte na plech. Vložte do trouby vyhřáté na 200 °C a opékejte dokřupava, dozlatova. Vyndejte z trouby, lehce osolte a přidejte kousek másla. Promíchejte pečivo s máslem a solí a ještě dejte na tři minuty do trouby. A máte ty nejlepší krutony!!!
8. Rozpečte pečivo v troubě
Už den staré pečivo, jako jsou třeba rohlíky, nechutná moc dobře. I na to máme snadný recept. Stačí, když rohlíky naskládáte na plech do naplno vyhřáté trouby a necháte pár minut rozpéct. Budou jako čerstvé, možná ještě lepší. Křupavé. Když na ně máznete kousek másla, bude se krásně rozpouštět a vás čeká ta nejbáječnější snídaně.
Jak zpracujete starší pečivo vy? Těšíme se na vaše tipy.
Nový komentář
Komentáře
Super tipy, díky za ně! To se opravdu hodí :-). Často se nám doma stane, že nám pečivo zbyde a tak ho většinou dáme jen do mrazáku, kde se nám hromadí :D. Takže něco z těchto tipů určitě využijeme. Pečivo máme moc rádi, jíme ho prakticky každý den. Snažíme se ale kupovat spíše celozrnné a kvalitní. Skvělé nabízí například zde https://www.vasepekarna.cz/, na to nedám dopustit.
U nás se stane jen výjimečně, že nám zbude nějaké pečivo. Chodím pro něj každý den, kromě neděle, do pekárny a už vím, kolik chleba za den sníme, takže ho beru tak akorát, aby nám zbytečně nezbýval. Jednak je to škoda peněz a taky chleba, protože je výborný :-) .
dobré nápady
Dobrý nápady :)
Asi je toho hodně co se starým pečivem dělám. Jsou to jak topinky, obalovaný chléb ve vajíčku, strouhanku, krutony, ale i třeba bramborák ze starého chleba, rozpékané rohlíky pomazané máslem trochou sardelové pasty a plátek sýra.
Ani u nás se nic nevyhodí. Víc nás trápí kvalita chleba.
U nás, pokud něco zbyde, spolehlivě zlikvidují králíci.
U nás pečivo také nezůstává, vše spotřebujeme - děláme topinky, strouhanku, chleba nebo vánočku ve vajíčku. Když nějaká patička zbyde, usušíme ji slepicím.
Od té doby, co chléb i pečivo zamrazuji, tak se mi to už nestává. Vždy si "vytáhnu" jen tolik, kolik se spotřebuje a navíc je jako čerstvé. A když už velkou náhodou - tak strouhanka, topinky nebo kačenám v potoce.
u nás moc pečivo nezbývá,ale když už tak rohlík na strouhanku
Rohlíky použijeme na strouhanku,chleba na topinky a ostatní slepicím nebo kachnám
když nám pečivo náhodou zbyde a nevyužiji ho na některý již z uvedených receptů tak ho jednoduše rozkrájím na malé kostičky a odnesu je kačenám. Krásně si člověk vyčistí hlavu, přijde na jiné myšlenky.
Já melu rohlíky a housky na strouhanku, z chleba děláme topinky (na vrch míchaná vajíčka nebo výborný tatarák z Lidlu) nebo děláme chleba obalovaný ve vajíčku s hořčicí, cibulkou a okurkou - dnes bude k večeři
Když se chleba nestihne zpracovat, usušíme ho pro ovečky 
Mě tvrdý chleba nikdy nezbyde...
Z tvrdeho chleba dělám polévku /Žebrácká/ ....ale je fakt výborná. Znám ji od sve babičky/
Z bíleho pečiva strouhanku
Z rohlíků strouhánku a chleba dostanou králíci.
My to nosíme koním :D
Z rohlíků nameleme strouhanku,chleba na topinky.
Zrovna o víkendu jsem vařila chlebovou polívku,přidávám do ní zeleninu,vajíčko a smetanu.Jinak topinky a krutonky dělám docela často.Zemlbábu tak dvakrát za rok,když zbyde mazanec nebo vánočka.
Topinky a chleby ve vajíčku dělám docela často. Z rohlíků pak strouhanku a občas žemlovku. Pečivo nám nezbývá. Zužitkuji všechno a také ho kupujeme tak akorát, abychom byli schopni ho sníst.