Mýtus č. 1: Denně bychom měli vypít alespoň tři litry vody

Pokud s sebou všude nosíte láhev s vodou, ze které se neustále nutíte upíjet, nebo večer narychlo zhltnete několik sklenic, abyste dostáli „správnému“ pitnému režimu, máme pro vás dobrou zprávu. K optimální hydrataci potřebujete vypít pravděpodobně mnohem méně, než se domníváte.

„Denní příjem tekutin by se měl odvíjet od naší hmotnosti, věku, zdravotního stavu, fyzické aktivity a počasí. Za běžných okolností bychom měli na každých 15 kg své hmotnosti vypít 0,5 litru tekutin. Žena, která váží 60 kg, si tak například vystačí se dvěma litry vody. Platí ale, že během parných dnů, při intenzivním pohybu nebo horečce následované pocením je třeba příjem tekutin navýšit,“ vysvětluje MUDr. Ludmila Mazylkinová.

Nadměrná konzumace tekutin nám navíc v krajním případě může i ublížit. Může třeba zatížit ledviny, zejména pokud je jejich funkce už nějakým způsobem poškozena.

635a4ec2029eeobrazek.png
Foto: Shutterstock
 
Mýtus č. 2: Čím méně budeme při redukční dietě jíst, tím lepších výsledků dosáhneme

Diety, které slibují rychlý váhový úbytek, na nás útočí ze všech stran. Když ale jde o snižování hmotnosti, spěchat se rozhodně nevyplácí.

„Některé diety omezují energetický přísun hluboko pod hranici bazálního výdeje, tedy energie, kterou potřebujeme k zajištění udržení teploty a dalších nezbytných tělesných pochodů. Ve snaze šetřit kalorie se tělo nedostatečnému příjmu přizpůsobí zpomalením metabolismu, a jakmile se vrátíme ke svým obvyklým stravovacím návykům, začne si pro jistotu dělat energetické zásoby v podobě tuku,“ popisuje MUDr. Ludmila Mazylkinová podstatu takzvaného jojo efektu.

Jak tedy dosáhnout trvalého snížení hmotnosti? Kalorický deficit by měl být spíše mírný a zaměřit bychom se měli především na skladbu jídelníčku.
 
Mýtus č. 3: Aby střeva správně fungovala, potřebují čas od času důkladný detox

Patříte mezi konzumenty projímavých čajů, bylinek a potravinových doplňků, nebo si ve snaze o pročištění těla dokonce děláte výplach střev? Spíše než ozdravných účinků se dočkáte zažívacích problémů.

Detoxikační schopnosti lidského těla jsou pro zajištění zdraví zcela dostačující. K odbourání škodlivých látek slouží především játra, o odstranění odpadních sloučenin se postarají ledviny. Co se týká střev, udržují v nich přirozenou rovnováhu mikroorganismy, které je osídlují.

„Detoxikace střev představuje nejen zbytečný zásah do funkcí těla, ale je také potenciálně nebezpečná. Častým důsledkem bývají například zažívací obtíže, ve výjimečných případech může ale dojít i k perforaci neboli proděravění střeva,“ uzavírá lékařka MUDr. Ludmila Mazylkinová.
 
Mýtus č. 4: Bez multivitaminů to nejde

Představa, že nám jediná tabletka poskytne všechny potřebné vitaminy a minerály, je bezesporu lákavá. Ve výsledku ale mohou multivitaminy nadělat víc škody než užitku.

Pozor bychom si měli dávat především na přípravky s vysokým obsahem vitaminů rozpustných v tucích – A, D, E a K, které se při předávkování hromadí v těle a působí na ně toxicky. Bez rizika ale není například ani užívání betakarotenu, ze kterého vzniká vitamin A. Podle lékařských studií může jeho konzumace u kuřáků dokonce zvyšovat riziko karcinomu plic.

Jak tedy tělu zajistit dostatečný příjem všech potřebných mikronutrientů? Hlavní roli hraje podle MUDr. Mazylkinové příjem pestré stravy s dostatkem ovoce a zeleniny. „V případě, že máme podezření na konkrétní deficit, je vhodné poradit se s praktickým lékařem, který může doporučit cílené vyšetření a navrhnout nápravu,“ vzkazuje lékařka.
 
Mýtus č. 5: Když je pod mrakem, není krém s UV filtrem potřeba

Pokud svou pokožku chráníte před působením UV paprsků jen během slunečných dnů, je načase tento návyk přehodnotit.

Vrstva mraků blokuje necelých 10 % ultrafialového záření, a některé typy mračen dokonce mohou jeho účinky zesilovat. Poškození kůže sice není tolik patrné, jako když se bez ochrany vystavíme přímému slunci, přesto v ní dochází k procesům, které urychlují její stárnutí a přispívají k rozvoji rakoviny kůže.

„Pro delší pobyt venku je proto vhodné vždy použít krémy určené přímo k ochraně před sluncem. V případě, že se ven chystáme jen na krátkou chvíli, postačí běžný denní krém s obsahem látek blokujících UV záření, kterých je na trhu již celá řada,“ připomíná MUDr. Mazylkinová.
 
Mýtus č. 6: Sklenička alkoholu denně prospívá zdraví, a navíc pomůže rychleji usnout

Pivo nebo víno sice obsahují řadu zdraví prospěšných látek, alkohol jako takový je ale pro tělo toxický.
Při časté konzumaci hrozí nemoci trávicího ústrojí, zvyšuje se riziko některých typů rakoviny, ale mohou se rozvinout také deprese nebo potíže s pamětí. „Průzkumy z posledních let ukazují, že bezpečná dávka alkoholu v podstatě neexistuje. Každodenní pití alkoholu proto rozhodně doporučit nemohu,“ říká MUDr. Ludmila Mazylkinová.

A co vliv alkoholu na spánek? Samotnou kvalitu spánku ovlivňuje negativně. Dopřávat bychom si jej měli spíše svátečně, a pokud máme problémy s usínáním, je vhodnější metodou zvolit teplou koupel nebo sprchu, případně vyzkoušet některou z relaxačních technik. Před spaním se dále nedoporučuje sledovat televizi a používat chytrý mobilní telefon či jiná zobrazovací zařízení.

Mýtus č. 7: Tuky jsou nezdravé a měli bychom se jim vyhýbat. Nebo to platí spíš pro cukry?

Nedáte dopustit na nízkotučnou stravu nebo se děsíte každého gramu cukru? Ani jeden z uvedených způsobů stravování není pro naše tělo ideální.

Vyvážený jídelníček by měl obsahovat přibližně 25 až 30 % tuků a 60 % sacharidů, zbytek by měl připadnout na bílkoviny. Ne všechny tuky ale prospívají zdraví, totéž platí i pro sacharidy. Zdrojem tuků by měly být především rostlinné oleje, ořechy nebo tučnější ryby. Co se týká sacharidů, vyhýbat bychom se měli především takzvaným rychlým cukrům, které najdeme ve sladkostech všeho druhu. Prospěšné jsou naopak složené sacharidy obsažené v rýži, ovesných vločkách či luštěninách.

Důležitá je ale i pravidelnost v jídle. Nejhorší je nejíst celý den a večer „vybílit“ celou lednici nebo si během dne místo pravidelného jídla na rychlé doplnění energie dopřávat jen sladkosti. Daná doporučení jsou ale orientační a v případě nemocí, jako je cukrovka či onemocnění ledvin, je jídelníček nezbytné upravit, připomíná MUDr. Ludmila Mazylkinová.
 

Zdroj informací: tiskové informace, MUDr. Ludmila Mazylkinová, hlavní lékařka sítě zdravotnických zařízení MOJE AMBULANCE