Dnešní medicína má léky na nejrůznější druhy nemocí, ale lék na celiakii ještě nalezen nebyl. Bezlepková dieta je tak jediná cesta ke snášenlivosti celiakie. Diagnóza této nemoci s sebou přináší celou řadu omezení. Z počátku není vůbec jednoduché přejít k „čisté“ bezlepkové dietě. Jisté pochybnosti o zvládnutí diety měl na začátku každý, ale nakonec ji většina dokázala úspěšně zvládnout.
„Po diagnostikování celiakie čeká nejen na jedince, ale i na jeho rodinu spousta změn,“ přiznává výživová poradkyně Jana Servátková, která má s klienty celiaky dlouholeté zkušenosti.
Jak poznám, že jsem celiak?
„Při určitých příznacích bych volila návštěvu lékaře a zažádala si o důkladné vyšetření“, radí výživová poradkyně Jana Servátková. Často dochází i ke kombinaci několika druhů vyšetření, aby byla stanovena správná diagnóza. Celiakie se dá zjistit jednak z vyšetření krve, dále biopsií tenkého střeva a testem stolice.
Jak začít s bezlepkovou dietou?
1) Vnímejte tuto změnu pozitivně – bezlepková dieta je zkouškou silné vůle. V dnešní době ji volí nejen nemocní lidé, ale i lidé, kteří chtějí žít zdravějším životním stylem a upravit si jídelníček. V první řadě je třeba si uvědomit, že jde především o vaše zdraví. Bezlepkovou dietu nemusíte chápat jako nutné zlo, ale třeba jako pozitivní změnu životního stylu, která se stává moderní záležitostí.
2) Dál jezte svá oblíbená jídla – bojíte se, že přijdete o většinu svých oblíbených pochoutek? Výrobci potravin však na celiaky již pamatují a snaží se vyrábět své produkty i v bezlepkové variantě a to při zachování stejné chuti (například snídaňové lupínky Corn Flakes a medové Gold Flakes od Nestlé).
3) Odstraňte lákadla – Není jednoduché držet dietu, když všude kolem vás je spousta lákadel. Pro snadnější zvykání na nový režim si zakoupené bezlepkové potraviny uložte do vyhrazené skříňky či šuplíku. Snáze tak odoláte pokušení.
4) Zapojte celou rodinu – Požádejte rodinu o spolupráci a zamezte tak dvojímu vaření. Příkladem je zahušťování omáček či polévek pouze bezlepkovou moukou. Rodině takováto nepatrná změna také velmi prospěje.
5) Upřednostňujte přírodu – Nakupujte potraviny v přírodním stavu, používejte v kuchyni častěji přirozené bezlepkové potraviny, jako jsou kukuřice, pohanka, rýže, jáhly, sója, luštěniny, brambory či výrobky z nich.
6) Pozorně čtete etikety – Dávejte přednost balenému zboží, kde musí být vždy uvedeno přesné složení. Zdroje lepku se přidávají do potravin jako separační a zahušťovací prostředek. Bezlepkové výrobky naleznete označené speciálním symbolem přeškrtnutého klásku.
7)
Nový komentář
Komentáře
Já sice celiakií netrpím, ale i tak jsem se rozhodla bezlepkovou dietu vyzkoušet. Ze začátku to teda nebylo vůbec jednoduché, protože mi dělalo docela problém sehnat bezlepkové varianty mých oblíbených potravin... Hlavně bezlepkový chléb. Teď už jsem si na to ale celkem nevykla a musím říct, že se cítím mnohem lépe, než kdy dřív. :)
Naštěstí výrobků, které neobsahují lepek je čím dál více a i cenově se to vyrovnává.
Celiakie je c[/b]hronické autoimunitní onemocnění způsobené nesnášenlivostí lepku se vyskytuje na celém světě a[/b]může se projevit kdykoliv v průběhu života – od dětství až po vysoký seniorský věk. Jedná se přitom o nevyléčitelnou chorobu, jejíž jediná léčba spočívá právě v přísné bezlepkové dietě.
Celý článek:
http://www.cmcpraha.cz/cs-CZ/novinky/nelecena-celiakie-muze-zpusobit-vazne-zdravotni-komplikace[/b]
Ahoj všem celiatikům, alergikům na lepek a lidem s NCCL (neceliatická citlivost na lepek)
Dietu vařím synovi už skoro 20 let a já jsem se k němu musela přidat před 5 léty.Dnes už mi to ani nepřipadá, že jíme něco jiného,než ti ostatní.Většinu pečiva si peču doma.Dost receptů jsem vyzkoušela z int. stránek www.ivako.cz. Jsou vynikající!
Dozvěděla jsem se, že mám celiakii biopsií tenkého střeva a opravdu tato zpráva pro mě vůbec nebyla příjemná. Chleba si peču doma, což vždycky nevyjde upéct podle představ, ale co se dá dělat.