svacinka-seznam-i-do-textu.jpg
Foto: Shutterstock

Nejjednodušším řešením je zvolit svačinku, která vám bude dodávat postupně energii, nebude se jednat o těžké jídlo a zároveň vám bude chutnat. Neméně důležité je pak také to, kolik jídla s sebou chcete brát. Ponesete batoh nebo byste nejradši strčili svačinku do kapsy? Koukněte na naše ověřené tipy a vyberte si z toho přesně to, co vám vyhovuje.

Müsli tyčinka
Müsli tyčinku najdete snad v každé prodejně či alespoň regálech zdravé výživy. Kvalitní müsli tyčinka obsahuje cereálie doplněné o oříšky či sušené ovoce a vybranou čokoládu. Výborně chutná, je dobrým zdrojem energie a pokud ji konzumujete v rozumném množství a k tomu všemu při fyzické aktivitě, není důvod se její konzumace bát, i když může obsahovat poměrně větší množství cukru. Bez obav si ji na výlet přibalte. Kromě fyzické energie vás totiž povzbudí i o po psychické stránce.

Kaše do skleničky
Pokud si přesto nejste müsli tyčinkou jistí, můžete si udělat její domácí variantu nebo si připravit kaši do skleničky. Oproti tyčince se sice kaše ve skleničce hůře skladuje, ale do batůžku se bez problému vejde. Příprava energeticky hodnotné kaše je jednoduchá. Do menší uzavíratelné sklenice nasypte a smíchejte dohromady cca 40 gramů ovesných vloček, lžičku kakaa, chia či lněné semínko a zalijte to vodou, případně mlékem. Pokud chcete, můžete přidat i proteinový prášek, díky kterému nabude obsah bílkovin.

Oříšky a semínka
Oříšky a různé druhy semínek nemusíte přidávat pouze do kaše do skleničky či při tvorbě domácí müsli tyčinky. Dobře poslouží i samostatně, a navíc se vejdou do kapsy. Při jejich volbě je však dobré nezapomínat na to, že ořechy i semínka jsou zdrojem spíše pomalé energie ve formě tuků, proto to s jejich konzumací nepřehánějte. Svačinka ve formě přírodních ořechů a semen se hodí zejména při opravdu dlouhém či vícedenním treku.

Čerstvé i sušené ovoce
Zdravou a naprosto jednoduchou svačinku, kterou si můžete vzít prakticky kamkoliv s sebou a je výborným zdrojem energie, je ovoce. Na výlet se budou samozřejmě hodit především takové druhy, které se vám v batohu nerozmačkají (jablko, hruška, pomeranč), ale pokud si připravíte oblíbené ovoce do malé skleničku, můžete si vzít jakékoliv vámi preferované ovoce. Alternativním řešením může být i sušené ovoce, které má však v porovnání s čerstvým ovocem vyšší obsah kalorií a cukru, proto ho mlsejte s rozumem.

Banánový muffin či chléb
Sladký dezert upečený ze zdravé celozrnné či pohankové mouky, jako je například banánový muffin či chléb, prokáže na výletě perfektní službu. Zažene hlad, uspokojí chutě a dodá potřebnou energii. Jeho výhodou je i to, že ho jednoduše naskládáte do krabičky. Banánový chléb neboli banana bread můžete dokonce upéct bez mouky a bez přidaného cukru.

Bananna-bread.jpg
Foto: Shutterstock

Ingredience:

• 4–5 středně velkých banánů
• 4 vejce  
• 2 lžíce kokosového oleje
• 5 lžic mandlového či jiného ořechového másla
• 3–4 lžíce kokosové či mandlové mouky
• 1 lžíce prášku do pečiva
• špetka vanilky
• vysokoprocentní čokoláda

Popis: Banány zbavte slupky a nahrubo nastrouhejte do mísy. Poté přidejte celá vejce, kokosový olej a rozkvedlejte. Do takto připravené směsi vmíchejte oříškové máslo. Vznikne těsto řídké konzistence, které je potřeba lehce zahustit. K tomu použijte kokosovou či mandlovou mouku a přidejte lžíci prášku do pečiva. K dochucení můžete použít vanilku a přidat vysokoprocentní nasekanou čokoládu. Takto připravenou směs dejte do formy na banánový chléb a pečte 30–45 minut při teplotě 160–180 °C. Místo formy na chléb můžete použít i formičky na muffiny, kde však bude doba pečení kratší.

Zdroj: Kalorické tabulky, Michal Kroužel - tiskové materiály, AktinStob klub