Nejspíše jste zaregistrovali, že lidé dneska jedí téměř všechno. Neustále se objevují nové „superpotraviny“. Také je velmi oblíbené vyvracet přínosy osvědčených surovin a někdy je dokonce i negovat, protože lidé někdy slepě přebírají informace, aniž by si je ověřili.

Vědecky nepodloženým mýtům a pomluvám muselo čelit i prosté a osvědčené kravské mléko. Přitom je mléčná strava v našich zeměpisných šířkách součástí výživy člověka už po tisíciletí. Již v roce 1541 byla vydána kniha středověkého lékaře Conrada Ge?nera „Knížka o mléku a mléčných výrobcích“, kde autor vyzdvihuje význam mléka. Mléko a mléčné výrobky jsou stále v módě, ale samozřejmě se mění jejich nabídka. „Dnes najdete v obchodech rozmanité mléčné výrobky v moderních obalech prodlužujících jejich trvanlivost. Mlékaři reagují na současné potřeby zákazníků a vyrábějí také funkční potraviny a produkty pro speciální skupiny spotřebitelů, jako jsou děti, senioři, lidé trpící laktózovou intolerancí a popř. různými chorobami. Sortiment se často inovuje a složení výrobků zase reformuluje, aby vycházelo z trendů moderní a zdravé výživy,“ vysvětluje Ing. Jiří Kopáček, CSc., předseda ČMSM.

Koncem května byly na Oslavě mléka vyhlašovány vítězné výrobky letošního ročníku soutěže o „Mlékárenské výrobky roku 2019“, které perfektně naplňují současné spotřebitelské trendy.

  1. Bezlaktózové výrobky
    V naší současné populaci je přibližně 10–12 % spotřebitelů, kteří mají problémy s trávením mléčného cukru – laktózy. Jedná se o tzv. „laktózovou intoleranci“. Počet spotřebitelů s určitou nesnášenlivostí mléčného cukru ale také narůstá v souvislosti se stárnutím populace.
  2. Vysokoproteinové výrobky
    Obohacování mléčných výrobků dalšími mléčnými proteiny je proto vhodné nejenom pro lepší růst svalů či jako prevence řady civilizačních chorob, ale je dále vhodnou výživou například pro sportovce, ale také pro naše seniory, kteří potřebují právě zvýšený příjem proteinů.
  3. Etnické potraviny
    Trh s etnickými potravinami má v tuzemsku výrazný růstový potenciál. Příkladem etnických potravin mohou být již zmíněné vysokoproteinové („řecké“) jogurty pocházející z Řecka, ale také skyry, pro jejichž výrobu se naše mlékárny inspirovaly původní islandskou technologií.
  4. Návrat k tradičním potravinám
    Návratem k tradičním oblíbeným pokrmům našich babiček mohou být dva letošní svěží výborné tvarohy tradiční chuti a konzistence.
  5. Čerstvost, svěžest, zdraví a původ
    Nejvíce novinek letos přinesly české mlékárny opět v sortimentu čerstvých mléčných výrobků, a to zejména zakysaných, které se právě skvěle hodí pro lehkou letní konzumaci jako osvěžující nápoje, svačinky či lehké večeře.
  6. Vysoká kvalita a autentičnost
    Novým směrem v sýrařství je výroba vysoce prozrálých kvalitních sýrů.
  7. Convenience (pohodlí)
    Výrobky, které spotřebitelům usnadňují přípravu pokrmů, jsou stále více žádané. Vyplývá to také z nedostatku času. Jedná se např. o malé hoblinky extratvrdého sýra.


České mlékárny naslouchají svým spotřebitelům a snaží se plnit jejich přání. Servírují jim mléčné výrobky ušité přímo na míru jejich potřeb. Pilně inovují a reformulují. Motivací je nejenom spokojený zákazník, ale také soutěž Mlékárenský výrobek roku, kde jsou jejich produkty hodnoceny přísnou odbornou porotou. Je tedy jistotou, že mléčné výrobky nebudou jenom chutné, ale také nutričně vyvážené a prospěšné našemu organismu.

Konkrétní vítězné mlékárenské výrobky a mnoho dalších zajímavostí najdete na MLEKOVASZDRAVI.CZ.

Reklama