Jak vůbec vznikly, kdy se přišlo na jejich blahodárné účinky a že k nám je de facto poprvé přivezl Zdeněk Jahoda, zakladatel české rodinné společnosti Emco, která se jejich výrobou zabývá už 20 let, to vše se můžete dočíst v následujícím článku.

Proč je vlastně ráno jíme?
Kdybyste na konci 19. století nahlédli Američanům do talířů se snídaní, tak byste se možná podivili. Ranní zdroj energie se v té době sestával primárně z proteinů a celodenní stravování bylo založené na sušeném či čerstvém mase. Od roku 1861 zde zuřila válka Severu proti Jihu, neobdělávané sady a farmy následkem konfliktu chřadly a nasolené hovězí bylo pro vojáky nejjednodušší alternativou k snědku. Jedním z následků tohoto praktického stravování byly ale táhlé zažívací potíže a bolesti, se kterými si mnoho lékařů nevědělo v té době rady. Pokrokový lékař James Caleb Jackson však pro své pacienty potřeboval vyváženější stravu. Jednoho dne ho napadlo z grahamové mouky vyrobit granulované pelety, které přes noc nechával nasát vodou, aby změkly a byly ráno podávány k snídani jeho pacientům. Blahodárný účinek se na jejich zažívání projevil téměř okamžitě a dá se říci, že první ranní cereálie tak byly na světě. Corn flakes, které si dnes vybavíme pod pojmem cereální snídaně, začal jako první vyrábět John Harvey Kellogg na konci 19. století.

Česká rodinná firma Emco
 
Emco je česká rodinná firma, která se specializuje na výrobu a distribuci kvalitních potravinářských výrobků odpovídajících zdravému životnímu stylu (křupavé a sypané müsli, ovesné sušenky, ovocné a oříškové tyčinky, ovesné kaše, dětské cereálie a další). Byla v roce 1990 založena Zdeňkem Jahodou. Dnes zásobuje kromě nás také více než 50 dalších zemí světa. Svou vlastní pobočku má i v Americe a Rusku.

Z léčebné kůry chutnou snídaní
Slazená, chutnější a stravitelnější verze tohoto jídla byla představena veřejnosti až v roce 1939 a rychle si získala srdce a chuťové buňky svých zákazníků. Z původně těžko stravitelného léku se stala chutná lehká, a především na přípravu rychlá snídaně, kterou si mnoho lidí okamžitě zamilovalo. Letos je to tedy již 80 let, kdy se staly cereálie součástí našich snídaní.

Jak se dostaly k nám do Česka
Do pádu železné opony u nás snídaňové cereálie prakticky nikdo neznal. Po revoluci se však situace začala pomalu měnit, protože s nápadem začít k nám dovážet kvalitní cereálie přišel Zdeněk Jahoda, jenž se do té doby zabýval zahraničním obchodem. „Začátky byly pomalé. Ale pomohlo nám, že tehdy spousta mladých Češek odjela jako au-pair do Anglie. Když se vrátily, cereálie už znaly a začaly kupovat a doporučovat dál,“ říká Zdeněk Jahoda o svých začátcích. V roce 1990 založil svou rodinnou společnost Emco a dodnes nás a dalších 50 zemí světa zásobí pestrou nabídkou chutných snídaňových směsí. „Dnes jsem hrdý na to, že každé druhé müsli, které se u nás prodá, je to naše Emco. Lidé dokáží ocenit kvalitu a na tu jsme v Emcu kladli vždycky velký důraz. S kolegy často vyjíždíme do zahraničí na různé potravinářské výstavy, neustále sledujeme trendy i zahraniční trhy, vozíme si vzorky produktů a hledáme inspiraci, impulsy pro nové výrobky. Současnými trendy ve světe cereálií je například již několik let protein nebo téma cukru. Ani my v Emcu tyto trendy nepřehlížíme a snažíme se s nimi držet krok. Letos máme hned několik novinek, které to dokazují. Ať už to je zeleninové mysli L&K mrkev a jablko, proteinové Super mysli s čokoládou nebo křupavé Super mysli bez cukru,“ dodává.

Liší se naše chutě od těch zahraničních?
Nejoblíbenější českou příchutí je čokoládová. Ale stejně jako každý spotřebitel, tak i každá země má svá specifická přání. Zatímco Američani z nabídky Emca sahají v supermarketech spíše po slazených verzích, severské země jako například Dánsko naopak preferují výrobky s nízkým obsahem tuku a cukru. Nabídka se tak vždy uzpůsobuje právě preferencím daného regionu. „Kvalita potravin je pro nás samozřejmá, proto hodně sil věnujeme především vyladění chutí směrem k zákazníkovi,“ upřesňuje Zdeněk Jahoda postup, jak vymýšlí nové příchutě a na co klade důraz.

Oslavte 7. března Den cereálií
Nezáleží, jestli toužíte po fit snídani bohaté na vlákninu, či po pokušení s tóny sušeného ovoce a čokolády. Nabídka müsli je v tomto ohledu pestrá a uspokojí i náročného zákazníka. Možná müsli snídáte pravidelně, možná jste si právě zdravé snídaně dali k novoročnímu předsevzetí. Ať už je to jakkoliv, můžete svou snídani s müsli začít třeba 7. března, kdy se slaví Den cereálií.

Tipy na zdravé snídaně z vloček

Ovesná kaše z kokosového mléka s dračím ovocem

Ingredience:

  • 200 g jemných ovesných vloček Emco
  • 2 ks dračího ovoce
  • 1 l kokosového mléka
  • cca 3 ČL chia semínek
  • vanilkový extrakt
  • ostružiny
  • červený rybíz
  • kokosové lupínky
  • hořká čokoláda

Postup:
Vločky a chia semínka namočíme cca na 2 hodiny do kokosového mléka. Poté přidáme trochu vanilkového extraktu, 1 vydlabané dračí ovoce a přivedeme k varu. Vaříme, dokud kaše nezhoustne (kdyby byla moc tuhá, přidáme ještě trochu kokosového mléka) a nalijeme do připravených misek. Necháme vychladnout a odpočinout přes noc v ledničce. Ráno vyndáme a zdobíme dračím ovocem, ostružinami, rybízem, kokosovými lupínky a nadrcenou hořkou čokoládou.

Ovesná kaše s pečenými hruškami

Ingredience:

  • 100 g jemných ovesný vloček EMCO
  • 250 ml hrnku mléka nebo vody
  • 4 lžíce strouhaného kokosu
  • 1 velká hruška
  • 5 lžic kokosového cukru
  • Vrchovatá hrst loupaných mandlí

Postup:
Hrušku si upečeme den předem. Ideální je upéct dvě, tři najednou a potom je použít do více snídaní. Hrušku rozpůlíme, položíme do pekáčku, podlijeme půl deci vody a posypeme dvěma lžícemi kokosového cukru. Přikryjeme víkem a dáme péct do trouby vyhřáté na 200 °C, na 40 minut.
Do hrnce nasypeme vločky a kokos. Opražíme nasucho, až kokos začne pěkně vonět. Z opražené směsi si dáme bokem 4 lžíce, na posypání kaše. Zbytek zalijeme mlékem a ochutíme zbylým kokosovým cukrem. Promícháme, vaříme na mírném plameni asi 2 minuty a poté plotnu úplně vypneme. Na suché pánvičce opražíme nasekané mandle.
Hotovou kaši dáme do misky, nahoru hrušku, z které jsme lžící lehce vydlabali jadřinec. Posypeme křupavými vločkami a opraženými mandlemi. Zalijeme sladkou šťávou, která se vypekla z hrušek. Ihned podáváme.
 

Reklama