Foto: Zdravé stravování

1. Zastoupení všech živin
Samotná zelenina v salátu pro oběd, který má být největším jídlem celého dne, nestačí. „Salát nahrazující oběd musí mít ve svém složení zastoupeny všechny makronutrienty. Ty budete znát spíše pod označením živiny a řeč je o bílkovinách, tucích a sacharidech. Samotná zelenina by nám dodala jen vitamíny a vlákninu, a to v případě, že salát supluje hlavní chod dne, opravdu nestačí,“ říká nutriční specialistka Mgr. Kateřina Šimková ze Zdravého stravování.

2. Kdy je grilované maso zdravé
Zařazením masa do salátu dodáme pokrmu bílkoviny. V letním období se přímo nabízí využít do salátu voňavé grilované maso. Kdy se dá takové ugrilované maso považovat za zdravé? „Grilování patří mezi vhodné úpravy pokrmů, neboť se jídlo nesmaží v tuku. Zabraňte však odkapávání tuku z masa do přímého ohně, tak eliminujete tvorbu karcinogenních látek. Grilovat byste také neměli do tmavé barvy, jinak dochází k tvorbě tzv. procesních kontaminantů, jako jsou akrylamid, furan a spol. Pokud tyto zásady dodržíte, můžete s klidem prohlásit, že jíte zdravě,“ říká Kateřina Šimková.

3. Bílkoviny dodáte salátu i jinak
Bílkoviny do salátu dostaneme nejen masem či šunkou. Sáhnout můžete po surovinách, jako je tofu či tempeh, sýry, vejce, luštěniny či další mléčné výrobky v podobě jogurtu či tvarohu. Obsažené bílkoviny dodají salátu sytící efekt. Nepřežeňte to však s tučnými masy a sýry, ty by mohly značně navýšit obsah tuků, které by u oběda neměly přesáhnout 30 %.

4. Zrádné tuky
Tučnost salátu mohou exponenciálně zvýšit ještě semínka, kalorické dresingy či olejové zálivky. Ale ono rozumné zastoupení tuků je důležité, aby organismus mohl využít ze zeleniny vitamíny rozpustné v tucích (A, D, E, K). „Pokud si chceme dopřát na salát dresink, využijme k jeho přípravě jogurt s maximálním obsahem tuků do 3 %. Organismu tak dodáme i více bílkovin, vitamín D, vápník a probiotika,“ dává tip nutriční specialistka Kateřina Šimková.

5. Sytější ingredience
Komplexní sacharidy nám dodají energii a mohou v nás vyvolat pocit sytosti. Řada luštěnin v kombinaci s obilovinami je bohatá na bílkoviny. Salát můžeme doplnit o ingredience, jako je špalda, bulgur, kamut, celozrnné těstoviny, cizrna, teff, quinoa a další. Nebojte se experimentovat a hledat neotřelé kombinace.

6. Sůl nahradí bylinky
Bylinky jsou velmi podceňované, a to je chyba. Salátům dodají nový chuťový rozměr a otupí naši potřebu přespříliš solit. Pro jejich pěstění vám navíc stačí květináče na parapetu okna. „Vaší pozornosti by neměly uniknout třeba i microgreens. S těmi máme dobrou zkušenost a používáme je ve Zdravém stravování nejen pro přípravu salátů. Jedná se o mladé sazeničky zeleniny a bylinek, které obsahují mnohonásobné množství živin a vitamínů, než mají dospělé rostliny,“ uzavírá Kateřina Šimková ze Zdravého stravování.

Reklama