shutterstock-626901791.jpg
Foto: Shutterstock

Pizza nejen od královny

Ačkoliv původ pizzy sahá až do Egypta a Řecka, její dnešní podoba pochází z Itálie. Nejslavnější italská pizza Margherita však spatřila světlo světa až v roce 1889 poté, co italská královna Markéta Savojská navštívila Neapol. Legenda praví, že královna byla unavená z francouzské kuchyně, proto oslovila Raffaela Esposita, aby jí vytvořil originální pizzu. Kombinace rajčatové omáčky, mozzarelly a bazalky slavila u královny úspěch, proto ji Esposito zařadil do svého menu a na souhlas královny ji pojmenoval po ní. Dejte si ale pozor, nejtypičtější italský pokrm lze připravit ve dvou variantách: tlustší a menší Napoletanu a tenkou, křupavější a větší pizzu Romanu. Není tak divu, že pizza je dodnes jedním z hlavních témat při popichování Římanů s hrdými obyvateli Neapole.

Pouliční rýžový snack

Z uliček italských vesnic a měst se do celého světa line vůně italské kuchyně. Italskou chloubou jsou kromě čerstvé pizzy také špičkové těstoviny, rizoto nebo slavné arancini, neboli „malý pomeranč“. Typická smažená rýžová kulička je plněná ragú nebo rajčatovou omáčkou, mozzarellou a rýží. K nim se pak můžou přidat i další přísady. Oblíbený snack seženete v Itálii snad všude, kam se podíváte.

blobid0.jpg
Foto: Shutterstock

Sýry

K proseccu si spousta lidí ráda vychutnává sýry. Ty italské nesmíme samozřejmě opomenout, protože jsou součástí kuchyní po celém světě. Mozzarella je častou složkou snídaní, svačin nebo salátů. Parmigiano Reggiano je chloubou regionu Emilia-Romagna, přičemž praví sýroví gurmáni jistě nepohrdnou ani modrým sýrem z oblasti Gorgonzola. A jmenovat můžeme dál, protože každý dobrý kuchař a labužník se určitě potkal se sýrem Grana Padano, pecorinem nebo s mascarpone.

Prosecco

Ke skvělým pokrmům patří i výtečné pití! Italskou chloubou je jednoznačně prosecco, které lze vyrábět jen ve vybraných oblastech severní Itálie. Stalo se celosvětovým fenoménem a vysloužilo si i svůj mezinárodní den, který připadá na 13. srpna. Jeden z nejžádanější drinků současnosti si snadno získává příznivce svou chutí a lehkostí. Výhodou je i jeho univerzálnost. Vychutnat si ho můžete kdykoliv a při jakékoliv příležitosti. Zakladatelé vinařství Gancia byli prvními, kdo v Itálii šumivé víno vyrobili. Tehdy neslo jméno Spumante Italiano.


shutterstock-2327105605.jpg
Foto: Shutterstock
 
Káva

Italské espresso si získalo srdce milovníků kávy po celém světě, a to i přes svou relativně hořkou chuť způsobenou delším pražením. Typický italský druh kávy přinesl světu údajně Angelo Moriondo, jenž si v roce 1884 nechal patentovat nejstarší známý kávovar na espresso. Velké oblibě po celém světě se však těší také cappuccino nebo další mléčné varianty vycházející z espressa. Viděli jste někdy v italské kavárně postávat u pultu Italy, kteří přišli na rychlý šálek espressa? Rychlá dopolední pochoutka pro dobití energie je pro místní typická.

Hedvábné gelato

Sladká tečka na konec! S Itálií už bude na věčné časy spojeno lahodné gelato, které si můžete vychutnat po celém světě. Jeho kořeny sahají až do 16. století. Vyrábí se z kvalitního mléka, nabírá se špachtlí a obvykle se servíruje do kelímku. Jeho hustá a hedvábná textura je pro letní dny dokonalá. Nekonečné dilema ale je: kterou příchuť si jen vybrat?

shutterstock-1468629440.jpg
Foto: Shutterstock

Zdroje: Tiskové materiály Gancia Prosecco, Wikipedia