Foto: Shutterstock
Svátky bývají protkané setkáními s nejbližšími. Při rodinných sešlostech se obvykle stoly prohýbají pod náporem sladkých a slaných dobrot, každá hostitelka i hostitel se chtějí blýsknout tím nejlepším. A nejinak tomu je i na poli drinků! Přichystejte pro okruh vašich blízkých překvapení v podobě speciální koktejlové nabídky! Vybavit si domácí bar se vyplatí… vždyť ani silvestrovské veselí na sebe po vánočních svátcích nenechá dlouho čekat! Nemusíte se pouštět do složitých kombinací, vaši společnost oslní i jednoduchá spojení. Pamatujte však, že základem úspěchu je použití kvalitních ingrediencí.
Kentucky punch
- 0,7 l Wild Turkey 101 Bourbon
- 0,75 l červené víno L'Archetipo Litroto Rosso
- 0,4 l medové vody
- 1 l brusinkového džusu
- 5 lžic brusinkového džemu
- šťáva z 5 ks citrónu
- pomeranč
- sušené brusinky
- koření – badyán, skořice a hřebíček
Nejprve si připravíme medovou vodu tak, že naředíme 0,2 l medu s 0,2 l teplé vody. Rozhodnete-li se pro teplou variantu punče, přidejte všechny ingredience do hrnce. Prohřejte je, ale nevařte. Takto připravený punč můžete servírovat například do hrníčku. V případě studené varianty vše nalijte do džbánu a v lednici nechejte dvě hodiny odležet. Servírujte do vinné sklenice s ledem. Na závěr ozdobte plátkem pomeranče.
Foto: Wild Turkey
The Demon‘s Christmas punch
- 4 cl The Demon´s Share 6 Y.O. – La Reserva del Diablo
- 8 cl mandlového mléka
- 8 cl vanilkového sójového mléka
- 1 cl javorového sirupu
- vánoční koření (vanilka, badyán, skořice, hřebíček)
Mandlové a sójové vanilkové mléko společně s javorovým sirupem a vánočním kořením ohřejte, ne však na příliš vysokou teplotu. Nalijte do sklenic a před podáváním přilijte The Demon’s Share 6 Y.O.
Mnozí si neumí představit Vánoce bez vaječného koňaku. Je obdobou v anglosaském světě tolik oblíbeného eggnogu. A právě jím je inspirovaný drink The Demon’s Christmas punch. „Servis tohoto koktejlu má podobu punche, který je ze své podstaty určený ke sdílení. Vánoce jsou časem, kdy se scházíme s rodinou a kamarády, pro takové chvíle je tak punch ideální volbou,“ říká Kryštof Hordina, odborník z Warehouse#1 a autor receptu.
Foto: The Demon´s Share
Trinidad Coco Fizz
- 4 cl rumu Angostura 1919
- 1 cl ananasového sirupu
- 12 cl kokosové vody
- máta a sušený kokos na ozdobu
Do sklenice nalijte na led postupně veškeré suroviny a promíchejte lžičkou. Ozdobte mátou a sušeným kokosem.
Ne každého uchvacuje zimní období svými teplotami a sněhovou nadílkou. „Jsou mezi námi tací, kteří by se během mrazivých dní viděli raději na pláži s nohama v teplém písku a s palmami nad hlavou. Pro ně je jako stvořený koktejl s dotekem Karibiku. Jestli vám chutná spojení kokosu a ananasu v podobě legendární Piña Colady, tak vás bude bavit i její moderní provedení,“ uvádí Kryštof Hordina.
Foto: Angostura 1919
Bourbon & Cider
- 4 cl bourbonu Wild Turkey 101
- 2 cl medového cordialu 10 cl cideru Magners
- sušená jablka a máta
Do sklenice nalijte na led všechny suroviny a promíchejte lžičkou. Na závěr ozdobte sušeným jablkem a mátou.
Užijte si koktejl, který kombinuje výraznou chuť amerického bourbonu s jablečným ciderem. Bourbon & Cider je skvělým drinkem na párování s další ozdobou Vánoc. Se štrůdlem!
Foto: Wild Turkey
Grand Tonic
- 4 cl Grand Marnier Cordon Rouge 12 cl Fever-Tree Indian tonic
- pomeranč
Do sklenice nalijte na led postupně veškeré suroviny a promíchejte lžičkou. Ozdobte plátkem pomeranče, který vložte dovnitř nápoje.
Co by byly Vánoce bez pomerančů! Měly by dostat prostor i v koktejlovém menu a to v podobě nejlegendárnějšího likéru Grand Marnier, vyrobeného na bázi koňaku a speciální odrůdy divokých citrusů Bigaradia.
Foto: Grand Marnier Cordon Rouge
Zdroje: The Demon´s Share, Kryštof Hordina, Angostura 1919, Wild Turkey, Grand Marnier Cordon Rouge
Nový komentář
Komentáře
Něco podobně dobrého a bez alkoholu? Aby si pochutnali i ti co ho nemohou nebo děti.