Foto: Shutterstock
Matchu dnes připravují na mnoha místech a je čím dál oblíbenější. Ale také není nejlevnější. A proto, když už chcete matchu, chcete dostat to nejlepší. Jenomže i když má matchu ve své nabídce již mnoho kaváren, stále jich je velmi málo, kde vám udělají dobré matcha latte nebo jiný dobrý matcha drink. Mnohdy používají nekvalitní matcha prášek nebo nápoj neumí dobře připravit, nebo možná taky nechtějí, protože je to moc pracné. Peníze si za ni ale vezmou rádi.
Sestavili jsme pro vás 5 varovných signálů, podle kterých poznáte, že tady v té kavárně matcha dobrá nejspíš nebude. A jak je zjistíte? Můžete se podívat, jakým způsobem matchu připravují. A určitě se nebojte zeptat a případně si nechat ukázat prášek. Přece za ni platíte! A také na závěr přidáváme pár tipů, kam na dobrou matchu v Praze.
Matcha nemá správnou zelenou barvu
Jedna z prvních věcí, která se o matchce traduje je, že podle barvy poznáte její kvalitu. Čím zelenější je, tím je kvalitnější. Něco pravdy na tom je, ovšem přesnější vyjádření by bylo – čím zelenější matcha, tím lepší kvalita, pokud porovnáváte BIO matchu. Ovšem s tím, že mají BIO matchu, se dneska ohrazují v každé kavárně, když se zeptáte na kvalitu jejich matchi. Že je BIO, ale automaticky neznamená, že je dobrá. Prvním faktorem tedy je, že by matcha prášek měl být sytě zelený, žádný do hněda, tmavě zelený nebo bahnitě zelený. A to musí být vidět i na výsledném nápoji.
Foto: Marta Kratochvílová
V kavárně nepoužívají ceremoniální matchu
Zatímco matcha běžně dostupná v obchodech cílí zejména na co nejnižší cenu a může být směsí nižší kvality s hořkou a nevyváženou chutí, často se jedná o matchu kulinářskou dobrou tak akorát na pečení, ceremoniální matcha je vyrobena pouze z prvotřídních mladých čajových lístků, které jsou pečlivě zpracovány a rozemlety na jemný prášek. Její chuť je pak příjemně nasládlá s charakteristickými umami tóny. I tady můžete vidět, že ceremoniální matcha má výraznější zelenou barvu než ta, která se často prodává v českých obchodech a používají ji, bohužel, i v některých kavárnách.
„Ceremoniální matcha má nejen mnohem lepší chuť a často si ji oblíbí také ti, kterým „běžná“ matcha není úplně po chuti, ale má i vyšší obsah antioxidantů, které pomáhají posilovat imunitní systém,“ uvádí Martina Dvořáková, zakladatelka značky Natsumi Matcha, která se zabývá dovozem ceremoniální matchi do Česka přímo z Japonska.
Matchu špatně připravují
To, jak se matcha připravuje, je také velice důležité. Musí mít totiž správnou teplotu vody a prášek se musí správně rozmíchat, aby v něm nezůstaly hořké hrudy. „I kvalitní ceremoniální matchu můžete při přípravě spálit,“ radí Martina Dvořáková a doplňuje: „Matchu byste nikdy neměli zalévat vroucí vodou, tím byste zničili její chuť. Správně byste měli použít vodu ohřátou na 70–80°C. Díky tomu se matcha prášek dokonale rozpustí, ale zachová si svou perfektní chuť a výživové vlastnosti.“
Jakmile vidíte, že mají v kavárně na přípravu matchi bambusovou metličku (případně umělou), takzvaný chasen, a matchu míchají v misce, tedy chawanu, už to je úspěch. Protože i přes to, že spousta kaváren nabízí matchu za 90 až 150 Kč, dokáží vám ji rozmíchávat lžičkou nebo ji prostě nalít do mléka a našlehat ho v kávovaru s tím, že to našlehá i matchu. Příšerné a dehonestující matchu? Ano, ale bohužel se to děje stále dost často. Takto připravenou matchu by se přitom měly kavárny spíše stydět prodávat, navíc za cenu kvalitní a dobře připravené matchi.
Příprava, kterou Japonci za staletí dotáhli k naprosté dokonalosti, má své opodstatnění. „Metlička je v Česku docela běžně k dostání. Pokud si osvojíte její používání, vykouzlíte si doma lepší matchu než v leckteré kavárně,“ říká Dvořáková.
Foto: Shutterstock
Předpřipravená matcha je taky problém
V některých kavárnách se bohužel rozmohl takový nešvar, že když si objednáte matchu, vidíte, jak vám ji do kelímku nebo hrnku nalijí z plastové lahve, kde ji mají předpřipravenou. Tak takhle určitě ne! Za takovou matchu bychom nedali ani korunu. I když budou mít kvalitní matchu, kterou předtím rozmíchali ve správně teplé vodě a správným systémem, a následně ji nalijí do plastové lahve, ze které ji během dne nalévají zákazníkům do mléka, všechno tím zkazí. Matcha je totiž stále prášek z rozemletých lístků, který se rozmíchá ve vodě, ale nerozpustí se. Není instantní. Takže když ji necháte stát v lahvi, prášek se zase začne usazovat, slepí se k sobě kousky, které pak budou hořké, až je vypijete. Navíc se změní i chuť matchi. Je totiž po našlehání určena k okamžité konzumaci, a ne na to, aby někde stála v lahvi. Ano, kavárně to ušetří čas, ale vy za to zaplatíte a ještě budete pít ne moc dobrou matchu. Další problém pak je, že pokud chcete matcha latte, budete mít sice teplé našlehané mléko, do kterého vám ale pak nalijí studenou matchu.
Foto: Shutterstock
Takzvaná matcha 3 v 1
I když to nevídáme zas tak často, občas na tento problém narazit můžeme. Jsou i kavárny, kde používají jakousi směs na matcha latte, ve které je už rovnou matcha s cukrem a sušeným mlékem. Něco podobného jako káva 3v1. taková matcha nebude nikdy kvalitní ani dobře připravená. Někdy jde dokonce i o instantní směs. I když samozřejmě záleží i na výrobci. Obvykle se tato směs zalije jen horkou vodou a je hotovo. Bývá však přehnaně sladká a matchu v ní často skoro ani neucítíte.
A kam na dobrou matchu v Praze?
Máme pro vás pár tipů na dobrou matchu v Praze. Existuje tady pár specializovaných podniků přímo na matchu jako Matcha Crew, který byl prvním svého druhu v Praze a má pobočky na I.P. Pavlova a ve Westfield Chodov. Dalším skvělým je roztomilý růžový podnik Atomic Matcha na Karlíně. A nakonec do třetice v lednu se na Žižkově otevřela asijská kavárnička Sensu Café, kde se také specializují na matchu.
Dobrou matchu pak dělají také ve Spáleném Kafi v ulici Spálená, v pobočkách kavárny Typica, v May Café na Vinohradech nebo v Cafefinu na Jiřího z Poděbrad od stejných provozovatelů. Také Etapa a Můj šálek kávy v Karlíně, Šodó Bistro v Dejvicích anebo ô-mai na Vinohradech mají dobrou a kvalitní matchu.
Máte tipy na dobrou matchu v dalších městech? Dejte nám vědět do komentářů.
Foto: Marta Kratochvílová
Zdroje: Autorka článku jako odbornice na matchu, Martina Dvořáková - zakladatelka značky Natsumi Matcha
Nový komentář