b5b9d244c0e13-obrazek.jpg

Pravidlo číslo 1 – Vsaďte kvalitní produkty a dokonalé dochucení

Ideální počet ingrediencí pro přípravu míchaného drinku v podstatě neexistuje, zato kvalitní produkty a dokonalé dochucení při jejich přípravě, jsou základem úspěchu. „Není nutné vybírat ty nejdražší přísady, doporučuji jít zlatou střední cestou a sáhnout po cenově dostupných, přitom ale kvalitních přísadách,” doporučuje Martin Vogeltanz, viceprezident České barmanské asociace.

Pravidlo číslo 2 - S řepou a bazalkou opatrně, citrusy jsou základem úspěchu

Při domácí přípravě rozhodně můžete využít svou fantazii, možnosti při výběru ingrediencí máte téměř neomezené. Přesto si dejte pozor na nějaké druhy zeleniny či bylin, se kterými je, díky jejich výrazné chuti a silnému aroma, potřeba nakládat opatrně. Patří mezi ně například červená řepa, zelí, ale také okurka, bazalka nebo libeček. Na druhé straně jsou pak citrusy, které fungují téměř v jakékoliv kombinaci. Případnou sladkost vybalancují potřebnou kyselostí a příjemně osvěží.

Pravidlo číslo 3 – Buďte originální

Originalita se cení, a proto se snažte své přátele překvapit něčím neotřelým. Zkuste mezi hlavní ingredience zařadit například kvalitní kombuchu, se kterou se v míchaných nápojích běžně nesetkáte. Zaujme ojedinělou chutí, díky níž mohou vznikat opravdu zajímavé kombinace. Připravit ji můžete v alko i nealko verzi. „Kombucha obsahuje díky svému výrobnímu postupu výrazně méně cukru než tradiční ochucené limonády, přičemž chuť zůstává jemná a lahodná. Přínosem může být i množství obsažených probiotických kultur a antioxidantů. Pokud ji zahrnete do přípravy alkoholických nápojů, v zimě je ideální pro kombinaci například s whisky či tmavým rumem,“ říká Alexandros Samaras z F.H. Prager.

Pravidlo číslo 4 – Zkuste i nealko varianty

Pokud k vám dorazí přátelé, kteří zrovna nemohou pít alkohol, i ty můžete náležitě pohostit. Připravte jim nealko nápoje, které jsou stále populárnější a aktuálně velmi trendy. Díky absenci hlavního nositele bývá jejich příprava sice o něco složitější, přesto ale na trhu najdete nealkoholické verze vody, ginu, rumu nebo třeba whisky.

Pravidlo číslo 5 – Hodně ledu je základ úspěchu

Pokud jste se někdy podivovali nad množstvím ledu v koktejlu a snad jste měli i pocit, že vás barman „ošidil“ s alkoholem, vězte, že jeho počínání bylo správné. Vhodně namíchaný drink musí být ledem doslova napěchovaný, aby ho náležitě ochladil a zpříjemnil tak konzumaci. Pár kostek ledu a příliš vodnatá konzistence nejsou správně. Míchané nápoje mívají kolem 3 až 4 stupňů Celsia (a to ve všech ročních obdobích), jsou ale i takové, jejichž teplota musí být ideálně kolem nuly. Důležitý je i kvalitní led, který by měl být zcela čirý.

Recepty:

Kombucha Matcha se světlým rumem

84144c5612970-obrazek.jpg

  • 4 cl světlý rum
  • 1 cl cukrový sirup
  • 1 cl limetová šťáva
  • 15 cl Prager´s Kombucha Matcha
  • Máta

Cuban kombucha Rooibos

3dc2ab9cd4e8a-blobid0.jpg

  • 5 cl stařený rum
  • 2 střiky angostura bitters
  • 1,5 cl cukrový sirup
  • 2 cl limetová šťáva
  • 6 lístků máty
  • 6 cl Prager´s Kombucha Rooibos
TÉMATA:
KOMBUCHA SILVESTR