Foto: Shutterstock
O výsledné kvalitě kávy rozhodují zejména tyto faktory: kávovar, káva a pravidelná péče. Přitom čištění je v domácích podmínkách často opomíjeno, přestože má na kvalitu kávy zásadní vliv. „Důležitá je především stálá údržba, tedy čištění od kávové sedliny a zbytků kávy. Nezanedbávejte pravidelnou údržbu, uvidíte, že se vám starost o kávovar opravdu vyplatí. A to nejen z toho důvodu, že budete pít opravdu kvalitní kávu s autentickým aromatem, ale váš přístroj vám v kondici vydrží mnohem déle, než kdybyste se o něj řádně nestarali,“ říká Lumír Františák, ředitel profesionální divize ve společnosti Jacobs Douwe Egberts Professional.
1. Automatické proplachy i mechanická čištění
Prvním krokem, který budete muset se svým novým kávovarem podstoupit, je proplach. Řada kávovarů má dnes automatické proplachy horkou vodou, které trubky pročistí a zabrání usazení nečistot. Ty je potřeba dělat pravidelně stejně jako čištění speciální čistící tabletou, u které se vždy držte pokyny výrobce. Na mechanice se totiž usazuje mastnota a nežádoucí pachy, které mají rovněž významný vliv na výslednou kvalitu kávy.
„Pro čištění pákového kávovaru doporučuji použít vhodné speciální čistící prostředky. Pro vyčištění domácího mlýnku se hodí například Puly Grind. Sáček se nasype do mlýnku a následně se vymele. Poté se namele několik káv, které vyhodíte,“ doporučuje Lumír Františák. Pokud čistící prostředek doma nemáte, můžete obdobně použít suchou, tvrdou rýži. „Do automatických kávovarů se používají například tablety Puly Caff. Většina dodavatelů kávovarů pak uvádí konkrétní vhodný prostředek, který bych doporučoval použít,“ dodává.
V čistotě udržujte také sítko včetně dalších odnímatelných částí, které propláchněte čistou vodou a osušte hadříkem. Nezapomínejte na odpadní nádobu na kávovou sedlinu i vyprázdnění a očištění odkapávací misky a odpadní nádoby.
2. Filtry a pravidelné odvápnění
Po nějaké době je dobré kávovar zbavit vodního kamene, ideálně pomocí speciálních odvápňovacích prostředků. V domácnostech se pak stále častěji používají centrální filtry, případně mají některé kávovary v nádržce filtry vlastní. Ty je třeba pravidelně měnit. U automatického kávovaru na odstranění vodního kamene myslet nemusíte, přihlásí se o něj sám. U ostatních typů záleží na tvrdosti vody a pravidelnosti používání: „Jednoduše platí, že čím je voda tvrdší, tím častěji je třeba provést odstranění vodního kamene. U tvrdší vody doporučujeme odvápnění asi jednou za měsíc, při optimální tvrdosti stačí jednou za tři měsíce,“ říká Lumír Františák.
Foto: Shutterstock
3. Kvalitní káva
Ať už jste majiteli jakéhokoliv typu kávovaru, vězte, že i s tím nejlepším kávovarem si skvělý šálek bez kvalitní kávy nepřipravíte. „Výběr správné kávy se odvíjí podle typu kávovaru, který máte k dispozici. Některé jsou vybaveny vlastním mlýnkem, jiné fungují pouze jako překapávače již mleté kávy. Vždy ale platí, že čím kvalitnější kávu do kávovaru nasypete, tím kvalitnější bude i výsledný nápoj,“ radí.
4. Čerstvé zrno
Zásadním pravidlem po přípravu kávy je, že do násypky kávovaru přidáte pouze takové množství, které v nejlepším případě do 24 hodin spotřebujete. Zbytek uchovejte v původním obalu v suchém, tmavém prostředí. Snažte se minimalizovat přístup vzduchu, aby káva neoxidovala. „Chcete-li získat chutnou a výraznou kávu s plnou chutí a vůní, musí být vždy čerstvě namletá. Některé kávovary si kávu předemelou. Pokud je pak časový rozestup mezi namletím a přípravou kávy delší, je třeba první porce vždy vylít,“ říká Lumír Františák.
5. Pozor na mléko
Většina Čechů preferuje kávu s mlékem. Zejména u žen je oblíbeným kávovým nápojem cappuccino. Trendy nápojem posledních let je pak flatwhite. Řada kávovaru to dnes zvládá stisknutím jednoho tlačítka, ovšem často se opomíjí údržba. „Mléko je samostatná disciplína, která nám údržbu a čištění o kávovar lehce prodlužuje. Mléko nám v kávovaru zasychá a pracuje. Čištění je proto nutné dělat každý den,“ doporučuje Lumír Františák. Pokud vlastníte napěňovač mléka, čistěte ho po každém použití. Vhodné je také vypláchnout nádrž na vodu. Jednou za týden doporučujeme zkontrolovat a umýt spařovací jednotku a očistit její filtr, kterou nechejte posléze volně uschnout.
Foto: Shutterstock
Zdroj: Tiskové materiály L’OR, Lumír Františák
Nový komentář
Komentáře
Vím, že tady to jsou domácí kávovary. Měli jsme v práci kávovar a měl se každý týden čistit, ( asi jak v Létu s kovbojem, mělo by se spláchnout nádobí a Doubravka na to tak ať se spláchne ), ale stávalo se, že jsem šla čistit kávovar a v trubkách zaschlá sušená smetana, vypadalo to jak plesnivé, nepomohlo ani nechat odmáčet a musela jsem použít příborový nůž. O té doby si nedávám kávu z automatů a naštěstí ho v práci už nemáme.