Bramborové ravioli s liškami

Doba přípravy: 1 hodina

Ingredience: 400 g bramborového těsta, 250 g lišek, 1 polévková lžíce majolky, 50 g hnědého másla, 1 cibule, 1 stroužek česneku, 1 polévková lžíce másla, 1/8 l šlehačky, 2 lžičky nakrájené pažitky, čerstvě mletý pepř, sůl, 120 g restovaných lišek

Pro: 4 osoby

Příprava: Houby umyjeme a nakrájíme na malé kousky. Oloupeme cibuli a česnek, jemně nasekáme a osmažíme na másle. Přidáme další lišky, opečeme 2 minuty, dokud nedojde ke snížení šťávy. Přidáme šlehačku, sůl, pepř a sundáme ze sporáku. Přidáme pažitku. Výplň by měla mít hustou krémovou konzistenci. Bramborové těsto rozvařujeme. Vyřízneme pak 5 cm velké kulaté placičky. Do nich přidáváme náplň kávovou lžičkou. Přeložíme těsto do půlměsíce a konce posuneme k sobě. Vaříme ve vroucí slané vodě po dobu 3 až 4 minut. Pak slejeme vodu a podáváme. Doplněné restovanými liškami, majestátními listy, parmazánem a hnědým máslem.

Doporučené víno: Vernatsch

Lasagnette se strouhanou čekankou a špekem

Ingredience: 4 plátky těsta cca 20 x 20 cm, 40 g másla, 40 g mouky, 500 ml mléka, muškátový oříšek, 250 g čekanky (italská radicchio), 5 ml vinný dochucovač, 120 g jihotyrolského špeku, 80 g sýra Stilfser, pažitka jako obloha

Příprava: Opečeme proužky špeku a čekanky na másle. Přidáme vinný dochucovač, mouku a nalijeme do mléka. Necháme dusit cca 10 minut a dochutíme solí a muškátovým oříškem. Vařené plátky těsta pak naplníme bešamelovou omáčkou, nastrouhaným sýrem a pečeme asi 40 minut při 180 ° C.

Rizoto z krup se špekem, jablky a sýrem

Ingredience: 300 g krup z ječmene (místně zvané barley), 1 l vývaru z masa nebo zeleniny, cibule, 30 ml bílého vína, 60 ml olivového oleje, 150 g jihotyrolského špeku, 100 g sýra Stilfser, jihotyrolské jablko (např. Gala), 20 g másla

Pro: 4 osoby

Příprava: Nakrájíme cibuli na jemné kostky a restujeme v olivovém oleji. Přidáme kroupy z ječmene a na krátkou dobu opečeme. Poté nalijeme do bílého vína a opakovaně přidáváme vývar, dokud nejsou kroupy al dente (přibližně 40 minut). Špek nakrájíme na tenké plátky a vaříme. Těsně před uvařením krup přidáme špek a vaříme spolu s ječmenem. Opečeme jablko v másle a přidáme do krup. Dochutíme solí a pepřem a přidáme pár snítek pažitky. Podáváme v hluboké misce, přidáváme plátky špeku a ozdobíme jemně strouhaným sýrem.

Jablečné a skořicové muffiny

Doba přípravy: 50 minut

Ingredience: 250 g sladkých jablek (Golden Delicious), 75 g másla, 100 g cukru, 2 vejce, 250 g přírodního jogurtu, 250 g mouky, 2 lžičky prášku do pečiva, 1 lžička skořice, trochu smíšené skořice a cukru

Pro: 12 osob

Příprava: Oloupeme jablka a zbavíme je jádřince, poté nakrájíme na malé kostky. Pak šleháme máslo, cukr a vejce, dokud nejsou nadýchané. Přimícháme mouku, prášek do pečiva a skořici. Střídavě mícháme jogurt a mouku, přimícháme vejce. Jemně vložíme nakrájené jablko. Muffinové bochánky namažeme máslem a poté poprášíme moukou. Položíme na plech a pečeme při 175 ° C v předehřáté troubě po dobu 18–20 minut. Před podáváním posypeme skořicí a cukrem. A ozdobíme ostružinami, malinami, borůvkami nebo jahodami. Recept pochází z okolí Bolzana.

Doporučené víno: Moscato Rosé

Krapfen, makové koblihy

Doba přípravy: 90 minut

Ingredience: 500 g mouky, 60 ml vlažného mléka, 60 ml oleje, 60 ml vlažné vody, 1 polévková lžíce grapy, 1 lžíce cukru, 2 žloutky, 2 vejce, 1 lžičky soli, 200 ml vody, 250 g cukru, 250 g jemně mletého máku, 1 polévková lžíce medu, 1 lžičky strouhané citronové kůry, 1 lžičky skořice, 1 balení vanilkového cukru, tuk na smažení, práškový cukr

Pro: 6 osob

Příprava: Vložíme mouku do velké mísy, smícháme s mlékem, olejem, vodou, grappou, cukrem, žloutky, vejcem a solí na hladké těsto. Necháme ho 20 minut odpočinout. Makovou náplň vytvoříme, když do vařící vody s cukrem přidáme mák a necháme krátce povařit. Dochutíme medem, citronovou kůrou, skořicí, vanilkovým cukrem a grappou. Těsto rozdělíme na dvě poloviny, připravíme je velmi tenké a nakrájíme na pásy široké 10 cm. Naplníme polovinu proužků, navlhčíme konce vajíčkem, přeložíme těsto a na okrajích zatlačíme dolů. Rozehřejeme tuk a smažíme Krapfen na jedné straně, pak je otočíme. Poté necháme odpočívat na pečícím papíru. Přidáme práškový cukr a podáváme. Teplota smažení: 190 až 200 ° C, doba: 1–2 minuty. Recept pochází z kraje Val d´Ultimo.

Doporučené víno: Rosenmuskateller (původem ze Sicílie přišlo do Jižního Tyrolska

Reklama